Guvernul Franței promite că va rezolva la Bruxelles problemele fermierilor, comune cu cele ale agricultorilor români: obligația de a lăsa terenul nelucrat și de a face rotația culturilor
Premierul francez Gabriel Attal caută o cale de ieșire din prima sa criză politică, în timp ce protestele agricultorilor se extind în toată țara. Printre soluțiile promise se află și încercarea de a schimba leiglația ecologistă europeană care le produce daune serioase fermierilor, obligându-i să lase pârloagă minimum 4% din teren și să facă o rotație a culturilor care scade productivitatea. Aceste cereri sunt comune fermierilor din mai multe țări, printre care și România.
Guvernul francez a promis vineri că va reduce taxele pe combustibilul agricol și va reduce birocrația, în încercarea de a calma protestele agricultorilor care se răspândesc în întreaga țară, potrivit Politico.
„Am decis să punem agricultura mai presus de toate celelalte”, a declarat premierul francez Gabriel Attal, care a prezentat un prim pachet de măsuri în timpul unei vizite efectuate vineri la o fermă din departamentul Haute-Garonne, în sudul Franței.
Attal s-a angajat să înghețe taxele pe motorina utilizată de tractoare și alte mașini agricole, într-un pas înapoi față de măsurile anunțate anul trecut, când Parisul a decis să elimine progresiv un avantaj fiscal existent pentru motorina agricolă pentru a încuraja tranziția ecologică și a aduce mai mulți bani în visteria statului.
Attal a promis, de asemenea, să limiteze obstacolele administrative pentru agricultori prin înjumătățirea (de la 4 la 2 luni) a termenului pentru lansarea unei acțiuni în justiție împotriva autorizațiilor pentru lucrări agricole, cum ar fi extinderea unui hambar.
De asemenea, el a promis să crească sprijinul financiar existent pentru fermieri și, de asemenea, să accelereze plata subvențiilor în cadrul politicii agricole comune (PAC) a UE.
Attal a declarat că președintele francez Emmanuel Macron va face presiuni pentru a-i scuti pe fermierii francezi de regulile care le impun să lase nelucrate o parte din terenurile lor arabile pentru a promova biodiversitatea. Potrivit lui Attal, Franța va introduce subiectul pe ordinea de zi a unei reuniuni a liderilor UE programată pentru săptămâna viitoare la Bruxelles.
Protestele reprezintă prima provocare politică majoră pentru noul prim-ministru, în vârstă de 34 de ani. Macron și membrii cabinetului său au încercat să se prezinte ca fiind înțelegători cu fermierii, în timp ce partidul lui Marine Le Pen încearcă să profite de nemulțumire înaintea alegerilor europene din iunie. Un sondaj de opinie a arătat că 82% dintre cei intervievați au susținut protestele fermierilor. Însă doar 17 la sută au considerat că guvernul a fost la înălțimea sarcinii în gestionarea situației.
„Nu vrem să depindem de alții pentru hrana noastră”, a declarat vineri Attal, îndemnând autoritățile publice, cum ar fi cantinele școlare, să cumpere alimente franceze. El a reiterat opoziția Franței față de acordul comercial UE-Mercosur și a susținut că acordurile de liber schimb sunt adesea guvernate de „legea junglei”, susținând că acestea nu protejează suficient de mult fermierii francezi.
În cursul zilei de vineri, ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, și ministrul economiei, Bruno Le Maire, s-au întâlnit cu fermierii și comercianții cu amănuntul. Miniștrii au promis că vor aplica mai bine legile existente care garantează că fermierii sunt plătiți corect de către comercianții cu amănuntul și au amenințat că vor aplica companiilor și supermarketurilor care nu le respectă amenzi de până la 2 % din cifra de afaceri. Attal a declarat că guvernul va anunța în curând trei amenzi în temeiul acestor norme.
Între timp, protestele continuă să se extindă, cu noi blocaje rutiere în toată țara, de la granița franco-spaniolă până la periferia Parisului, și o creștere a violenței, ilustrată de incendierea unei clădiri guvernamentale în orașul Narbonne în timpul uneia dintre demonstrații.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank