Guvernul cumpără scannere termice, dar aparatele vor fi livrate peste o lună sau două/ Mira Tehnologies, una dintre firmele câștigătoare, legături cu un fost general SRI/ Cine sunt celelalte firme care au obținut contracte
În contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul a contactat achiziția mai multor scannere termice care măsoară temperatura călătorilor la sosirea în aeroporturi, dar aceste aparate vor fi livrate foarte târziu, între 45 și 85 de zile. În stare de urgență, Primăria sector 1 a cumpărat măști medicale de protecție în valoare de jumătate de milion de euro, cu 5 lei bucata, scrie jurnalistul Virgil Burlă pe site-ul Radio Europa Liberă.
Potrivit Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC), Guvernul a plătit către patru firme 12 milioane de lei pentru achiziția mai multor scannere care ar trebui să măsoare temperatura celor care intră în țară, în contextul epidemiei de coronavirus.
La izbucnirea epidemiei în Europa, România avea doar 3 astfel de aparate funcționale.
Astfel, au fost plătiți 2.492.753 de lei pentru 12 scanere termice care urmează să fie livrate în 45 zile calendaristice și pentru alte 23 de astfel de aparate ce urmează să fie livrate în 60 de zile. Firma cîștigătoare este Mira Technologies SRL.
Legături cu un fost general SRI
Înființată în 2008, societatea face parte din grupul de firme MIRA Group, care activează pe piața de securitate și telecomunicații. Acționarii inițiali erau Ilie Stelian și Dragoș Băsmăluță, cu 80, respectiv 20 procente. În aprilie 2019, Ilie Stelian cedează partea sa către Florian Alexandru Varga și acesta devine acționar majoritar alături de Săndel Aurelian Zaharia cu aproape 5 procente.
Despre foștii acționari, Băsmăluță și Ilie, presa a relatat că au fost asociați într-o firmă cu fiica generalului SRI (r) Dumitru Zamfir. El a condus, în calitate de director adjunct, Serviciul Român de Informaţii în perioada 1997-2008. Numele său a apărut într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie, fiind trimis în judecată în anul 2011.
A fost pus sub acuzare de către procurorii anticorupţie pentru că a închiriat şi, ulterior, a cumpărat, în mod ilegal şi la preţuri subevaluate, o locuință aflată în proprietatea Regiei Autonome – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) şi în administrarea Serviciului Român de Informaţii. A fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendare în 2012.
85 de zile termen de livrare
Alți 2.623.950 de lei au fost plătiți pentru 15 scanere termice care vor fi livrate în 50 de zile calendaristice, alte 20 urmând a fi primite în 85 de zile. Firma aleasă este Electro Optic Components SRL din București. În prezent, societatea este deținută de Emil Mihai Jurba și de Sorin Ioan Cojocaru, director tehnic fiind Emil Popescu, unul dintre fondatorii firmei în 2002.
Elsaco Solution este o firmă din Botoșani care are patru acționari: Valeriu Iftime, Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa. În ianuarie 2018, firma celor 4 a fost trimisă în judecată de procurorii DNA sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu după ce a emis 3 facturi fiscale aferente unor servicii de mentenanță, fără ca lucrarea să fie executată. Valoarea facturilor era de 1.156.525 de lei fără TVA.
Firma din Botoșani a primit de la Guvern un contract în valoare de 2.618.000 de lei și s-a angajat să aducă în țară 35 de scannere în 67 de zile calendaristice.
EMP trade SRL este deținută de un anume Eugen Mircea Preda din București. El a primit 4.271.374 de lei pentru 35 de scannere care ar trebui să ajungă la autorități în 75 de zile calendaristice.
Între achizițiile făcute de ONAC prin încredințare directă se mai numără și cumpărarea de echipamente de protecție de la companii care, în marea lor majoritate, sunt intermediare, nu producătoare.
Un contract controversat a fost cel cu o firmă din Giurgiu, specializată în desfacerea tutunului și băuturilor alcoolice, în spatele căreia s-ar afla un abonat la contractele cu statul, doctorand la Academia SRI. Guvernul cercetează acest contract.
Poliția Locală sector 1, măști de 500.000 de euro
O altă achiziție controversată în timpul stării de urgență a fost realizată de Primăria Sectorului 1, prin Poliția Locală.
Astfel, pe 17 martie 2020, primăria condusă de Daniel Tudorache a cumpărat jumătate de milion de măști chirurgicale cu trei straturi și trei pliuri în valoare de 2.560.000 de lei, adică 530.000 de euro. Potrivit e-licitatie, societatea care a obținut contractul este Mediplus Solution.
Administrator al Mediplus Solution este Folendell Holdings Limited, o firmă offshore din Cipru, cu sediul în Nicosia.
Prețul propus de Poliția Locală sector 1 a fost de 5,12 lei pe bucată, preț acceptat de firma care a câștigat contractul.
Condițiile de plată sunt excelente pentru vânzător, respectiv plata în avans a 30 la sută din factură, restul de plată urmând a fi făcut la momentul recepționării mărfii. Spre comparație, un spital din Câmpia Turzii a cumpărat același tip de mască la 2,99 de lei, același preț fiind oferit și de maternitatea Cuza Vodă din Iași.
Spitalul Marius Nasta a cumpărat 30.000 de măști de același tip cu 2,85 de lei bucata.
G4Media.ro a relatat că Mediplus Solution a încheiat în ultimul an contracte în valoare de 40 milioane de euro cu spitale din întreaga țară, fiind controlată de afaceristul Cristi Burci.
Citește integral
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
30 comentarii