G4Media.ro

Guvernul maghiar al lui Viktor Orban primește în secret refugiați din Venezuela,…

Guvernul maghiar al lui Viktor Orban primește în secret refugiați din Venezuela, deși în ultimii ani s-a poziționat public împotriva acceptării de migranți în Ungaria

De la începutul crizei umanitare din Venezuela, guvernul Ungariei sprijină un program, care a rămas secret până în acest moment, prin care le oferă cetățenilor venezueleni cu origini maghiare posibilitatea să se stabilească în Ungaria, se arată într-un material realizat de publicația independentă Index.hu.

Mai multe surse au confirmat pentru Index.hu că Ungaria a acceptat până acum 300 de imigranți din Venezuela după ce țara s-a prăbușit politic și economic. Guvernul ungar le oferă refugiaților venezueleni următoarele facilități: bilete de avion gratuite până la Budapesta, cazare gratuită pentru un an, un program de integrare gratuit, în care se predau cursuri de limba maghiară și engleză, un document prin care li se permite să lucreze în condiții de legalitate la câteva săptămâni după ce au ajuns în țară.

Refugiații venezueleni de origine ungară pe care jurnaliștii Index.hu i-au întâlnit nu vorbeau limba maghiară, până atunci nu mai avuseseră niciun contact cu cultura maghiară și nu vizitaseră niciodată înainte Ungaria.

Ei sunt descendenții a celor aproximativ 5.000 de unguri care s-au refugiat în Venezuela după al Doilea Război Mondial și după revoluția anti-comunistă din 1956.

Jurnaliștii Index.hu scriu că „venezuelenii cu care am vorbit ne-au spus că organizatorii programului le-au cerut să nu spună nimănui despre circumstanțele în care au ajuns. În timpul interviului a devenit clar că nici măcar ei nu știau de ce trebuie să păstreze tăcerea, deoarece au venit dintr-o situație cu adevărat teribilă, iar nevoia lor de ajutor este complet justificată.”

„Nu cu mult timp înainte de emigrare, am fost jefuit. Un motociclist s-a oprit lângă mașina mea și a îndreptat un pistol în direcția mea. I-am spus că nu am bani, dar mi-a furat prânzul”, a explicat un imigrant venezuelean ajuns în Ungaria.

Efortul organizațional a fost susținut de Organizația de Caritate Malteză a Ungariei, înființată de baronesa ungară Csilla von Boeselager, după ce a emigrat în Venezuela. Aplicanții pentru statutul de refugiați trebuie să demonstreze cu probe că au origini maghiare.

În Venezuela nu este deschisă o ambasadă a Ungariei, așa că solicitanții de azil politic trebuie să meargă la reprezentanța diplomatică a Budapestei din Ecuador, care se ocupă de procurarea biletelor de avion pentru venezuelenii care vor să aplice pentru viza de imigrant pentru Ungaria.

Guvernul a creat o taxă specială de imigrație. Imigranții venezueleni cu origini maghiare trebuie să plătească o taxă de 25% din suma pe care o câștigă la locurile de muncă pe care le primesc atunci când se stabilesc în țară.

În plină criză a refugiaților din 2015, Ungaria și-a închis frontierele și a aplicat legi foarte restrictive privind azilul. Începând cu acel an, țara a introdus o serie de legi care fac aproape imposibilă intrarea solicitanților de azil dintr-un stat terț considerat sigur, cum ar fi Macedonia sau Serbia, ambele republici ex-iugoslave. În plus, legile ungare îi sancționează pe aceia care oferă ajutor sau protecție, chiar dacă este vorba despre ONG-uri, imigranților ilegali.

De la începutul crizei migraţiei, Budapesta a ales o linie dură şi intransigentă. A construit un gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei cu Serbia şi i-a adunat pe solicitanții de azil în zone speciale construite cu scopul de a-i opri şi de a le evalua cererile. Numai că până când nu le vor fi acordate drepturile cerute, nimeni nu le poate oferi asistenţă. Aşadar, chiar dacă le este foame, nu au voie să primească alimente. Aşa a decis guvernul Orban, acuzat că încalcă atât reglementările UE, care nu prevăd aşa ceva, cât şi principiile Curţii Europene a drepturilor omului.

Articolul poate fi consultat în întregime în limba engleză aici.

Sursă foto: captură de ecran Index.hu

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Venezuela, strevechi pamint unguresc !

  2. Pai daca le pleaca cetatenii pe capete dupa legea sclaviei votata de hortistii de la putere…

  3. Ungaria, ca si Cehia s-au exprimat ca nu accepta sa primeasca refugiati musulmani. Au anuntat ca accepta doar crestini. Sa pui semnul egalitatii intre refugiatii musulmani din Siria, Afganistan, Irak si ungurii din Venezuela tine de noaptea mintii.

    • Dacă tu nu pui acest semn de egalitate înseamnă că a vorbi de noaptea minții este egală cu ceața din capul tau. Dar probabil ca si tu esti un Homo erectus, eu stiam ca ați dispărut dar iată că suntem mai multe specii de humanoizi.

  4. Dacă tu nu pui acest semn de egalitate înseamnă că a vorbi de noaptea minții este egală cu ceața din capul tau. Dar probabil ca si tu esti un Homo erectus, eu stiam ca ați dispărut dar iată că suntem mai multe specii de humanoizi.

    • Mestere, ia-i tu acasa daca esti asa de grijuliu. Cine nu e de acord cu tine e Homo erectus. Asta da exemplu de toleranta.

  5. Nu a fost deloc secreta actiunea de repatriere a ungurilor din Venezuela, majoritatea cetateni unguri. A fost anuntata inca de acum doi ani. Apropo, la ora actuala exista tratative intre guvernul de la Budapesta si reprezentantii asociatiei burilor din Africa de Sud, pentru ca Ungaria sa accepte un numar cat mai mare de refugiati buri . Diferenta intre repatriatii maghiari si migrant, e ca primii sosesc pe cale legala cu acte personale autentice si dupa verificarea cazierului si acceptarea oficiala a cererii de repatriere, pe cand a doua categorie vrea sa patrunda ilegal, prin trecerea frauduloasa a frontierei, in cele mai multe cazuri, fara acte de identiate si fara posibilitatea ca autoritatile sa poata verifica cazierul migrantilor.