Guvernul britanic promite sancțiuni mai rapide împotriva oligarhilor ruși după critici dure că nu acționează suficient de sever
Cabinetul a anunțat depunerea unor amendamente la proiectul legii privind infracționalitatea economică, care sunt menite să permită Regatului Unit să se alinieze la sancțiunile impuse de aliații din Uniunea Europeană și Statele Unite, relatează BBC.
Premierul Boris Johnson a spus că străinii care încearcă să spele bani în Marea Britanie nu vor avea „loc de ascuns”. Dar Partidul Laburist din opoziție acuzat guvernul că a făcut o „întoarcere de 180 de grade sub presiune”.
Guvernul a impus deja înghețarea activelor persoanelor și companiilor cu legături cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, în urma invaziei Ucrainei în urmă cu o săptămână.
Dar partidele de opoziție au spus că guvernul trebuie să facă mai mult pentru a sancționa aliații bogați ai lui Putin care dețin averi importante la Londra.
Au existat critici și din sânul Partidului Conservator, al cărui lider este premierul Johnson. Deputatul Conservator Tom Tugendhat a spus la BBC că este „extrem de îngrijorat” de faptul că întârzierile în impunerea sancțiunilor ar putea permite persoanelor care au furat de la poporul rus în ultimii 20 de ani să-și ascundă banii într-o nouă jurisdicție.
Proiectul de lege, care are sprijin din toate partidele, este de așteptat să fie accelerat luni în Camera Comunelor.
Enumerând amendamentele sale, Ministerul de Externe a spus că „testul de adecvare” – un prag care trebuia îndeplinit atunci când se impuneau sancțiuni asupra persoanelor – va fi eliminat.
De asemenea, accelerează termenul limită pentru companiile de peste mări pentru a-și declara adevărații proprietari – de la 18 luni la șase luni. Amenzile maxime pentru nerespectarea acestei reguli vor fi majorate de la 500 GBP la 2.500 GBP pe zi.
Se așteaptă ca proiectul de lege este de așteptat să fie adoptat și promulgat până la jumătatea acestei luni.
Premierul Johnson a spus că aceste măsuri vor intensifica presiunea asupra elitelor infracționale care încearcă să spele bani pe teritoriul Marii Britanii și vor închide rețeaua corupției. „Nu vor avea loc de ascuns”, a avertizat el.
Într-un videoclip pe Twitter adresat poporului ucrainean, premierul Johnson a spus că Regatul Unit, împreună cu aliații săi, vor continua să facă “tot ce putem pentru a vă sprijini și a impune un munte de presiune asupra lui Vladimir Putin”. El a spus că vor merge mai departe cu sancțiuni „dacă și până când această agresiune va înceta”.
Cu privire la propunerile de sancțiuni, ministrul de externe din umbră David Lammy a salutat „întoarcerea de 180 de grade” a guvernului, dar a adăugat că este inacceptabil ca oligarhilor cu legături cu Putin, care ar fi trebuit să fie sancționați, să li se permită să mute bani din cauza incompetenței guvernului.
Legea ar fi trebuit introdusă cu luni în urmă, în același timp în care au făcut-o aliații și partenerii, a spus el.
Cercetări recente ale Transparency International sugerează că proprietăți din Regatul Unit în valoare de 1,5 miliarde de lire sterline au fost cumpărate de ruși acuzați de corupție sau de legături cu Kremlinul după 2016.
De când a început invazia, Marea Britanie a anunțat o serie de sancțiuni împotriva băncilor, oligarhilor și întreprinderilor rusești.
Joi, încă doi oligarhi au fost sancționați – Alisher Usmanov, care are legături cu clubul de fotbal Everton, și fostul vicepremier rus Igor Shuvalov.
Alte măsuri includ înghețarea activelor băncilor ruse și interzicerea exportului de echipamente tehnice. (Sursa foto: Twitter / UK House of Commons)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank