EXCLUSIV Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării: suntem printre puţinele state UE care nu vor cooperare pe Inteligenţa Artificială şi tehnologia Blockchain
Guvernul Dăncilă rupe România de avangarda cercetării europene: suntem printre puţinele state UE care nu vor cooperare pe Inteligenţa Artificială şi tehnologia Blockchain. 25 de state membre UE au semnat marţi la Bruxelles, la nivel ministerial, Declaraţia de Cooperare privind Inteligenţa Artificială. România, Cipru şi Croaţia sunt singurele ţări UE care nu au semnat declaraţia care deschide calea colaborării pe unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale momentului la scară globală. Prognozele cercetătorilor arată că dezvoltarea proiectelor de Inteligenţă Artificială va avea un impact serios în economie, dar şi în societate.
G4Media.ro a adresat Guvernului o întrebare pe tema absenţei României de la eveniment. Vom reveni cu răspunsul când Executivul îl va comunica.
Un secretar de stat din Ministerul Cercetării și Inovării ar fi participat la evenimentul de la Bruxelles de marţi, potrivit unui comunicat al ministerului. Este vorba despre Ciprian Preda. Nu e clar în acest moment de ce oficialul român nu s-a numărat printre semnatarii declaraţiei.
Ce înseamnă Declaraţia de Cooperare pentru Inteligenţa Artificială
Prin declaraţia semnată marţi, 10 aprilie, cele 25 de state îşi propun să colaboreze pentru a creşte competitivitatea UE în cercetare şi utilizarea Inteligenţei Artificiale, dar şi pentru a gestiona efectele acestei tehnologii din punct de vedere etic, legal, economic şi social.
Practic, statele semnatare îşi vor pune resursele la comun pentru a ajunge mai rapid la rezultatele dorite în proiectele de cercetare & dezvoltare privind utilizarea Inteligenţei Artificiale în sănătate, industrie, sistemul bancar sau cultură.
Una dintre marile direcţii de colaborare va fi piaţa muncii, potrivit comunicatului Comisiei Europene. Inteligenţa Artificială va avea un impact major asupra joburilor, astfel că statele membre vor fi nevoite să- și reformeze sistemele de educaţie pentru a face faţă competiţiei cu roboţii şi sistemele operate prin această tehnologie.
România, absentă şi din iniţiativa privind tehnologia Blockchain
22 de state membre UE au semnat, tot marţi, Declaraţia privind înfiinţarea Parteneriatului European pentru Blockchain (o tehnologie care stă în spatele bitcoin). România lipseşte şi din această iniţiativă, potrivit Comisiei Europene.
Cine ar fi trebuit să semneze din partea României
Cele două declaraţii au fost semnate de miniştrii Economiei, ai Cercetării sau cei responsabili cu Afacerile Europene din cele 25 de state membre. Iată cine ocupă aceste portofolii în guvernul Viorica Dăncilă:
Ministerul Cercetării e condus de Nicolae Burnete, fost secretar de stat şi profesor la catedra de autovehicule rutiere şi maşini agricole la Universitata Tehnică din Cluj.
Ministerul Economiei e condus de Dănuţ Andruşcă, fost director Conversmin şi director al unei firme care producere şi vinde articole tehnice din cauciuc
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene este Victor Negrescu, profesor la SNSPA şi fost europarlamentar.
UPDATE 12 aprilie: Pozitia Ministerul Cercetarii si Inovarii, armonizata cu pozitia MCSI, vis-à-vis de declaratiile conexe evenimentului Digital Day, Bruxelles, 10 aprilie 2018.
„Romania sustine demersurile UE de a moderniza politicile nationale in efortul de a dezvolta cercetarea la scara larga in domeniul inteligentei artificiale.
S-a dorit o analiză internă substanţială, atât a implicaţiilor financiare, cât şi a oportunităţilor şi a mediului în care România va putea beneficia concret de aceste iniţiative europene. Domeniul digital este un domeniu transversal şi de cele mai multe ori este nevoie de angajamentul celorlalţi stakeholderi pentru a disponibiliza resursele financiare şi nu numai, necesare, în aşa fel încât participarea României la demersul european să fie una efectivă, ci nu doar exprimarea unui deziderat.
La acest moment, instituţiile guvernamentale depun eforturi pentru a identifica modalităţi concrete în care România poate să maximizeze participarea la astfel de proiecte. Astfel de declaratii (de aderare la initiative europene) se pot semna ulterior, in orice moment si de altfel, în cursul Zilei Digitale, eveniment ce a avut loc la Bruxelles in 10 aprilie, reprezentanţii României au avut un dialog cu oficialii Comisiei în care au subliniat susţinerea ţării noastre pentru iniţiativele Comisiei, susţinere care urmează să se formalizeze în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât, în cadrul evenimentului, doamna comisar european Marya Gabriel şi reprezentantul francez au anunţat un important sprijin financiar pentru acest proiect.
Totodata Romania se va alatura unei alte initiative din acelasi spectru de interes si anume, Euro-High Peformance Computer. In cadrul editiei anterioare “Digital Day”, desfasurata la Roma, sapte state membre au semnat declaratia “EuroHPC-Cadrul de Cooperare pentru calculul de inalta performanta”, iar la acestea s-au alaturat mai tarziu inca sase state. La acest moment Ministerul Cercetarii si Inovarii impreuna cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale sunt in faza de completare a procedurile formale pentru a semna declaratia de aderare a Romaniei la aceasta initiativa (Euro-High Peformance Computer), in urma intalnirii la nivel de ministru ce a avut loc acum doua saptamani.”
Foto: Inquam Photos – Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii