Guvernul își angajează astăzi răspunderea în fața Parlamentului pe bugetul de stat și modificarea OUG 114
Guvernul Orban se reunește luni, de la ora 12.00, în ședință înainte de a merge în Parlament de la ora 16.00 pentru a-și angaja răspunderea pentru trei proiecte de lege, potrivit unui anunț al Executivului.
Cele trei proiecte sunt:
– Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020
– Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020
– Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea unor acte normative (modificarea OUG 114 și a altor legi și ordonanțe)
Ulterior, Senatul şi Camera Deputaţilor se vor reuni în şedinţe comune succesive, pentru angajarea răspunderii pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban.
Şedinţele comune ale Parlamentului încep de la ora 16,00.
Conform programului, în prima şedinţă comună Guvernul îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va angaja răspunderea pe proiectul de Lege privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.
Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până luni dimineaţa, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă şi le însuşeşte.
Tot, luni, parlamentarii se vor reuni în a patra şedinţă comună pentru a discuta proiectul de hotărâre privind constituirea Grupului pentru combaterea cancerului.
Executivul a adoptat, miercuri, proiectele de lege pentru care urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.
Constituţia prevede la articolul 114 că Executivul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.
Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată. Dacă Guvernul nu a fost demis sau nu se depune o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, va sesiza Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern în legătură cu angajarea răspunderii Executivului pe proiectul de buget pe 2020, potrivit unor surse politice.
PSD va decide, luni, în Comitetul Executiv Naţional, dacă va sesiza Curtea Constituţională în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe buget, precum şi dacă va depune o moţiune de cenzură. Totodată, PSD ia în considerare şi sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu angajarea răspunderii Guvernului pe modificările la Ordonanţa de urgenţă 114/2018, urmând să fie atacată pe fond, nu pe formă, au mai precizat sursele citate.
Foto: InquamPhotos – George Calin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii