Guvernul PSD-PNL-UDMR a fost învestit de Parlament cu 318 voturi „pentru” / Ciucă: Ne aflăm într-un moment mult așteptat de toți românii / Ciolacu: Nu voi minți niciodată că am învins pandemia / Barna: De ce nu l-ați chemat direct pe Dragnea să îi predați Ministerul Justiției?
Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, joi, în şedinţă comună pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă. Urmărește LIVE principalele discursuri și momente.
Ora 13.15: Marcel Ciolacu declară închisă ședința Parlamentului.
Ora 13.12: Nicolae Ciucă:
Mulțumesc tuturor celor care ne-au acordat votul de încredere, dar și celor care nu ni l-au acordat. Este foarte important să știți că am înțeles că ne-am asumat o răspundere foarte mare, am înțeles și recomandările făcute din partea opoziției.
Suntem un guvern al României și vom face tot ceea ce este posibil să avem în centrul atenției cetățeanul.
Mulțumindu-vă încă o dată, vă rog să ne dați voie să mergem și să ne apucăm de treabă.
Ora 13.10: Este anunțat oficial rezultatul votului în plen: 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”.
Ora 13.06: Guvernul Ciucă a fost învestit cu 318 voturi „pentru” și 126 „împotrivă”, potrivit numărătorii PNL. Urmează anunțul oficial.
Ora 12.14: A început votul.
Ora 12.10: Premierul desemnat Nicolae Ciucă nu a dorit să mai ia cuvântul la finalul dezbaterilor.
Ora 12.05: Alfred Simonis (PSD):
Doamna Violeta Alexandru, ați fost învestită ministru într-un guvern Orban cu voturile PSD, în martie 2020.
În ianuarie 2020, ați aruncat la gunoi rezultatul alegerilor, pentru că noi am câștigat alegerile și ar fi trebuit să fim la guvernare. Ați deturnat votul.
Ați vorbit că a fost înlăturată o guvernare progresistă. Dacă guvernare progresistă înseamnă să lăsați oamenii fără medicamente, să moară în ambulanțe, să explodeze prețurile la energie, să vă bateți joc de popor atunci am înlăturat o guvernare progresistă.
Ați spus că nu e bine că s-a înființat un minister pentru doamna Firea. Ministerul despre care dumneavoastră vorbeați este Ministerul Familiei și al Tineretului, domnul Barna. Știu că pentru progresiști chestiunea asta vă încurcă la treaba aia cu tată 1 – tată 1, părinte 1 – părinte 1. Vă poate încurca un minister al familiei, dar pentru România e fundamental să avem un minister care să sprijine tinerele familii, care să crească natalitatea.
Domnule Barna, după standardele dvs. și ale USR, sunteți un penal.
OUG 13 – Dle Barna, Moșteanu, Bulai, Năsui, Prună, ați fost parlamentari și în 2016-2020. Pe 14 iunie 2017 a fost moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. Nu ați votat moțiunea de cenzură invocând că a dat OUG 14 și poate ar fi bine să rămână.
Demagogia și ipocrizia pe care o expuneți poate să prindă în interiorul USR. Poporul român are o medie a inteligenței mai mare decât media inteligenței membrilor USR și nu poate fi păcălit. Dovada e că Dacian Cioloș a câștigat congresul USR: Dvs. sunteți un bun strateg și după ce v-ați aliat cu un partid cu 3 membri a reușit Cioloș să vă ia partidul și asta spune mult despre nivelul de inteligență.
Am fost obligați de oameni care ne spuneau faceți ceva, opriți dezastrul și de aceea am fost obligați să luăm această decizie grea de a intra la guvernare.
Ora 11.40: Vorbește Diana Șoșoacă:
Suntem în geometria euclidiană: două paralele se întâlnesc la infinit.
Când veți încerca să intrați peste noi în casă și veți încerca să ne vaccinați obligatoriu, există legitimă aparare, avem dreptul să ne apărăm viața.
Ora 11.36: Claudiu Târziu (AUR):
În general, generalii ajung în fruntea țării în momente de criză maximă, în preajma sau în timpul războaielor sau în vremuri foarte tulburi.
Cu cine suntem în război sau cu cine urmează să intrăm în război sau pentru cine coborâm armata în pod?
Armata a fost scoasă pe stradă de la începutul pandemiei.
Armata urmează să plătească și lipsa de performanță a unui guvern condus de un general.
Având în vedere intenția de vaccinare forțată, un general în fruntea guvernului este de natură să ne mărească spaima.
Nașul alianței e președintele Klaus Iohannis, vinovatul principal pentru situația din ultimii ani, un președinte care trebuia demis până acum, dar nu e posibil pentru că o monstruoasă coaliție stă să îl apere.
Ora 11.34: Anca Dragu (USR):
În cei peste 20 de ani de activitate ca economist nu-mi amintesc să fi văzut un pragram atât de slab. În schimb, am găsit lucruri prevăzute deja în legislația, ca majorarea salariului minim, și bâlbe.
Se propune reducerea contribuțiilor la sănătate, în condițiile unei pandemii și a subfinanțării.
Creșterea pensiilor a copiat modelul de black friday: de la 43% propusă de PSD la 10% care va fi acoperită de inflație.
Avem de-a face cu opera pusă în scenă de două partide cu aceleași mentalități învechite și retrogade care promovează modelul statului captiv unite conjunctural pentru a pune mâna pe banii de PNRR.
Ora 11.22: Vorbește Radu Oprea (PSD):
Yes, we can! spunea Barack Obama. Se poate pentru că există soluții. Nu sunt simple, nu sunt imediate, dar miniștrii au datoria să retrezească speranța.
Vom susține inițiativele Guvernului, dar vom fi și critici dacă va fi nevoie.
Ora 11.18: Violeta Alexandru:
Politica e despre onoare și despre cuvânt. Când îi spui omului că PSD e ciuma roșie și oamenii îți dau votul, ceea ce faceți acum e o minciună.
Ați mințit când ați cerut votul oamenilor.
Nu suntem toți la fel. Rog pe toți liberalii care au coloană vertebrală să fie atenți la ce fac.
Ora 11.11: Varujan Pambuccian (minorități):
Slavă Domului, s-a încheiat un an marcat de lupte absurde.
Avem în sfârșit o majoritate care își propune subiecte din lumea reală, nu abstracții care nu interesau pe nimeni.
Colegii să se obișnuiască cu ideea că majoritatea este formată din patru componente, a patra fiind grupul minorităților naționale, pentru că intenționăm să avem o abordare extrem de activă.
Ora 11.00: George Simion (AUR):
Unde s-a ascuns Florin Cîţu? Îi este frică, este jenat, poate intră în depresie, unde este micuţul, unde a plecat Florin Cîţu? Probabil este cu domnul Klaus Iohannis, l-a trimis la produs, l-a trimis la câştigat preşedinţia PNL, ce s-a întâmplat? Domnii de la PNL, ce s-a întâmplat? Dacă aveţi demnitate, un singur lucru: bila neagră în urna albă şi bila albă în urna albă, asta ar fi.
Va urma o opoziție la dictatura lui Klaus Iohannis, pe care nu o mai suportați nici dvs, dle Fenechiu, fost PPDD.
Portofele și inele cam asta a fost împărțeala. Au dat și dlui Flutur, și dlui Pandele, să ajungă la toată lumea.
Am înțeles că ați luat până și banii de pe pieptul mortului. Mortul adus în groapă de voi este țara.
Nu vă văd la o căsnicie prea trainică, de care sunteți jenați și unii și alții.
Vă așteptăm până în februarie să facem suspendarea lui Klaus Iohannis și alegeri anticipate. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Ora 10.55: Dan Barna (USR):
Domnule Ciolacu, încep prin a vă felicita pentru achiziţie. Nu e puţin lucru să scoţi PNL de la guvernare, din vioara 1, şi să îl bagi înapoi ca anexă a PSD. Nu e chiar de colo să convingi echipa câştigătoare să smulgă înfrângerea din ghearele victoriei pentru că asta au făcut în aceste zile colegii din PNL, din echipa câştigătoare, au aruncat senin pe geam rezultatul alegerilor de anul trecut şi s-au încolonat cuminţi în spatele partidului dumneavoastră.
Ați reușit ceea ce nici Ion Iliescu nu a reușit să facă: ați scos PNL din istorie și l-ați pus în buzunarul de la piept al PSD.
Nu e prima oară când vă găsiţi afinităţi neaşteptate, dar este prima oară când PNL de bună voie şi nesilit de nimeni, predă guvernarea şi odată cu ea urma de demnitate pe care o mai aveau.
De ce nu l-ați chemat direct pe Liviu Dragnea, că e liber de contract, să îi predați Ministerul Justiției?
În cel mai bun caz, dacă nu avem ghinion, va fi un guvern al stagnării. Dar aproape siugur va fi un guvern al regresului, al pașilor în spate, pas cu pas.
Președintele României e în realitate nașul colaborării de astăzi și sunt suprins că lipsește. Înțeleg că ieri marcarea Zilei naționale nu a avut loc în agendă, dar nu un eveniment de familie, cum e botezul noului FSN. E a patra oară când Klaus Iohannis dă o șansă PSD și o va da și a cincea, și a șasea oară. Pentru Iohannis, țara e un material didactic
Penelismul se separă oficial de liberalism. penelismul a mers în biuzunarul dlui Ciolacu, dar liberalismul trebuie să continue, iar rolul acesta îl are USR și îi invit pe toți cei care cred că liberlismul este soluția să vină alături de noi.
