Guvernul obligă medicii din Polonia să înregistreze într-un registru digital toate sarcinile femeilor, denunță opoziția politică de la Varșovia
Opoziţia parlamentară poloneză denunţă luni o dispoziţie prin care Guvernul obligă medicii să înscrie sarcinile într-un registru digital medical, care ar putea fruniza, denunţă ea, ”un nou instrument de reprimare” a femeilor într-o ţară în care avortul este practic interzis, relatează AFP.
În virtutea unui ordin al ministrului polonez al Sănătăţii Adam Niedzielski, informaţii despre sarcină este obligatoriu să fie înscrise în acest registru, alături de cele despre boli – din trecut sau în curs -, vizite medicale, tratamente sau grupa sanguină.
Potrivit Ministerului polonez al Sănătăţii, aceste informaţii îi vor permite oricărui medic să-şi ajute pacienţii atât în Polonia, cât şi în străinătate, în alte state membre ale Uniunii Europene (UE).
Deputata liberală Kamila Gasiuk-Pihowicz, care se opune acestui ordin, declară presei că acest registru a fost înfiinţat ”cu scopul persecutării şi controlului femeilor poloneze, al creării unui nou instrument de reprimare, control şi influenţare politică a statului asupra vieţilor noastre, sănătăţii noastre, familiilor noastre”.
”În alte vremuri, transferul unor astfel de informaţii în sistem nu ar fi provocat îngrijorare, însă în situaţia actuală este vorba, în opinia noastră, despre un semnal fără echivoc al unei noi tentative a statului de a se amesteca în viaţa femeilor”, denunţă preşedinta unei fundaţii care apără drepturile femeilor, Joanna Pietrusiewic, citată de cotidianul Gazeta Wyborcza.
Opoziţia şi experţi subliniază că, în afară de personalul medical, un acces la registrul digital medical poate fi obţinut de către parchet – controlat de către PiS (populişti, naţionalişti, la putere), în vederea unei hotărâri la tribunal, într-o ţară în care instanţe europene au constatat în mai multe rânduri încălcări ale statului de drept.
”De şase ani, tranşă cu tranşă, drepturile la reproducere ale femeilor sunt restrânse” în Polonia, denunţă deputata Katarzyna Lubnauer.
”Mai întâi se introduce contracepţia de urgenţă cu reţetă (…), apoi fecundarea in vitro nu mai este finanţată de la bugetul de stat (…), iar apoi intervine acest verdict brutal al Curţii Constituţionale care interzice, în octombrie 2020, avortul în caz de malformaţie gravă a fătului”, enumeră ea.
În virtutea legii, o femeie care a efectuat o întrerupere voită a sarcinii nu este urmărită în justiţie, spre deosebire de medicul care a efectuat-o sau alte persoane care au ajutat-o.
sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii