G4Media.ro

Guvernul Cîțu și moțiunea de cenzură depusă de PSD: Patru scenarii posibile…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Guvernul Cîțu și moțiunea de cenzură depusă de PSD: Patru scenarii posibile la votul de marți din Parlament

Săptămâna viitoare, pe data de 5 octombrie, Parlamentul României se va întrui în şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a dezbate şi a supune la vot moţiunea de cenzură iniţiată de către Partidul Social Democrat.

Moţiunea iniţiată de către social-democraţi a fost depusă în contextul în care Curtea Constituţională a României a admis în unanimitate sesizarea făcută, în data de 8 septembrie, de către premierul Florin Cîţu prin care acesta a cerut Curţii să constate existenţa unui conflic juridic între Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR.

Cu toate că judecătorii Curţii Constituţionale au cerut Parlamentului să dezbată şi să supună la vot moţiunea iniţiată de către parlamentarii USR PLUS şi AUR, Birourile Reunite Permanente au decis cu 9 voturi „pentru” şi 16 abţineri, că acestă moţiune nu va fi dezbătută şi votată decât în momentul în care Curtea va publica motivarea deciziei privind conflictul dintre Guvern şi Parlament.

În schimb, Birourile Reunite Permanente au stabilit că moţiunea de cenzură a PSD întră în procedura parlamentară, urmând să fie dezbătută şi votată în data de 5 octombrie (citirea moţiunii în Parlament a avut loc, joi, 30 septembrie)

  • Observaţie: Trebuie subliniat faptul că dezbaterea şi votul privind moţiunea de cenzură – vot în urma căruia guvernul condus de Florin Cîţu ar putea fi demis – va avea loc într-un context social şi sanitar deosebit de complex, numărul persoanelor infectate cu virusul SARS-COV2 fiind în continuă creştere (la data de 1 octombrie au fost înregistrate 10.887 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar 169 de pacienți au murit).

De asemenea, tragedia care a avut loc în urma incendiului izbucnit vineri, 1 octombrie, la Secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în urma căruia şi-au pierdut viaţa şapte persoane, ar putea avea un impact major asupra evoluţiei moţiunii de cenzură.

Scenariul 1: Moţiunea de cenzură este votată şi guvernul Cîţu este demis de către Parlament.

În acest caz, conform art.103, alin (1) din Constituţia României preşedintele Klaus Iohannis trebuie să invite partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări în vederea desemnării unui nou prim-ministru.

  • Art 103, alin (1) – „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Cum liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat deja într-o emisiune la România TV că social-democraţi nu vor face o propunere de premier, deoarece doresc organizarea de alegeri anticipate, Klaus Iohannis are la dispoziţie varianta desemnării unui nou premier – posibil unul dintre liderii care l-au susţinut pe Florin Cîţu în campania internă, care să ocupe fotoliul de la Palatul Victoria până la alegerile parlamentare din anul 2024.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis ar putea să încerce o nouă desemnare a lui Florin Cîţu în funcţia de premier, însă doar după ce va propune un premier de sacrificiu, care să nu primească votul de învestitură în Parlament (conform deciziei Curţii Constituţionale din data de 24 februarie 2020, un premier demis prin moţiune de cenzură nu mai poate fi desemnat din nou, deoarece „desemnarea candidatului la funcţia de prim-minustru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou guvern”).

Admiterea moţiunii de cenzură şi demiterea lui Florin Cîţu din funcţia de premier ar putea să mai atenueze acuzaţiile apărute în spaţiul public privind existenţei unui presupus blat politic între liderul PSD, Marcel Ciolacu, şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Scenariul 2: Moţiunea de cenzură pică în Parlament, iar Florin Cîţu rămâne premier al României.

Teoretic, este un scenariu puţin probabil având în vedere declaraţiile liderilor celor trei partide PSD, AUR şi USR PLUS, care au afirmat că parlamentarii lor vor vota cu bilele la vedere.

Ceva defecţiuni la vot ar putea apărea, însă, în cazul parlamentarilor USR PLUS, având în vedere criticile formulate în textul moţiunii la adresa miniştrilor acestui partid.

Chiar dacă moţiunea de cenzură ar pica în Parlament, premierul Cîţu este însă nevoit să ceară votul pentru ocuparea portofoliilor rămase libere în urma plecării miniştrilor USR PLUS din guvern (alegerea lui Dacian Cioloş în funcţia de preşedinte al USR PLUS ar putea redeschide discuţiile despre revenirea acestora la guvernare)

Dacă premierul Cîţu va reuşi să supravieţuiască acestui vot, acesta îşi va consolida la nivel public imaginea unui premier – Superman.

Scenariul 3: Dezbaterea şi votul privind moţiunea de cenzură este amânat din lipsă de cvorum.

Emoţia publică generată de tragedia petrecută la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța (care a fost precedată de cea de la Spitalul Judeţean Piatra-Neamţ şi de cea de la Institutul Matei Blaş) i-ar putea determina pe anumiţi parlamentari să lipsească de la şedinţa Parlamentului de marţi pentru a nu se expune oprobiului public (sau ar putea exista chiar o înţelege tacită între toate grupurile parlamentare pentru amânarea dezbaterii moţiunii de cenzură).

În acest scenariu, premierul Florin Cîţu mai câştigă timp pentru a purta negocieri cu parlamentarii cu scopul de a-i determina să nu voteze moţiunea de cenzură.

Scenariul 4: Partidul Social Democrat invocă tragedia de la Constanţa şi îşi retrage moţiune de cenzură.

Liderii PSD ar putea specula emoţia generală pentru a se profila drept un partid matur şi responsabil, care pune interesele cetăţenilor mai presus de interesul lor politic şi electoral.

Gestul retragerii moţiunii, pentru ca guvernul României să se poată ocupa de problemele cetăţenilor, ar putea fi o adevărată lovitură de imagine pentru PSD prin care ar putea marca puncte electorale.

În acest scenariu, gestul PSD i-ar forţa pe liderii USR PLUS şi AUR să procedeze la fel cu moţiunea lor de cenzură.
O astfel de mutare politică ar putea fi dificil de realizat după ce Marcel Ciolacu, într-o postare pe pagina personală de Facebook, a lansat acuzaţii extrem de dure la adresa miniştrilor PNL şi USR-PLUS ai Sănătăţii, Nelu Tătaru, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, dar şi a premierul Florin Cîţu, pe care i-a numit „criminali”.

Nu este, însă, prima dată când Ciolacu foloseşte acest apelativ la adresa guvernului PNL, în luna aprilie a anului trecut, liderul interimar al social-democraţilor, tot într-o postare pe reţeau de socializare, spunea despre guvernul Orban că, „Da, voi sunteţi criminali şi, da, veţi plăti pentru toate acestea!”. Acest lucru nu l-a împiedicat, însă, să aprobe în Parlament starea de alertă sau alte măsuri instituite de guvern.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

43 comentarii

  1. „Gestul retragerii moţiunii, pentru ca guvernul României să se poată ocupa de problemele cetăţenilor, ar putea fi o adevărată lovitură de imagine pentru PSD prin care ar putea marca puncte electorale.

    În acest scenariu, gestul PSD i-ar forţa pe liderii USR PLUS şi AUR să procedeze la fel cu moţiunea lor de cenzură.”

    Ce fel de povesti roz despre adormit copii mai e si asta? Voi inca va mai credeti Citulici? :)) inca se mai viseaza cai verzi pe pereti? asa se visa si ca USR nu va iesi de la guvernare ci doar vor vocifera.

    Va spun eu, USR in niciun caz NU VOR retrage nimic, ba din contra.

    Singura optiune e alta, pe care nu ati discutat-o. Daca maine e dat jos Citu? E posibil sa se sperie in al 13 lea ceas pnlistii si sa zica „ba e groasa, hai sa punem pe Bode”. Asta e si mai nociv si sper ca USR sa mearga pana la capat pt a nu mai suferi alte episoade gen Voiculescu si Stelian.

    • De acord. Tot guvernul trebuie demis iar USR trebuie sa accepte anticipatele. Nu inteleg de ce sunt asa prosti, sunt extrem de prosti, toata lumea a a vazut ce le-a facut PNL ul. Pe baza acestui argument au crescut in sondaje, mai mult decat cu cat au intrat in parlament. Nu are nici-un sens decizia lor de a se intoarce la guvrnare, mai ales in situatia data. Sunt extrem de prosti, cum ati putut vota asa ceva. AUR a luat pana acum ceva mai eficiente decizi si au castigat cel mai mult electorat. USR zici ca sunt niste pasarici indecise cu privire la actual sexual

    • @asd ești așa de pr.o.st că nici consistenta nu ai in ce scrii acolo. Incepi cu una termini cu alta…

  2. Luni se joaca sceneta politica pusa la cale cu atita maiestrie de catre PSD prin atragerea in capcana propriei neputinte a partidului numit USR . Totul pare a fi un joc de imagine cu cistigator inca necunoscut .USR nu pare a beneficia de acesta actiune fiind atasat mediatic si formal de partidele AUR si PSD prin simplul vot al unei Motiuni alta decit ceea a propriului partid .AUR are un cistig electoral dupa ce USR i s-a aliat in vederea punerii in practica a Motiunii de cenzura si poate creste acumulind si voturile antivaccinistilor din intreaga tara .Este insa un cistig de moment ce poate fi pierdut rapid daca conditiile pandemice se micsoreaza vizibil .PNL- daca nu poate capacita inca 53 de voturi necesare ramanerii guvernului Citu in functie poate avea speranta unei Adunari Parlamentare ce nu cumuleza numarul necesar de votanti si poate amina decizia , in cazul motiunii , decizie ce poate fi urmata de introducerea unei Stari de Urgenta conform pronosticului de crestere epidemiologica majora in urmatoarele saptamini .Daca numarul celor care ar putea decide aminarea nu este suficient este posibil ca Ciolos si Citu sa renegocieze rapid totul si Citu sa renunte in schimbul altei functii de forta in stat nominalizind in acelasi timp un alt premier tot de la PNL. Daca Presedintele Natiunii nu doreste insa a face nici o modificare in parcursul partidului de unde provine totul se va juca in modul , ANTICIPATE , ce desigur nu este convenabil USR-ului si nici PNL-ului in acest moment ,dar jocul poate readuce la masa guvernului USR-ul . Poate o deschidere a PNL-ului, ce va accepta o alta nominalizare , ar avea capacitatea de a multumi multa lume si ar arata intentiile pozitive ale PNL lasind in ofsaid USR ce nu ar mai avea ce sa spuna si la fel si PSD si AUR ce se vor trezi fara obiectul muncii , sau eu asa as face in locul lor . Maretia de a oferi, va depasi necazul de a te impotrivi si de o parte si de cealalta parte .Perdantii vor fi cei de la PSD si AUR ce vor ramane cu buza umflata . Nu ii crede nimeni ca nu vor sa guverneze sau ca nu vor anticipate . Pentru USR si PNL anticipatele ar fi un dezastru .

    • E bine că recunoști că asul vostru din mânecă este starea de urgență planificată!

    • Catu o sa mai stea cateva luni, ca premier demis, adica atat cat sa se umple de penibil…și când te gândești că președintele avea posibilitatea să lase PNL să își facă Congresul pe bune…oare de ce nu intervenit Bolojan sau Motreanu în lupta?…Nu era mai simplu sa-l puna pe drogat să demisioneze?…..acum e cam târziu, o sa apelăm la mila europenilor să combatem covidul, iar la anul, anticipate de președinte…

    • Se puteau evita criza: Cîţu ia partidul, Orban ia guvernul.

  3. Scenarii!
    Cel mai bine daca Florinel isi da demisia!
    Chiparosul poate sa faca la fel!
    Sa vina altii!
    Care pot face Altfel!
    Cu responsabilitate!
    Pentru romani.
    E simplu!

    • Care altii ?
      Căpitanul (urmașul demn a lui Zelea Codreanu) Simion la Interne
      Sosoaca la justiție
      Târziu la cultură sa învățăm cu toții cine au fost adevărații legionari
      Popă de la Constanța la culte ca sa facem obligatoriu 3 ,,tatăl nostru,, pe zi
      Mai stiti si pe altii care sa ne faca bine
      Ieșirea din ue, nato, rusa obligatoriu a doua limba in stat
      Si mai terminati cu prostia asta de covid ca ,,nu se există,,

    • @Dan Radoiu…Cred ca pana si Partida Romilor ar fi mai competenta in comparație cu ăștia!

    • Cel mai bine pentru romani era ca USR sa nu fi declansat prostia asta . . .

  4. Nu trebuie sa stiti decit un lucru . Daca presedintele merge spre anticipate, cu oricare risc , ce face USR -? Zice da , acum cind este foarte jos in sondaje ?

    • Se Micti9neaza pe voi, asta o sa facă! Din sondajele interne, nu alea măsluite, Diferența dintre USR și PNL este doar de 3 procente!

      Succes coruptilor!

    • ba alx ba pelticule esti habarnist sau ce ?

    • iar te minjesti pe fese?

    • D-na,d-soara… ? gica,nu mai plangeti de mila USR-ului,pentru ca cei ce i-au votat,au mansarda mobilata, sunt majori si VACCINATI,si sunt convins ca USR-ul va lua deciziile corecte. I- mi mai doresc ca USR-ul sa nu voteze motiunea de cenzura a PSD (este parerea mea) dar nici sa nu se intoarca la guvernare,inainte de cele 6 luni pana la urmatoarea motiune. Va doresc multa sanatate si intelepciune.

    • @EU sunt
      Daca imi aduc bine aminte mai este depusa o motiune de cenzura anterioara celei a psd – cea depusa de aur.
      Deci daca se retrage psd (gasesc ei niste motive de aruncat praf in ochi la prosti) ramane de votat motiunea aur. E drept ca da groaznic la imagine pentru usr dar fata de ce combinații a facut Orban ca sa tranteasca guvernul dancila e ca un partz de bebeluș.
      Eu ma mir cum pnlistii se dau asa ingrijorati de cum va fi mânjită imaginea usr prin votare unei motiuni de cenzura având un singur punct comun strict pentru moment si niciun plan de actiune pe viitor, dar nu au nicio ingrijorare pentru cat psd au inghitit ei pe sub masa. Sau poate tocmai d’aia…
      Ori, poate ca pnl, ca partid istoric, isi permite sa mănânce orice, fără teamă că-i pute gura. Daca tot miroase a mort, ce mai conteaza…

    • Da de unde dracu stii unde suntem noi in sondaje? Le-ai facut cu maicuta ta ?

    • Sondajele se fac foarte usor mai baieti.
      Din 10 votanti usr-isti pe care ii cunosc , 8 deja isi baga picioarele in partidul vostru.
      Cu ceilalti doi nu m-am intalnit inca.
      La mansarda sa ai ceva nu inseamna ca este numai inteligenta.
      Poate fi si multa naivitate.

    • pai e bine, inseamna ca nu erau votanti USR, doar au mintit ca au votat USR. daca ei isi doreau USR la guvernare pt ciolan, in orice conditii, e clar ca nu faceau parte din electoratul USR si nici nu inteleg de unde pana unde au crezut ei ca USR e pt ei. simplu. case closed. voi ramaneti cu hotii insa, ca astia va plac.

    • Andrei taticule, doi dintre ei sunt baietii mei si restul prietenii lor.
      Oameni educati care muncesc in privat, au firme sau ocupa functii de top in firme private.
      Coborati la firul ierbii, ca sondajele nu se fac in birou la Drula.
      Daca nu va dezmeticiti, curand o sa dispareti.

  5. Anticipatele ar fi cea mai buna solutie. De 30 de ani avem guvernari cleptocratie psd+pnl. Hotia si coruptia au ajuns la apogeu cu catu pm. Si-a aratat fata adevarata si iohanis „premierul de la grifco” care mimeaza democratia. Ca sa isi impuna sluga preferata a incalcat si Constitutia. Haita psd+pnl, din spatele lui iohanis, fac totul sa puna mana pe banii tarii calcand peste sansa pe care o are România de a fi modernizata cu PNRR.

    • anticipate ca sa ia psd si mai mult? buna idee, ce sa zic.

    • @Andrei….Da, e o idee chiar foarte buna! Foarte mulți recunosc acum ca s-au „fript” cu ăștia mult mai rău decât cu pesedeaua!! Din păcate asta e!

  6. Câtu si Campeanu sa plece si sa nu mai auzim de ei.
    Doua personaje nocive pentru populatia de bun simt si mai ales pentru elevi.

  7. Scenariile 3 si 4 sunt abureli!

  8. A uitat scenariul 5: cade guvernul Cîțu, iar Iohannis, PSD și PNL acceptă un guvern de „tehnocrați” care să guverneze țara până trece pandemia. Altfel riscă să se piardă fondurile din PNDL 3 și din PNRR, care se acordă cu mult mai ușor decât fondurile europene obișnuite și cu mult mai puține verificări, deci se pot sifona mai ușor.

    • eu cred ca tu ai uitat ce s-a intamplat cu ultimul guvern de tehnocrati. psd si pnl NU VOR ACCEPTA guvern de tehnocrati. asa ca e o utopie tot ce ai zis dupa propozitia aia.

  9. O varianta ar fi si o lupta pe tabla de sah intre reprezentantul PNL si cel al USR,
    Cîțu vs Drula sau
    ăla de la Finante vs Vlad V.
    Castigatorul da premierul…
    Da’ n-ai sa vezi asta… o sa siferim o tara din cauza unor tate

    • Tare propunere, daca partida Vilceanu vs VV e cu rezultat indecis, pui pe analfabetul de Catu sa se bata cu un olimpic international?…lui Catu i se potriveste mai bine alaturarea cu maidanezul din alt articol, dar si acolo pierde

  10. Anticipatele ar fi singura șansă ca actuala mafie transpartinica care a acaparat puterea în România sa se mai perpetueze o perioada.
    Dacă partidele și tartorul Iohannis o vor mai aburi și vor amâna o rezolvare transanta, vor fi măsurați cu toții fie de o răscoala populara indusa din exterior fie la următoarele alegeri regulare de noi partide înființate în aceasta perioada pana în 2024.

  11. Va urma rotirea cadrelor și haosul va continua pana la adânci bătrâneți…

  12. Deciziile importante nu se iau in Colonie ci in Metropolă.
    Palavre si mimarea Democrației. Mai mult circ, mai puțină mâncare si căldură.

  13. Cine a adus tara în situația (groaznica!) de fata, nu guvernul Citu?
    Pai acest guvern si-a demonstrat incompetenta din plin, pe toate fronturile, vă dați seama cata dezamăgire va fi în rândul votanților PSD și al votanților USR dacă peneleii ar rămâne singuri la guvernare?

  14. cand s-a adus in discutie demiterea FICUSULUI, privind decizia CCR referitoare la demiterea LCK, imediat s-a conformat (ce e drept USL avea interese sa zboare)

    dar poate o demitere acum a ficusului e mai mult decat oportuna

    IMI VREAU VOTUL INAPOI

  15. Cel mai logic este ca, dacă un guvern a fost dat jos de opoziție, înseamnă că acea opoziție este majoritară, iar acea opoziție să formeze noua coaliție de guvernare! Logic, democratic și de bun simț!

    • Uite cum vad eu logica : Este un guvern de coalitie (retine termenul ,de coalitie) .In parlament ,PNL are 35% ,ceea ce este insuficient sa guverneze singur,ii trebuie si voturile USR.In aceeasi logica,guvernul trebuia sa demisioneze cand unul din partenerii de coalitie a demisionat ,nu sa fie demis prin motiune de cenzura.
      Al doilea aspect,in parlament au intrat USR cu 15% si asta nu ii da dreptul PNL sa se comporte ca si cum ei ar avea 49% si USR 1%,este o forta importanta in parlament ,al treilea partid si nu o balama a PNL ,iar PNL nu detine adevarul absolut.
      3.PNL ar fi mai interesat de colaborare cu fratii de la PSD (in multe zone din tara este o fratie de ani buni ,la nivel local) si de alegeri anticipate ,pentru ca in calculele lor USR sa nu ii mai bata la cap cu reformele si cu distributia banului prin toate prostiile gen PNDL3

    • Ganditi intr-un sistem bipartit, in care exista doar doua partide (pe model SUA) si daca unui partid i-a picat guvernul atunci trece celalalt. Intr-un sistem multipartit este foarte posibil ca opozitia sa nu fie grupata intr-un singur partid sau alianta. Votul la o motiune nu inseamna in nici un fel coalitie sau alianta, este ceva punctual.

  16. Foarte buna aceasta analiza! Dumnezeu stie ce scenariu este realist, in conditiile in care politicienii romani, cu mici exceptii, sunt lipsiti de maturitate politica.Ei voteaza cum au chef, la voia intamplarii, in functie de interesele proprii.I-ati vazut ca se cearta pe subiecte legate de binele cetatenilor si ale tarii? Niciodata! Sunt orgoliosi, si se bazeaza simplu, pe principiul” Sa moara si capra vecinului”.Asa ca, sa nu ne facem prea multe iluzii. Sa stam fiecare in banca noastra, si sa ne vedem de treburile noastre. Este o pierdere de timp si energie, I-NU-TI-LE! Concentrati-va oameni buni, pe probleme serioase!

  17. Imi place tupeul si asa-zisa naivitate a plusericilor de serviciu pe acest site, pretinzand ca in caz de anticipate USR+-ul are vreo sansa…

    Aceiasi pluserici ce vin mereu cu acuza „esti postac” cand cineva indrazneste sa critice partidu’ lu’ peste.

    De regula cine acuza se acuza….

  18. Destul de slaba analiza, pare ca politica e o palarie cam mare pentru autoare:
    – la scenariul 1, cel in care motiunea trece, exista posibilitatea ca PNL sa incerce tot felul de contestatii la CCR: ca au fost doua motiuni in paralel, ca nu s-a votat cea care trebuie etc. incercand sa mai traga de timp
    – la scenariul 2, cu motiunea respinsa, se aduc niste acuzatii complet gratuite la adresa USR: ba ca poate n-ar vrea sa o voteze, ba ca ar trada pentru posturi in guvern. Scoase direct din propaganda PSD. Si uita ca ar veni la rand cealalta motiune si/sau nevoia de a valida schimbarea componentei politice a guvernului. Guvernul nu trebuie sa treaca de o motiune ci de doua plus o validare.
    – scenariul 3 este putin probabil, daca voiau sa il puna in aplicare incepeau inca de azi sa pregateasca terenul pentru el. Nu vreti sa dati apa la moara conspirationistilor ca incendiul a fost provocat tocmai ca sa nu cada guvernul.
    – scenariul 4, daca PSD si-ar retrage motiunea (chiar, exista vreo procedura scrisa pentru asa ceva?), asta nu i-ar forta cu nimic pe cei de la USR si AUR, ba chiar le-ar da ocazia sa iasa in public sa infiereze alianta subterana PNL-PSD.