Guvernul din Kosovo, răsturnat de o moțiune de cenzură depusă de propriul partid în plină pandemie de coronavirus
LDK, partidul minoritar din coaliția guvernamentală a lui Albin Kurti, a supus la vot miercuri în Parlamentul din Kosovo o moțiune de cenzură contra propriei echipe, moțiune adoptată. Țara este fără conducere în plină pandemie de coronavirus.
La mai puțin de două luni de când a ajuns la putere, guvernul de coaliție de la conducerea Kosovo a fost răsturnat de un vot de neîncredere. Moțiunea de cenzură a fost inițiată de partidul minoritar din coaliția de guvernare condusă de prim-ministrul Albin Kurti, șeful formațiunii naționaliste de stânga Vetevendosje, ajuns la putere cu promisiunea de a pune capăt domniei elitelor acuzate de corupție. După circa 12 ore de dezbateri, moțiunea de cenzură prezentată de LDK, de centru-dreapta, a obținut 82 de voturi din 120.
De mai multe zile, mulți locuitori ai fostei provincii sârbe unde serviciile de sănătate au o lipsă cronică de resurse, bat în cratițe de la balcon pentru a protesta contra crizei politice. La deschiderea sesiunii, un manifestant a bravat interdicția de circulație decretată din cauza noului coronavirus pentru a desfășura în fața Parlamentului un banner pe care se putea citi: “Pandemia cea mai periculoasă pentru Kosovo este politica. Rușine să vă fie!”.
Prim-ministrul și susținătorii săi se declară victime ale manevrelor președintelui Hashim Thaci, fost guérillero și figura centrală a politicii kosovare de la războiul de independență din 1989-1999. Alegerile legislative din octombrie au reprezentat înfrângerea unor foști combatanți independentiști din PDK, dar mandatul președintelui Thaci, șeful lor, nu se încheie decât în 2021.
Proiect de schimb de teritorii cu Serbia
Albin Kurti l-a acuzat pe președinte că a orchestrat criza politică pentru a păstra conducerea și a finaliza un proiect, susținut de Statele Unite, de schimb de teritorii cu Serbia. Acest proiect ar cuprinde o modificare a granițelor dintre Kosovo și Serbia, care nu a recunoscut niciodată independența fostei sale provincii, proclamată în 2008.
Albin Kurti se opune categoric unui asemenea scenariu, la fel cum refuză să se supună intenselor presiuni ale Washingtonului de a ridica complet taxele de 100% puse pe produsele sîrbești, principalul obstacol pentru reluarea dialogului cu Belgradul.
Ce se va întâmpla acum? Potrivit Constituției, președintele ar putea să-i dea lui Albin Kurti sau unui reprezentantul LDK un nou mandat pentru a forma un guvern sau să dizolve Parlamentul, ceea ce ar duce la alegeri anticipate.
Dezbatere privind starea de urgență
LDK a inițiat moțiunea de cenzură contra propriului guvern, o premieră în istoria tinerei democrații instabile de 1,8 milioane de locuitori, pentru a protesta contra demiterii unuia din miniștrii săi de către Albin Kurti. Ministrul respectiv s-a declarat pentru starea de urgență dorită și de președintele Thaci pentru a lupta contra pandemiei provocate de noul coronavirus, care a contaminat oficial peste 70 de persoane și a făcut un mort.
Albin Kurti era contra unei asemenea măsuri excepționale, care i-ar fi conferit “Șarpelui”, cum era poreclit Hashim Thaci în timpul războiului, puteri mult mai mari decât rolul lui de reprezentare actual.
Marți, Parisul și Berlinul au făcuți apel la Kosovo să renunțe la vot, apreciind că teritoriul ”are nevoie de un guvern stabil și complet operațional pentru face față crizei. Ambasadorul Statelor Unite în Kosovo se declară dimpotrivă “fericit” de ținerea alegerilor.
Sursa: France 24 / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu