G4Media.ro

Guvernul Germaniei sprijină posibila naționalizare a companiilor din energie, ca măsură de…

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Guvernul Germaniei sprijină posibila naționalizare a companiilor din energie, ca măsură de asigurare a aprovizionării în eventualitatea unei urgențe

Executivul de la Berlin a aprobat luni o modificare legislativă care va permite Guvernului să devină proprietar al companiilor din energie, ca o măsură de ultimă instanță pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă, relatează Agerpres, conform Reuters.

Germania, puternic dependentă de energia din Rusia, a prezentat luna trecută un plan de urgenţă pentru gestionarea aprovizionării cu gaze, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor cu Kremlinul, în urma invadării Ucrainei şi a sancţiunilor impuse de Occident. A fost primul pas dintr-un plan în trei faze, care ar putea duce la raţionalizarea energiei, acordându-se prioritatea gospodăriilor şi infrastructurii critice, cum ar fi spitalele.

„Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck.

Modificarea legislativă va permite Guvernului, care vrea să reducă dependenţa de importurile din Rusia, să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică. Deja strategia a fost aplicată în cazul Gazprom Germania. Recent, ministrul Economiei a anunţat că Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei abandonată de Gazprom, va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur).

Habeck a dat asigurări că securitatea aprovizionării este în prezent garantată, într-o perioadă de criză a legăturilor energetice dintre Germania şi Rusia, în urma invadării Ucrainei. Bundesnetzagentur va prelua controlul până pe 30 septembrie 2022, va putea înlocui directorii şi face noi angajări.

Invadarea Ucrainei a scos la lumină dependenţa importantă a Germaniei de gazul natural importat din Rusia, precum şi de infrastructurile esenţiale (precum rafinării, oleoducte, gazoducte) deţinute de firme ruseşti.

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce înseamnă asta, cum să naționalități!?!

    Comuniștilor!!!

  2. Yep. Sigur statul este un manager mai bun decat un grup de antreprenori din piata libera care au un scop onest – profit. Ca sa faci profit trebuie sa fii eficient, problema este ca totul este distorsionat de interventia statului in economie.

  3. Am mai spus: Schultz (si Habeck) nu lucreaza nici pentru germani, nici pentru europeni, nici macar pentru Putin. Ei lucreaza pentru cele cateva mari companii germane care folosesc gaz rusesc si care au facut profituri imense pana acum dar ar trebui sa se reprofileze daca s-ar taia gazul.
    Iar masura asta, care ar nationaliza pierderile, impactul taierii importurilor de gaz din Rusia, e o dovada clara.
    La o adica, ar fi chiar potrivit ca poporul german, care sustine acest guvern corupt, sa plateasca, ar fi un pret bun pentru izolarea lui Putin si taierea conductei prin care primeste acum 1 miliard de euro/zi de la nemti.

  4. Normal utilitățile de interes național, energie gaze ar trebui să fie ale statului sau cel puțin pachetul majoritar de acțiuni. Oricum naționalizarea nu cred că va fi făcută gratuit nemții o vor face nemțește. Teoria se aplică Germaniei, la noi mai greu că am vândut zăcămintele.

  5. Pai nationalizam zacamintele, ce mare chestie?