G4Media.ro

Guvernul italian vrea să impună amenzi până la 100.000 de euro pentru…

Sursa foto: Pixabay

Guvernul italian vrea să impună amenzi până la 100.000 de euro pentru persoanele care folosesc cuvinte în engleză în documentele oficiale

Limba italiană trebuie să fie obligatorie în documentele oficiale din administrația publică din Italia. Guvernul Meloni lucrează la un proiect de lege care să impună transmiterea comunicatelor din administrația publică în limba italiană, dar și obligația de a folosi instrumente de traducere sau interpreți pentru orice eveniment sau conferință care are loc în țară, transmite Il Sole 24 Ore, citat de Rador.

De asemenea, proiectul mai prevede interzicerea utilizării acronimelor sau numelor străine pentru rolurile în companii, cu excepția cazului în care acestea nu pot fi traduse, utilizarea limbii italiene în contractele de muncă, iar în școli și universități, cursurile într-o limbă străină sunt tolerate doar dacă sunt justificate de prezența studenților străini.

Proiectul de lege, semnat de Fabio Rampelli, deputat FDI și vicepreședinte al Camerei Deputaților, subliniază că, potrivit ultimelor estimări, din 2000 până astăzi, numărul cuvintelor englezești folosite a crescut cu 773%: aproape 9.000 de anglicisme sunt prezente astăzi în Dicționarul Treccani, din aproximativ 800.000 de cuvinte în limba italiană. El consideră că „nu mai este permisă folosirea termenilor străini a căror corespondență italiană există și este pe deplin exhaustivă”.

„Încălcarea obligațiilor”, se arată în proiectul de lege, „presupune aplicarea unei sancțiuni administrative, constând în plata unei sume de la 5.000 la 100.000 de euro”. Textul, alcătuit din 8 articole și prezentat pe 23 decembrie, conține „dispozițiile pentru protecția și promovarea limbii italiene”. Pe lângă diferitele obligații specifice „în vederea apărării naționalității și apărării identității”, legea instituie Comitetul pentru protecția, promovarea și valorificarea limbii italiene.

„Credeam că am văzut deja multe propuneri neconcludente și la limita ridicolului din partea acestei majorități, dar proiectul de lege special al vicepreședintelui Camerei Rampelli le bate pe toate. Membrul formațiunii Frații Italiei aduce o cruciadă împotriva „limbilor străine” în Parlament, prevăzând pedepse de la 5.000 la 100.000 de euro pentru oricine încalcă limba italiană. Păcat că Guvernul său este cel care a înființat Ministerul „Made in Italy”. Îl va denunța Rampelli pe colegul său de partid, Urso, care conduce un astfel de minister? Pe scurt, același guvern din care face parte este responsabil pentru „poluarea limbii italiene”, denunțată în raportul legii sale, au declarat exponenții Mișcării 5 Stele (M5S) în Comisia de cultură din Camera Deputaților și din Senat.

Propunerea de lege a FDI a fost respinsă cu fermitate și de Accademia della Crusca, pentru care „propunerea de a sancționa prin lege folosirea cuvintelor străine, completată cu amendă, de parcă ai fi trecut cu semafor roșu, riscă să fie în van și să marginalizeze munca pe care noi, ca și Crusca, o desfășurăm de ani de zile pentru a apăra limba italiană de excesele celei mai grosolane xenofilii, din păcate foarte frecventă”, a afirmat profesorul Claudio Marazzini, președintele Accademeia della Crusca, care a adăugat: „Excesul de sancțiuni expus în proiectul de lege riscă să ridiculizeze toți iubitorii de limba italiană”. (Traducerea: Oana Avram)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ioane, asa se scrie peste tot, de mult timp, generatia facebook.