Guvernul PNL dă baronilor locali mai mulți bani decât orice guvern PSD prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL)
Guvernul PNL a alocat doar până în prezent peste 6 miliarde de lei pentru Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și se pregătește să mai transfere încă 2,7 miliarde lei de la Fondul de Rezervă, fiind mai generos decât oricare alt guvern PSD, potrivit datelor oficiale. Și asta în condițiile în care, în bugetul inițial pe 2020 guvernul Orban tăiase drastic finanțarea acestui program destinat baronilor locali, despre care deseori presa și organismele de control au constatat că a finanțat investiții inutile, prost executate sau fraudate.
La începutul anului 2020, Guvernul Orban stabilea un buget de numai 2,2 miliarde lei pentru continuitatea derulării Programului Național de Dezvoltare Locală (etapele I și II), o tăiere considerabilă față de anul precedent, când finanțarea ajunsese la peste 7 miliarde lei.
Executivul liberal motiva atunci că programul este o unealtă pentru alocări politice de bani către primari sau baroni locali. „Domnii primari trebuie să înţeleagă că nu mai funcţionează lucrurile aşa cum au funcţionat cu Guvernul PSD în care să servească spre decontare lucrări neefectuate, beneficiind de subiectivismul relaţiei politice”, spunea fostul premier Ludovic Orban în decembrie 2019.
Între timp, într-un an dublu electoral, în care au fost aleși și primari, Guvernul Orban a suplimentat în mod continuu bugetul PNDL I și II prin alocări din Fondul de Rezervă: 1 miliard de lei la prima rectificare bugetară din aprilie, încă 500 de milioane de lei în luna iunie, încă 260 milioane de lei în luna iulie și tot așa. Alocările din Fondul de Rezervă au venit în ciuda criticilor aduse de Consiliul Fiscal în raportul anual, instituție care sublinia deteriorarea Fondului și o lipsă de transparență a cheltuirii banilor.
Joi, 17 decembrie, alocările PNDL ajunseseră la totalul de 6,1 miliarde lei, de aproape trei ori mai mare decât bugetul de la începutul anului, după un ultim transfer de 220 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară aprobat în ședința Executivului.
Totodată, recent, Guvernul a lansat în dezbatere pe site-ul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației două proiecte de Hotărâre prin care vrea să aloce două noi tranșe, de 1 miliard lei și de 1,7 miliarde lei, către PNDL.
După ce aceste proiecte sunt aprobate, bugetul PNDL va ajunge la 8,8 miliarde lei în 2020, o sumă record.
Reamintim că Ministerul Dezvoltării a transmis la DNA sesizări privind lucrări fictive făcute de diferite primării din țară în Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). „Sunt uimit, unele cereri de decontare sunt grosolane, au trimis facturi pentru lucrări sau produse care nu există”, declara ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, pentru G4Media.ro, în februarie.
– În județul Neamț, în două comune au existat proiecte de modernizare a drumurilor locale, comunale și sătești, în valoare de 8,4 milioane de lei și, respectiv, 5 milioane de lei, executate de aceeași firmă. Autoritățile locale au trimis pentru decontare facturi pentru lucrări care pur și simplu nu erau executate pe teren (acostamente și rigole), deși în facturi apăreau ca fiind realizate. Primarul a avizat cererile de decont.
– Într-o comună din județul Giurgiu, un proiect pentru asfaltare de peste 4 milioane de lei. Conform contractului, ar fi trebuit să avem un strat de 47 cm de nisip, strat de uzură și asfalt. Inspectorii au găsit dimensiunea stratului la mai puțin de jumătate.
„Ce s-a întâmplat cu restul de materiale?”, se întreabă ministrul Dezvoltării.
– În județul Gorj, la un proiect de realizare a sistemului de canalizare și apă menajeră. La data verificării, Corpul de control a constatat lipsa pompelor și a conductelor care fuseseră trimise pentru decontare la Ministerul Dezvoltării.
G4Media.ro a scris constant despre jaful din bani publici făcut de zeci de primari și șefi de consilii județene prin proiecte PNDL.
De exemplu, toaleta unei școli din județul Teleorman construită prin PNDL a costat 80.000 de euro, cât o vilă în zonă, însă era închisă și la o lună și jumătate de la începerea școlii, iar elevii mergeau tot la toaleta din spatele curții, potrivit Digi 24.
Foto: Școala din Feldioara reabilitată cu bani din PNDL / Sursa: Realitatea Vrancea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii