G4Media.ro

Guvernul pregătește o reformă masivă a legislației în domeniul construcțiilor și urbanismului.…

sursa foto: Pixabay

Guvernul pregătește o reformă masivă a legislației în domeniul construcțiilor și urbanismului. Regim special pentru Delta Dunării, litoral și munții Carpați / Suprataxarea construcțiilor ilegale

Guvernul Cîțu pregătește reforma din temelii a legislației care guvernează avizarea și autorizarea construcțiilor, prin modificarea și unificarea actualelor legi într-un Cod al amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor. Executivul discută în ședința de astăzi o hotărâre pentru aprobarea principiilor care vor sta la baza noului Cod, potrivit agendei publice a guvernului.

Viitorul Cod va avea un impact semnificativ asupra sectorului construcțiilor, unul dintre cele mai mari din economie.

Simplificarea numărului de avize şi acorduri pentru construcții e una dintre mizele proiectului, potrivit proiectului de hotărâre de guvern.

Proiectul prevede și suprataxarea construcţiilor ilegale în scopul descurajării acestor practici.

O altă prevedere este legată de protejarea patrimoniului cultural și mediului natural, descrise drept elemente fundamentale pentru păstrarea identității naționale și a comunităților. De altfel, construcțiile din Delta Dunării, de pe litoralul Mării Negre și din munții Carpați vor avea un regim special.

În plus, proiectul de HG prevede și necesitatea unor reglementări clare și dedicate cu privire la contenciosul administrativ specific domeniilor amenajarea teritoriului și urbanism, care se vor referi în principiu la: suspendarea aplicării actelor administrative atacate, acțiunile privind anularea actelor administrative, acțiunile formulate împotriva refuzului nejustificat de a soluționa o cerere, completuri specializate.

Ce însemnă apariția acestui nou cod? Executivul arată în proiectul de hotărâre că domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor este guvernat de o legislație neclară, învechită și care deseori nu e respectată în practică. Guvernul arată principalele mari probleme:

– expansiunea necontrolată a perimetrelor construite
– presiuni sporite asupra infrastructurii de transport şi de utilităţi
– intervenţii urbane agresive ce cauzează perturbări în buna funcționare a localităților
– birocratizarea excesivă a proceselor, consum de resurse nejustificat, timp inadmisibil de lung la nivelul avizării și aprobării documentaţiilor de amenajarea teritoriului şi urbanism și la autorizarea lucrărilor de construcţii
– controale axate pe conformitatea documentelor și nu pe calitatea lor sau pe impactul asupra mediului construit și asupra calității vieții cetățenilor
– proceduri ineficace în domeniul disciplinei și controlului în construcții
– inexistenţa completurilor de judecată specializate în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului şi construcţiilor

Reformarea legislației, propusă de executiv, vizează coordonarea și simplificarea proceselor, debirocratizarea, creșterea transparenței și coerenței în procesul de luare a deciziilor.

Executivul nu avansează o dată exactă a apariției noului Cod. (Foto: Pixabay)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. In sfarsit!

    • Da, sper sa reglementeze timpul de actualizare pt PUG la comune din moment ce majoritatea sunt in moarte clinica, personal astept asta in comuna mea de 4 ani dupa ce am investit timp si bani intr o constructie care acuma nu pot sa o trec in legalitate din acest motiv, ma gandesc serios sa plec si sa las tot, un frate in Italia a fost chemat la primarie sa primeasca bani in urma unei renovari a casei pe care a cumparato, aici nici macar acte nu vor sa iti elibereze

  2. Cutremurul e singurul complet de judecata care va arata toate falsurile crimei organizate din constructii.

  3. Construcțiile ilegale ar trebui desființate, nu suprataxate. Milionari care construiesc ilegal în spații rezervate și apoi plătesc supraimpozit că au de unde. Dacă a fost ilegal construită, dărâmată construcția, terenul adus la forma inițială pe cheltuiala individului, plus câțiva ani de închisoare. Poate așa nu vom mai vedea tot felul de vile răsărite în rezervații naturale și prin alte locuri.

    • Guvernul le supraimpoziteaza ir firmele de asigurari nici macar nu platesc despagubiri constructiilor ilegale cu avize si autorizatii la incendii false sau proiecte de constructii si structura falsificate.

  4. Ca tot veni vorba de Delta Dunarii….nimic despre renaturare! Guvernul are vile de vacanta la Murighiol iar la o distanta de 4 km in Dunavat de Sus, oamenii fac foamea iar bolile sunt la ele acasa. Si asta ca nu li se decolmateaza un amarat de canal cu legatura directa la Dunare. La Murighiol PSD si PNL sunt frati de faradelegi. S-a construit un ,,podet” asa cum se lauda primarul. Dar acel podet de peste un milion de euro dati prin ,,mila guvernului” este construit de fapt pentru latifundiarii care fac agricultura pe terenurile satelor.Sa-si care granele cultivate pe teren concesionat pe nimica toata. Iar in Dunavat de Sus oamenii mor de foame pentru ca asa vrea primarul Murighiolului si CJ Tulcea.

  5. O construcție ilegală dispare, nu se „suprataxează”!

    • Cutrmurul va pedepsi crunt toate ilegalitatile si falsurile mafiei din constructii musamalizate de justitia romana.

  6. Acest Guvern, cel mai incompetent Guvern din ultimii 31 de ani, nu o sa faca nicio reforma reala in niciun domeniu. Aduc aminte faptul ca Guvernul precedent, nu a fost in stare sa livreze niste amarate de masti populatiei defavorizate, nu a fost in stare sa achizitioneze tablete pentru copii, nu a fost in stare sa porneasca un program care a mers excelent in anii precedenti, si acela este rabla pentru electrocasnice, nu au fost in stare sa emita o o lege constitutionala care sa amendeze persoanele care incalca masurile de combatere a pandemiei. Despre ce vorbim aici. Acest GUVERN PUTE A IMCOMPETENTA!!!

    • nu ti-ai baut muie psd de diminneata?

    • Ce sa zica si un analfabet functional ca tine…

  7. Cum bine s-a notat construcțiile ilegale se DESFIINTEAZA!
    In cazul in care lucrurile treneaza cum se intampla din pacate cu cel de langa Catedrala Catolica care a primit ordin de desfiintare dar degeaba, se pot face evaluari de cost pentru redimensionarea canalizarii, redimensionarea retelelor de utilitati, fluidizarea traficului, compensatii financiare pentru vecini si apoi sa se exproprieze proprietarii platindu-le doar pretul terenului iar chiria sa fie incasata de primarie pentru reamenajarea zonei.

  8. „Suprataxarea construcțiilor ilegale” – este o masura extraordinara, nu pot fi desfiintate constructiile ilegale gen blocuri, deoarece au cumparat unii oameni considerati de lege de buna credinta (nu existau notari in cartea funciara). Astfel ca e imposibil legal sa le demolezi, dar poti sa le pui niste taxe imense, sa ceara singuri sa se mute si sa demoleze.
    Evident unde se poate desfiinta legal, trebuie demolat.

  9. Acei oameni trebuie salvati cat mai sunt in viata. ISC, ISU, primarii, urbanismul si toate institutiile corupte implicate in acele constructii ilegale au comis crime cu premeditare. E doar o chestiune de timp pana la o prabusire sau incendiu devastator precum la restaurantul Beirut, Matei Bals, Patra Neamt, Colectiv, etc.

  10. Este într-adevăr necesară o reglementare unitară așa cum prevede acest cadru principial. Având însă în vedere sportul nostru național de ocolire și de găsire a portițelor în legi, cred că – odată ce va exista acest cod – se impune o aplicare foarte strictă de prevenire și sancționarea fără excepții a încălcărilor. La fel, eliminarea portițelor este vitală, dacă vrem ca într-adevăr să îmbunătățim rezultatele concrete. În preambul ni se aduc la cunoștință”eforturile sitematice de planificare teritorială” depuse în decursul timpului, ca puțin mai jos, la probleme să se recunoască ”expansiunea necontrolată” a construcțiilor.
    Ei bine, dacă ”construcțiile ilicite” vor fi doar ”suprataxate”, nu și foarte hotărât PREVENITE, chiar și ca idee în capul unora, atunci chiar un Cod de 900 de pagini va fi inutil. Au trecut zeci de ani în care cei care au avut posibilitatea financiară au construit ce au vrut, cum au vrut, și unde au vrut, astfel că în prezent sunt cartiere rezidențiale în marile orașe, în arii naturale protejate și peste tot, care pur și simplu arată ca un vis urât ( exemplele sunt atât de numeroase că ar fi nedrept să numesc un anumit caz ) din cauza stilului, mărimii, orientării și materialelor folosite exclusiv după ambiție și buzunar. Ministrul culturii ține evidența ( atât ! ) a miilor de clădiri cu diferită destinație, declartate monumente și tratarea lor preferențială în funcție de ”originea sănătoasă”. Șiu exemplele ar putea continua. Adevărul e, că s-au pierdut 30 de ani prețioși ( și în acest domeniu ) care cu greu, dacă nu imposibil, se vor putea recupera.

  11. cum reusesc mofetii sa construiasca ILEGAL, bobocule!?
    ce pazesc ,,authoritatile COMPETENTE”, conasule?
    pentru ce isi iau salariile nesimtite aceste ,,autoritati”, bibicule?
    tot astia harsiti in ale coruptiei, incompetentei si indolentei, vor aplica noul cod, pastramagiilor?

  12. Absurd sa asumi de la inceput ca vor fi constructii ilegale si sa dai solutia de catifea amenzi. Care sunt amenzile pe care la primesc angajatii primariilor cand dau aprobari pe bani/ochi frumosi? Pana si divinul NDan aintervenit pentru o constructie ilegala in Parcul Tineretului. Unde sunt numite drepturile cetatenilor afectati de constructii, ilegale sau nu?