Guvernul Cîțu reface PNRR, planul de cheltuire a celor 30 de miliarde de euro de la UE. Ghinea propune ca 20% din bani să meargă la proiecte de digitalizare, 37% pentru schimbări climatice
Guvernul discută în ședința de azi un memorandum propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru refacerea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), documentul care prevede modul în care România va cheltui cei 30,4 miliarde de euro veniți de la UE în următorii patru ani sub formă de granturi și împrumuturi pentru relansarea economiei.
Memorandumul propus de ministrul Cristian Ghinea și avizat de vicepremierul Dan Barna propune modificări structurale față de prima versiune, propusă de guvernul Orban. Astfel, potrivit memorandumului publicat, investițiile și reformele trebuie să respecte Recomandările Specifice de Țară elaborate de Comisia Europeană, iar investițiile vor contribui în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare.
Nu e clar în acest moment ce proiecte din versiunea inițială a PNRR vor dispărea pentru a face loc investițiilor în digitalizare și protejarea mediului.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) propune definitivarea noului PNRR la 26 februarie, dat fiind că termenul până la care statele membre pot transmite oficial către Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este 30 aprilie 2021.
România are un buget alocat estimat de 30,4 mld euro destinat instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”, din care 13,7 mld euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,6 mld euro sub formă de împrumuturi.
Pentru elaborarea PNRR, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene propune implicarea președinției, a vice-premierului coordonator, a Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, precum si a ministerelor de linie.
În cadrul procesului de organizare, MIPE va organiza consultări cu reprezentanții sectorului privat, ai societății civile, cu sindicatele precum și cu ceilalți parteneri de dialog.
Ghinea propune ca fiecare minister să desemneze un coordonator la nivel politic, precum și un reprezentant la nivel tehnic, responsabili de menținerea dialogului permanent cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de coordonator național al PNRR. Apoi, până la 17 februarie ar trebui trimise propunerile de proiecte de la fiecare minister.
Până la 25 februarie vor fi organizate întâlniri cu partenerii de dialog pentru colectarea și analizarea recomandărilor și propunerilor acestora.
Foto: Facebook/ Cristian Ghinea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii