G4Media.ro

Guvernul polonez se distanțează de propunerea ministrului Justiției de retragere a țării…

Guvernul polonez se distanțează de propunerea ministrului Justiției de retragere a țării din Convenția internațională privind violența împotriva femeilor

Partidul conservator Lege și Justiție aflat la putere la Varșovia s-a distanţat de o propunere a ministrului Justiției vizând retragerea Poloniei din Convenția de la Istanbul.

Partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS), la putere la Varșovia, s-a distanțat duminică, 26 iulie, de o propunere a ministrului Justiției vizând retragerea Poloniei din tratatul european privind violența împotriva femeilor. În fața criticilor, în special din partea Consiliului Europei și a eurodeputaților, partidul conservator și naționalist polonez a subliniat că în cadrul coaliției guvernamentale nu a existat unanimitate în acest sens.

PiS și partenerii săi de coaliție, strâns aliniați cu pozițiile clerului catolic, sunt foarte critici cu privire la Convenția de la Istanbul, un tratat adoptat în 2011 de Consiliul Europei (care reunește 47 de țări). Acest prim instrument supranațional, care a stabilit standarde juridice obligatorii pentru prevenirea violenței bazate pe gen, este considerat prea liberal de către guvernul polonez.

Polonia a semnat în 2012 și a ratificat această convenție trei ani mai târziu. Actualul ministru al Justiției, Zbigniew Ziobro, l-a considerat la vremea respectivă drept „o invenție, o creație feministă care își propune să justifice ideologia homosexuală”.

Sâmbătă, acest membru al micului partid de extremă-dreapta Polonia Unită (Solidarna Polska) a anunțat că va propune Ministerului Muncii și Familiei să înceapă o procedură de retragere din acest tratat. Dl Ziobro a estimat că Polonia este suficient de înarmată legal pentru a proteja victimele violenței domestice și a criticat Convenția de la Istanbul, ratificată de Varșovia înainte de venirea la putere a PiS în 2015, care este împotriva drepturilor părinților prin recomandarea predării în școli a egalității de gen.

Câțiva oficiali din PiS i-au relativizat afirmaţiile. „Nu a fost luată nicio decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Anita Czerwinska. „Ministrul are opinia sa. Dacă va prezenta această propunere, o vom analiza”.

Pentru Consiliul Europei, respingerea de către Polonia a Convenției de la Istanbul ar însemna „un pas important înapoi” în protecția femeilor împotriva violenței bazate pe gen. „Părăsirea Convenției de la Istanbul ar fi foarte regretabilă”, a declarat Marija Pejcinovic Buric, secretarul general al Consiliului Europei, o organizație pan-europeană pentru apărarea drepturilor omului și a statului drept cu sediul la Strasbourg.

Dna Pejcinovic Buric consideră „alarmante” recentele declaraţii ale membrilor guvernului polonez de la Varșovia cu privire la intenția de a părăsi tratatul. „Dacă există idei greșite sau neînțelegeri cu privire la convenție, suntem gata să le clarificăm în cadrul unui dialog constructiv”, a sugerat ea.

Mai mulţi eurodeputați, inclusiv liderii Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D) și ai grupului Renew, au fost de asemenea alarmați duminică de intenția guvernului naționalist polonez. „Este rușinos că un stat membru al UE vrea să se retragă din Convenția de la Istanbul”, a postat pe Twitter deputata spaniolă Iratxe Garcia Perez, președinta grupului S&D din Parlamentul European, care se declară „alături de cetățeni polonezi care ies în stradă pentru a cere respectarea drepturilor femeilor”.

Românul Dacian Cioloș, președintele grupului Renew, a subliniat că „lupta împotriva violenței împotriva femeilor nu este o ideologie, ci o obligație morală”: „Folosirea luptei împotriva Convenției de la Istanbul ca instrument pentru a-și afişa conservatorismul este o altă manevră jalnică și patetică din partea unora din guvernul polonez”.

Venind din același grup parlamentar, fostul premier belgian Guy Verhofstadt a calificat această intenție drept „scandaloasă”. Hilde Vautmans (Renew), tot din Belgia, a solicitat președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să „se asigure ca aderarea UE la Convenția de la Istanbul să fie efectivă de urgență”.

O dorință împărtășită de irlandeza Frances Fitzgerald, din grupul Partidului Popular European (dreapta), care solicită „ratificarea convenției la nivel european”, „esențială pentru ca nici o femeie să nu fie lăsată neprotejată și vulnerabilă la violență”.

Vineri, mii de oameni, majoritatea femei, au demonstrat la Varșovia și în alte orașe din Polonia pentru a protesta împotriva acestui anunț al guvernului polonez.

Sursa: Le Monde / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Image by akiragiulia from Pixabay 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Moamă, dar ce liniște pe-aici! Guvernul polonez i-a lăsat în offside pe bătăușii de neveste care s-au agitat pe site în ultimele două zile.