Guvernul Ciolacu se pregătește să le dea țeapă profesorilor: oamenii de stat calcă în picioare promisiunile arzătoare din timpul grevei de-a le mări salariile
Cea mai mare minciună servită profesorilor pentru a-și încheia greva de proporții din vară și care l-a făcut pe Marcel Ciolacu premier al României a fost Ordonanța de Urgență de majorare cu 39,4% a salariilor, conform calculului făcut pornind de la salariul debutantului. La nici 6 luni de la garanțiile ferme concretizate printr-o OUG care a pus capăt grevei profesorilor și care a instalat în funcție Guvernul Ciolacu, miniștrii PNL ai Finanțelor și Justiției vor să pună pe masa Executivului o nouă Ordonanță de Urgență care prevede o majorare de doar 13% a salariilor profesorilor, de la 1 ianuarie, potrivit surselor noastre. Greva care a scos sărăcia în stradă în vară, când profesorii au cerut dublarea salariului debutantului care atunci era 2.400 de lei, a fost stopată printr-un act normativ care este pe cale să devină cea mai mare țeapă dată în ultimele două decenii de un guvern profesorilor.
- Concret, un profesor debutant ar fi trebuit să primească de la 1 ianuarie 2024 salariul de 4.600 de lei pe lună, conform OUG care a pus capăt protestelor, adică cu 1.300 de lei în plus față de cât are în prezent după majorarea salarială etapizată care a pus capăt grevei. În momentul debutului protestelor, salariul profesorului debutant era de 2.400 de lei.
„Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor”, spunea pe 15 iunie 2023 Marcel Ciolacu, pe atunci doar președinte al PSD. Promisiunea fermă era livrată în discursul prin care cerea și obținea votul de încredere al Parlamentului României, pentru învestitura cabinetului Ciolacu.
Tocmai greva profesorilor a fost cea care i-a furat lui Ciolacu două luni de șefie a Executivului, amânând rocada anunțată ritos de președintele Klaus Iohannis, „tatăl” României Educate. Premier „wanna be” la acea vreme, Marcel Ciolacu refuza să preia de la Nicolae Ciucă funcția de șef al Executivului, „până nu rezolvăm problema profesorilor”.
Premierul liberal din momentul grevei, Nicolae Ciucă a încercat să rezolve „problema profesorilor” întâi introducând promisiunea că va majora salariile în acte fără nicio putere – în memorandumuri. Apoi creșterea a fost menționată în Nota de fundamentare a unei ordonanțe, fără să mai ajungă și în actul normativ propriu-zis, pentru ca încă o încercare de manipulare a Guvernului Ciucă să fie introducerea promisiunii în Preambulul unei ordonanțe. Nicolae Ciucă, premierul care nu știa cum să scape mai rapid de cartoful fierbinte al grevei și de caznele funcției de șef al Executivului, a încercat să mintă și să manipuleze profesorii că le va crește salariile în moduri greu de crezut că pot fi exercitate de al patrulea om în stat, pentru ca până la urmă „să fie nevoit” să o introducă în textul unei Ordonanțe de Urgență.
O OUG apărută pe filieră liberală, cu care premierul Marcel Ciolacu este pe cale să se șteargă pe mâini la doar 6 luni de la semnare, dacă va adopta noua Ordonanță de Urgență consultată de Edupedu.ro.
Potrivit surselor noastre, proiectul acestei Ordonanțe de Urgență (OUG) care amână creșterile salariale pentru profesori a fost elaborat de către Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor, ambele conduse de liberali, dar liniile directoare au fost transmise de către vicepremierul PSD Marian Neacșu. Același Neacșu ce în luna mai era numit de Ciucă șef al echipei de negociatori ai premierului în întâlnirea cu sindicatele din învățământ. Tot Neacșu, din funcția de secretar general al Guvernului, mințea de la pupitrul oficial că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri pentru profesorii aflați în grevă generală (Sursa și detalii).
Profesorii au refuzat în repetate rânduri promisiunile guvernului condus de Ciucă atunci, spunând că nu au încredere. Și câtă dreptate au avut. Acum, un proiect de OUG inițiat chiar de PNL încearcă să amâne promisiunea care a reprezentat momentul 0 al Guvernului Ciolacu.
Proiectul de OUG care amână majorările salariale ale profesorilor și banii pentru Educație reprezintă testul integrității pentru premierul Marcel Ciolacu. Își va încălca promisiunea de a livra „la milimetru” ceea ce a promis? „Va face dreptate dascălilor” sau va călca în picioare chiar agreementul care l-a făcut premier, transformând România după chipul și asemănarea sa – într-un stat țepar?
De remarcat că proiectul de OUG care taie banii în Educație vine în aceeași săptămână în care OCDE a publicat rezultatele celei mai importante testări educaționale internaționale: PISA. România se află pe poziția penultimă în Uniunea Europeană la matematică, științe și lectură/citire, pe ultimul loc din cele 81 de state și economii la echitatea în educație și cu un analfabetism funcțional de aproape 50% la Matematică. O realitate prezentată de ministrul liberal al Educației, Ligia Deca, ca o adevărată reușită a sistemului românesc de învățământ, care dă dovadă astfel de „reziliența” de-a rămâne la coada Europei.
Greu de înțeles veselia cu care ministrul Liberal a anunțat în conferință de presă rezultatele dezastruoase, într-un eveniment de-o relaxare și bucurie care frizează nebunia.
Nu am auzit la conferința organizată de Ministrul Educației, Ligia Deca, niciun anunț cu privire la modificările pe care le va aplica, ca urmare a dezastrului constatat. Niciun cuvânt despre faptul că și-ar fi informat președintele și premierul cu privire la situația de criză din educație. Nicio rușine că tocmai ea a introdus în noua lege un examen dublu pentru admiterea la liceu, când tocmai am aflat că suntem ultimii din toate statele testate de OCDE la echitatea în educație.
Ba veselia nebună de marți a arătat ca și cum întreg Ministerul ar fi răsuflat ușurat, având conștiința lucrului prost făcut cu temeinicie ani de zile înainte.
În fața singurului audit extern al sistemului public de învățământ, ești obligat să te comporți ca om de stat. Nu poți să continui, ca ministru, să ai comportament de secretară care face PR deșănțat propriului președinte și Minister. Și este uimitoare capacitatea de regres a tinerei ministre, care face PR ca pe vremea lui Udrea, când totul se umplea de mesajele postacilor PDL-iști în subsolurile site-urilor de știri; la fel s-a întâmplat acum, cu laude copy-paste la postarea de marți a Ligiei Deca, referitoare la testele PISA. Profesoară într-o universitate care creează specialiști în comunicare, Ligia Deca face o restaurație inclusiv în acest domeniu.
Ce va face Ligia Deca în Guvernul condus acum de social-democratul Marcel Ciolacu, la discuțiile pe noua Ordonanță de Urgență? Un proiect de act normativ care taie promisiunile al căror garant s-a autointitulat chiar ministrul Educației. Ce așteptări de moralitate putem avea, însă, de la o ministră care oferă publicului realitatea trunchiată: în urmă cu doar două zile a scos din raportul OCDE tradus în română graficele care arată creșterea analfabetismului funcțional și scăderea sentimentului de apartenență la școală al elevilor. Oare se va lupta acum pentru salariile profesorilor pe care i-a felicitat ieri pentru rezultatele la PISA? Sau va fi rezilientă în fața cererilor acestora și pe deplin umilă în fața politicienilor care-i conduc guvernele, pentru a le mulțumi pentru încă o săptămână de șefie a Educației?
PS: Același proiect de Ordonanță de Urgență livrat de miniștrii PNL ai Finanțelor și Justiției, la directivele social-democratului Marian Neacșu, taie și finanțarea de 15% din Bugetul General Consolidat pentru Educație în 2024, prevăzută de noile legi ale educației Deca-Iohannis. În privința finanțării educației, aceste legi care promit schimbare nu schimbă nimic: ministra și guvernul perpetuează modelul prorogărilor de la un an la altul, aplicat și pentru cei 6% promiși în legea de acum aproape 13 ani. O reziliență uimitoare în funcție de care Deca ar da dovadă inclusiv în fața propriei creații, dacă nu va demisiona la aprobarea unei astfel de OUG.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii