G4Media.ro

Guvernul pregăteşte granturi nerambursabile care să sprijine artiștii independenţi

sursa foto: gov.ro

Guvernul pregăteşte granturi nerambursabile care să sprijine artiștii independenţi

Cea de-a şasea dezbatere organizată la nivel de Guvern împreună cu Ministerul Culturii a avut loc vineri cu reprezentanţi ai domeniilor în care activează artiştii independenţi, transmite News.ro.

Vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul culturii Bogdan Gheorghiu au discutat cu participanţii despre statutul artistului, al lucrătorului şi al operatorului cultural, dar şi despre necesitatea reglementării spaţiilor creative, adaptarea instrumentelor de finanţare atât la nivel central, cât şi local.

Finanţări multianuale, parteneriat public-privat ca sprijin real pentru sectorul independent, dar şi granturi nerambursabile europene au fost alte subiecte discutate la întâlnire.

„Crearea de axe de finanţare europeană nerambursabilă este o soluţie pentru dezvoltarea acestui mediu cultural. Susţinerea acordată culturii nu se va mărgini doar la gestionarea problemelor pe timpul stării de urgenţă şi de alertă. Vom completa deciziile deja adoptate pentru a-i sprijini pe cei care activează în domeniul cultural, aşa cum am sprijinit şi alte sectoare economice. Guvernul are în discuţie acordarea de granturi dedicate sectoarelor de activitate direct şi grav afectate de pandemie. Industria creativă este una dintre acestea. Vă pot spune că pregătim un grant de sprijin pentru întreprinzătorii organizaţi în societăţi tip SRL fără angajaţi. Tot pentru sprijinirea mediului IMM pregătim un grant ce va putea fi folosit drept capital de repornire a activităţii economice”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

„Lipsa unui registru al sectorului cultural-creativ este o provocare a ultimilor ani. Tocmai am semnat adresa prin care Institutul Naţional de Cercetare şi Formare Culturală este mandatat să facă demersurile pentru realizarea acestui instrument atât de necesar politicilor publice şi construcţiei bugetare. La fel, lipsa statutului lucrătorului cultural este o mare problemă şi m-am bucurat că astăzi am avut reprezentanţi care au fost implicaţi activ în realizarea propunerii privind statutul artistului. Ca urmare, în perioada pandemiei a reieşit lipsa instrumentelor de protecţie socială pe care am putut să o soluţionăm temporar prin acordarea indemnizaţiei pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe”, a precizat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Guvernul României împreună cu Ministerul Culturii vor continua astfel de dezbateri cu toţi reprezentanţii domeniilor culturale, astfel încât să putem găsi cele mai bune variante de soluţionare a problemelor care trenează de ani buni şi care sunt adâncite de această perioadă a restricţiilor impuse activităţilor culturale de criza sanitară. Dialogul rămâne deschis discuţiilor constructive pentru a putea realiza împreună proiecte realiste.

La dezbatere au mai participat: Erwin Kessler, Muzeul de Artă Recentă, Adrian Bojenoiu, Centrul Cultural Club Electroputere, Ioana Ciocan, ArtSafari, Andrei Oltean, Sibiu International Street ART Festival, Petru Lucaci, Uniunea Artiştilor Plastici, Chris Simion – Mercurian, Undercloud şi Griviţa 53, Delia Badea, Teatrul din Mansardă, Andrei Grosu, unteatru, Viorel Cojanu, Asociaţia Culturală Replika, Norbert Tako, AMBASADA, Cosmin Manolescu, Fundaţia Gabriela Tudor, Ionică Pîrvu, Asociaţia SINAPTICA, Oana Năsui, Asociaţia Postmodernism Museum.

sursa foto: gov.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Mda, ăia abonați la concerte pe bani publici, care nu au mai vândut un bilet de ani de zile și de care e plin pe toate posturile, iar talentele trebuie să plece în străinătate. Eu zic să moară ăștia de foame, poate mai auzim și ceva muzică bună.
    Din păcate nu dispar decât când natura învinge.

  2. Frumos!!!! Multi dintre baietii astia nu au mai vandut un bilet de ani de zile, dar vad ca acum cand este criza sunt super sprijiniti de guvern. Si indemnizatie pe PFA si granturi nerambursabile, ce mai boierie. Pentru magazinele din malluri care au fost inchise 3 luni, nimic, nici o masura. Asta e!!!

  3. Somajul technic pentru Selly, Gutza, Piersic si Vulpitza& figurantii de la teatru, ca la astia le e lene sa-si invete discursurile. Cine stie stie 😉 Ati dat-o rau in bara si cu aia, l-ati f…. pe S:. N:. din orgoliu si tot degeaba.

  4. Vine criza si astia sparg banii pe tot ce prind. Vedem noi mai pe la anu’ cum o sa taiati iarasi de la bugetari cand va duceti la vale cu totul, daca acum va lafaiti. Dati bani la jurnalisti, acum platiti lautarii…

    Plm de prosti, bine ca m-am carat, macar sa nu-i mai vad pe ce tampenii cheltuie taxele colectate din banii mei munciti din greu.

  5. bani gratis pentru slugile de partid

    unde sunt banii pentru studenti, pentru tineri? aia nu mai conteaza

  6. Ori dați la toate persoanele care nu au mai avut venituri in ultimele 4 luni (cam 400 RON pe luna pentru fiecare), ori nu mai sprijiniți pe nimeni, in funcție de lobby-ului nu stiu carei asociații, sau după criterii absolut subiective.

    Ati dat la PFA, la SRL-uri, la x si y. Dati, fraților, nu va oprește nimeni. Insa trebui sa răspundeți in final de ce anumite categorii de oameni au adus mai multă valoare adăugată in societate, pe cheltuiala lor, prin soluțiile propuse si prin descoperirile științifice care pot salva € miliarde, decât cei finanțați masiv de voi care produc mult mai puțin decât consuma din fonduri publice. Poate ca finanțați lucrurile greșite.
    Spre exemplu, am si eu un start-up SRL. N-am primit nimic de la stat, nici n-am cerșit. Cand primele contracte pe firma mi-au fost anulate din cauza pandemiei, am pivotat: am facut cercetare, am investit resurse personale, si am obtinut rezultate mai palpabile decât toti cei finanțați cu sute de milioane de euro anii ăștia, sau cei de pe la academia oamenilor de știință care nu produc nimic.
    Am scris si cărți. Insa pentru niciun tip de activitate profesională nu am cerșit (nici nu am primit) vreodată vreun ajutor de stat, indemnizații, granturi, salarii de la stat, contracte cu statul. Si este ok asa. Ce nu este corect este sa fie finanțați si sprijiniți doar unii pentru ca atunci se creeaza competiție neloiala pe piața!

  7. Investiți in ce si cine doriți, insa in anii următori nu vreau sa vad ca recuperati zecile de miliarde aruncate acum in piața de la cei cărora nu le-ati dat nimic.
    Taxați pe cei care au primit bani direct din fondurile respective si pe cei de la care cumpăra cei care primesc banii. Nimic nu se pierde in economie, totul se transfera dintr-o parte in alta.
    Pandemia a creat câteva categorii privilegiate care trebuie taxate corespunzător printr-o taxa de solidaritate.
    Acelasi lucru trebuie sa se aplice si cu cei care au fost hrăniți ani la rândul din contracte de prestări servicii către stat, prin licitatii măsluite; acei bani ar fi trebuit sa finanțeze echitabil toate întreprinderile românești pentru ca atunci, din veniturile medii obținute de mai mulți, majoritatea banilor ar fi fost cheltuiți in tara. Asa, îmbogățind nesimțit, peste masura, exclusiv anumite firme, indivizii in contul cărora au ajuns fondurile, au scos din tara sute de milioane anual din banii plătitorilor de taxe, cheltuind pe produse de lux, in strainatate.
    Mai multă gândire analitica si gândire statistica va doresc!

  8. Inafra de Artsafari care sunt plini de bani pana la refuz si care nush ce cauta acolo la milogeala, mare parte sunt dintr-aia cu arta pentru artisti, cu evenimente de “galerie” hipsteronotcool in care 90% dintre cei prezenti sunt la randul lor tot artisti.

  9. 2 milioane de lei pt artiștii transsexuali si urâți care si au expus în urma cu 2 saptamani la ministerul culturii ineptiile.

  10. Dar „artiștii” ce impozite și taxe dau statului? Aproape nimic.Sau declara foarte puțin.Si mă rog, daca nu mai au căutare nu se pot reprofila? Daca tine pandemia 5 ani ,nu o sa mai presteze nimic ? Mai bine la mila statului, decât să pună osul la treabă că restul populației.