Guvernul din Republica Moldova a decis să compenseze diferența de tarif pentru 80% din consumul mediu al energiei electrice. Măsura vine după ce Gazprom a încercat să șantajeze Chișinăul
Guvernul moldovean va compensa creșterile de tarife la energie electrică, începând cu luna ianuarie anul curent. Astfel, urmează să fie compensați până la 110 kilowați lunar pentru gospodăriile înregistrate în sistemul de compensații, potrivit Radio Chișinău.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a explicat că decizia vine ca răspuns la majorările de tarif aprobate astăzi de ANRE, cauzate de șantajul Gazprom asupra Republicii Moldova.
„Aceste creșteri de tarif se datorează în exclusivitate șantajului Kremlinului prin Gazprom asupra cetățenilor Republicii Moldova. Noi am examinat consumul gospodăriilor casnice în perioada ianuarie-martie 2024. Consumul mediul lunar pentru aceste gospodării a fost de 138 kW pe lună. Ceea ce a făcut Guvernul este că pentru că cu toții trebuie să depunem un efort, să fim solidari și să consumăm energia mult mai eficient. Guvernul a luat decizia de a compensa 80% din consumul mediu pentru această perioadă. Noi vom compensa 110 kW de consum pe lună”, a declarat Alexei Buzu.
Guvernul va acoperi și creșterile de tarif la energia termică pentru gospodăriile înscrise în sistem. Astfel, din luna ianuarie vor fi majorate compensațiile la căldură.
De asemenea, pentru cei aproximativ 8.500 de consumatori care folosesc energia electrică pentru încălzire se analizează un mecanism separat de compensare.
În prezent, circa 680.000 de gospodării beneficiază de compensații. Pentru luna decembrie, bugetul alocat compensațiilor se ridică la jumătate de miliard de lei.
Energia electrică și energia termică s-au scumpit. Noile tarife aprobate de ANRE
ANRE a aprobat vineri, 3 ianuarie, noi tarife pentru consumatorii Premier Energy, Termoelectrică, CET-Nord și CET-ul de la Comrat. În premieră, în Republica Moldova se vor aplica prețuri diferențiate la energie electrică, mai mici noaptea, pentru consumatorii să dețin contoare inteligente, mai transmite Radio Chișinău.
Tarifele la căldură pentru consumatorii din Chișinău, Bălți și Comrat au fost majorate. Astfel, pentru consumatorii „Termoelectrica” din Chișinău tariful pentru energia termică va crește cu 686 de lei gigacaloria. La fel, va crește prețul energiei electrice produsă de CET-1 și CET-2, a anunțat șefa secției tarife și analize din cadrul ANRE, Ecaterina Strungari.
„Consiliul de administrației al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică hotărăște: se aprobă prețul la energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale S.A Termoelectrica în mărime de 316 bani pentru kWh, fără TVA. Se aprobă tariful pentru energia termică livrată consumatorilor de către S.A Termoelectrica în mărime de de 2.510 lei pentru Gcal, fără TVA”, a spus Ecaterina Strungari.
Pentru consumatorii din Bălți, care primesc căldură centralizată de la „CET-Nord”, ANRE a aprobat o majorare a facturii cu peste 300 de lei. Astfel, tariful pentru energia termică a fost stabilit la 2.126 lei Gigacaloria. Și la Comrat, prețul la căldură s-a majorat la 3.222 de lei Gigacaloria.
Locuitorii din nordul Moldovei vor plăti 4 lei și 68 de bani, fără TVA, pentru energia electrică livrată de FEE Nord.
De asemenea, tarifele la energia electrică livrată de S.A „Premier Energy” pentru consumatorii din centrul și sudul Republicii Moldova vor fi majorate la 4 lei și 10 pentru un kilowatt, a anunțat reprezentantul ANRE, Lilian Barcaru.
„Consiliul de administrație al ANRE hotărăște: se aprobă tarifele fără TVA pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de către înreprinderea cu capital străin Premier Energy Distribution SA, diferențiate în funcție de nivelul de tensiune al rețelelor electrice de distribuție după cum urmează: 3,0 bani pe kWh prin rețelele electrice de distribuție de înaltă tensiune (35; 110 kV), 24,1 bani pe kWh prin rețelele electrice de distribuție de medie tensiune (6; 10 kV), 4,0 bani pe kWh prin rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune (0,4 kV)”, a declarat Lilian Barcaru.
ANRE a stabilit și prețuri diferențiate pe timp de zi și pe timp de noapte la energia electrică pentru consumatorii care dispun de echipamente de măsurare. Astfel, pe timp de noapte, consumatorii Premier Energy vor putea achita un tarif mai mic, de de 3,31 lei/kWh. În cazul „FEE Nord”, prețul „de noapte” pentru consumatorii casnici va fi de 3,90 lei/kWh.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.