G4Media.ro

Guvernul britanic prezintă miercuri noua legislație care va permite ignorarea unor decizii…

Sursa foto: CEDO/Twitter

Guvernul britanic prezintă miercuri noua legislație care va permite ignorarea unor decizii ale CEDO / În centru, expulzarea cetățenilor străini condamnați în instanță

Guvernul britanic va prezenta miercuri în Parlament un proiect de lege care îi va permite să ignore unele dintre deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului, după ce instanța a blocat deportarea migranților în Rwanda, potrivit Le Figaro.

Instanță de supraveghere a respectării Convenției europene pentru drepturile omului, Curtea s-a opus controversatei deportări în Rwanda a unor migranți sosiți ilegal în Marea Britanie, blocând astfel la sol un avion cu puțin timp înainte de decolarea acestuia de la o bază militară britanică, în 14 iunie. CEDO, cu sediul la Strasbourg, a hotărât că justiția britanică ar trebui să efectueze o analiză detaliată a legalității deciziei, care ar trebui să aibă loc în luna iulie, înainte de a proceda la deportări.

În urma hotărârii, guvernul și-a reiterat intenția de a reforma legislația privind drepturile omului, miercuri urmând să fie introdusă o nouă Declarație a drepturilor, care ar garanta că guvernul poate ignora astfel de hotărâri ale CEDO. „Această Declarație a drepturilor va consolida tradiția noastră britanică de libertate, dar cu o doză sănătoasă de bun simț în sistem”, a comentat ministrul justiției, Dominic Raab. Aceasta ar înlocui Human Rights Act, care încorporează Convenția Europeană a Drepturilor Omului în legislația britanică.

„Consolidarea libertății de exprimare”

De asemenea, noua legislație va facilita deportarea cetățenilor străini care au fost condamnați în instanță, limitând capacitatea acestora de a-și afirma dreptul la viața de familie în detrimentul siguranței publice. „Aceste reforme vor consolida libertatea de exprimare, ne vor permite să expulzăm mai mulți infractori străini și să protejăm mai bine publicul de infractorii periculoși”, a declarat Dominic Raab. Intervievat la Sky News, el a exclus însă posibilitatea de a scoate Marea Britanie din Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Proiectul este criticat atât de principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, cât și de ONG-uri. „Legea privind drepturile omului a permis accesul la justiție pentru milioane de oameni, a protejat victimele infracțiunilor și a asigurat că cei dragi nouă primesc îngrijirea de care au nevoie”, a declarat Steve Reed, șeful departamentului de justiție al Partidului Laburist. Dar proiectul introdus de conservatori va „răpi aceste drepturi”. Amnesty International UK consideră că este „un pas uriaș înapoi în ceea ce privește drepturile oamenilor obișnuiți”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Anul 2022 marcheaza disparitia de facto sau mai bine zis constatarea inutilitatii unor instrumente si institutii care pareau fundamentale pentru dreptul inteRnational precum CEDO, ONU. Ma astept ca UE sa intre in aceeasi categorie curand la cum arata lucrurile si sa ne intoarcem la o izolare si o necooperare generalizata.

  2. Uhmm, nu asta e problema UK cu CEDO. Sau nu asta e problema principala. Cel putin in materia probelor in procesul penal, UK e la un berbec in usa distanta de Rusia. UK e efectiv campioana la incalcarea loialitatii probelor in procesul penal, dand nastere unor spete lider in materie.
    Se duce usor-usor toata protectia drepturilor omului oferota de sistemul european. Din pacate…

  3. Decizie tip putin/v. Orban