G4Media.ro

Guvernul bulgar va oferi stimulente financiare cetățenilor care își vor face examenul…

Sursa foto: Pixabay

Guvernul bulgar va oferi stimulente financiare cetățenilor care își vor face examenul medical anual

Guvernul bulgar va oferi stimulente financiare în concordanță cu examenele anuale obligatorii de sănătate preventivă, într-o măsură care ar putea fi numită „returnare de taxe” și care are ca scop îmbunătățirea sănătății publice în general, scrie Euractiv.

Autoritățile fiscale le vor returna contribuabililor o contribuție la asigurările de sănătate, mai exact ultima din an, dacă aceștia au fost la medic pentru examenele anuale.

Rata agregată a contribuțiilor la asigurările de sănătate este de 8%, din care 4,8% este plătită de angajator și 3,2% este plătită de angajat, arată PwC.

Măsura urmărește să îi motiveze pe bulgari, care de obicei evită examinările preventive, să se testeze cel puțin o dată pe an, îmbunătățind în cele din urmă sănătatea publică.

„Actuala echipă a Ministerului Sănătății își stabilește ca prioritate prevenția. Principalul stimulent este protecția și îngrijirea propriei noastre sănătăți și a celor dragi nouă. Dorim să transmitem acest mesaj societății. Vom folosi diverse campanii de informare dedicate importanței prevenției”, a declarat ministrul pentru Euractiv Bulgaria.

Fiecare persoană asigurată de sănătate din Bulgaria are dreptul la un examen preventiv o dată pe an. Acesta este efectuat de către medicii generaliști, care sunt obligați să afișeze informații despre tipul și frecvența examinărilor și testelor preventive într-un loc vizibil din cabinetul lor.

Ministerul are mari așteptări ca proiectul să funcționeze. Examinările preventive, deși sunt gratuite, sunt extrem de nepopulare în rândul populației.

Conform statisticilor oficiale pentru anul 2022, doar 2.345.764 de bulgari au avut parte de examinări preventive obligatorii la medicul personal. Aceasta reprezintă doar 41% din totalul persoanelor asigurate de sănătate cu vârsta de peste 18 ani.

Până în luna septembrie a acestui an, doar 22% dintre cetățenii asigurați de sănătate au efectuat examinări obligatorii.

Aceasta înseamnă că mai mult de jumătate dintre bulgari nu au profitat de această oportunitate.

Medicii de familie definesc acest lucru ca fiind o „tendință îngrijorătoare”, deoarece prevenția poate ajuta la depistarea multor boli într-un stadiu incipient, ceea ce face ca tratamentul să fie mai accesibil și mai ieftin.

Abordarea de tip morcov și băț

Un studiu realizat înainte de luna septembrie de agenția sociologică Trend privind atitudinea bulgarilor față de examinările preventive anuale, arată că 11%, adică aproximativ 600.000 de bulgari, nu au făcut niciodată o examinare preventivă la medicul de familie.

Alți 25% spun că nu fac un control anual, dar se tratează atunci când este nevoie. Aceste examinări sunt cel mai nepopulare în rândul bărbaților și al persoanelor tinere, care au o stare generală de sănătate bună și cred că nu au nevoie de ele, arată rezultatele Trend.

Aceste statistici au obligat Ministerul Sănătății să folosească principiul „morcovului și bățului”. Cei care și-au făcut examenul preventiv anual vor economisi bani pentru o primă de asigurare de sănătate. În schimb, celor care nu au făcut-o li se aplică amenzi.

Sancțiunile pentru neprezentarea la un examen preventiv sunt însă greu de impus. Medicii generaliști de la Policlinica 26 din Sofia au declarat pentru Euractiv Bulgaria că nu își pot imagina cum va funcționa măsura, deoarece nu este încă clar cine va impune aceste amenzi pacienților.

„Medicii nu impun amenzi nicăieri în lume. Noi suntem medici, nu contabili. Aceasta este treaba inspectoratelor regionale de sănătate, dar ele încă nu au un mecanism pentru a ști cum să facă acest lucru”, a comentat unul dintre medici sub protecția anonimatului.

Un alt medic a declarat că cea mai proastă opțiune ar fi ca medicii de familie să fie obligați să le reamintească pacienților lor când este timpul pentru o programare. Aceștia au un număr foarte mare de pacienți; de asemenea, sunt copleșiți de birocrație și sunt mai des „funcționari decât medici”.

Ideea amenzilor nu este nouă; ea este scrisă în Legea sănătății. Legea prevede că orice persoană care nu se supune examenului medical preventiv obligatoriu sau vaccinării va fi sancționată cu o amendă de la 25 la 50 de euro, iar în cazul neprezentării repetate – de la 50 la 100 de euro.

Potrivit medicilor de la Policlinica 26, aceste amenzi nu sperie pe nimeni și, din câte au putut constata, nimeni nu a fost amendat vreodată pentru neprezentare.

Calendarul electronic de prevenție

Între timp, guvernul bulgar dezvoltă  un proiect de calendar electronic preventiv prin Ministerul Sănătății și Sistemul național de informații în domeniul sănătății.

Prin intermediul calendarului, oamenii vor fi informați cu privire la cel mai bun moment pentru a-și contacta medicul și pentru a efectua un examen preventiv. Toată lumea poate beneficia de programele de screening, indiferent de starea de sănătate, deoarece acestea vor fi plătite de la bugetul de stat.

Sistemul va permite pacientului să primească un mesaj prin care va fi informat când este momentul pentru o examinare preventivă, când a făcut analize și ce medicamente a primit.

Scopul statului este de a ajunge în spațiul digital personal al cetățenilor și, în acest fel, de a se asigura că un număr cât mai mare de persoane vor primi informații despre beneficiile prevenției.

Un alt obiectiv este acela de a schimba atitudinea multor bulgari conform căreia doar cei bolnavi ar trebui să meargă la medic.

Noul proiect de profilaxie și screening se adresează în primul rând persoanelor sănătoase.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...