Au mai fost coaliții absurde care s-au spart și cineva a trebuit să vină să repare și când va veni acest moment USR va face acest lucru.
Ora 10.50: Vorbește Daniel Fenechiu din partea PNL:
Timp de 2 ani, partenerul nostru trăgea frâna de mână.
Astăzi soluția pragmatică e guvernarea cu PSD.
Ora 10.37: Liderul PSD, Marcel Ciolacu:
Azi România e într-un punct critic. E unul din acele momente în care deciziile pe care le luăm pot schimb cursul pe o perioadă lungă.
Au fost 2 ani pierduți.
Suntem într-un punct critic, care necesită decizii pe măsură. PSD e cel mai responsabil și mai stabil partid din România. De aceea PSD trebuie să facă o alegere: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne folosim priceperea și experiența pentru a opri prăbușirea și vom fi alături de români?
Am acceptat responsabilitatea pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate. Avem venit cu profesioniști, nu e timp de experiențe.
Trebuie să aplicăm măsurile PSD din prima zi. PSD știe să guvereze, a demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit după dezastrul altor guvernări.
România are nevoie de un nou drum: în care statul are grijă de cetățeni, în care familiile cu copii sunt ajutate, care să aducă beneficii tuturor.
În pandemie, cei bogați s-au îmbogățit și mai mult, iar statul și-a pierdut simțul responsabilității față de cei care muncesc în fiecare zi, față de pensionari, firme românești.
România trăiește în sărăcie, foame și frig. S-a scumpit tot ce s-a putut scumpi. Avem un drum lung în față pentru a crește puterea de cumpărare.
PSD va pune în aplicare din prima lună de guvernare pachetul social: vom crește alocațiile, pensiile, salariul minim.
M-am săturat să aud mereu că nu sunt bani pentru oameni. Vom aduce mai mulți bani la buget, dar și în buzunarele oamenilor. PSD a guvernat întotdeauna pentru oameni și așa va fi în continuare.
Trebuie să punem capăt haosului sanitar. A fost prea multă suferință, am pierdut prea multe persoane dragi. Acest lucru este inadmisibil, iar aici statul are o mare parte din vină.
Am venit la guvernare pentru că e momentul ca oamenii să audă în sfârșit tot adevărul.
Nu voi minți niciodată că am învins pandemia. Nu putem face asta și în niciun caz singuri, doar într-un partaneriat putem să ținem lucrurile sub control.
Trebuie să dărâmăm zidul de ură între vaccinați și nevaccinați. Nu există români buni și români răi.
Măsurile sanitare trebuie comunicate doar de profesioniști în sănătate. Măsurile trebuie să fie de bun simț și aici mă gândesc inclusiv la școli deschise.
3 măsuri esențiale: acces la medicamente virale, testare extinsă, noua campanie de vaccinare.
Spitalele nu trebuie să fie doar pentru pacienții COVID, fiecare român trebuie să aibă acces la servicii de sănătate.
Trebuie ca firmele să rămână deschise. „Cumpără românește” va fi conceptul pe care se va axa programul economic. 80% din programul economic conține măsuri pentru firmele românești. Toate firmele care produc aici vor primi sprijin indiferent de naționalitatea lor.
PSD are un plan de bun simț care să țină sub control pandemia și care să ajute firmele românești. Avem măsuri, profesioniști și dialog foarte bun cu partenerii sociali și mediul de afaceri.
Ora 10.13: Premierul desemnat Nicolae Ciucă prezintă programul de guvernare și lista Cabinetului:
Ne aflăm astăzi într-un moment mult așteptat de toți românii: în care putem să oferim stabilitate și predictibilitate.
Ne angajăm să facem tot ce ține de noi pentru ca situația economică, soacială și medicală să se îmbunătățească.
Noi am trecut peste acele lucruri care ne separă și am găsit lucrurile care ne unesc. Am înțeles că mai presus de orice orgoliu și adversitate se află interesele românilor.
Suntem hotărâți să punem capăt situației tensionate din țară.
Am înțeles să venim cu un program de guvernare sustenabil, care să ofere garanția că lucrurile vor intra în normal.
Scopul nostru comun constă în modernizarea României și de aceea vom aloca 7% din PIB investițiilor. Un program esențial pentru dezvoltarea țării este programul Anghel Saligny.
Alt obiectiv: continuarea investițiilor în autostrăzi, infrastructură.
A treia direcție se referă la dezvoltarea echilibrată și coezivă a României. Nicio regiune nu trebuie să rămână în urmă în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii de transport.
PNRR reprezintă axul principal în îndeplinirea obiectivelor noastre. PNRR este strâns legat de reformele asumate.
Vom asigura reziliența sistemului de sănătate și vom accelera vaccinarea anti-COVID. Se vor face investiții în 46 de spitale și secții prin PNRR.
Cetățeanul este și va fi în mijlocul actului de guvernare.
Siguranța cetățeanului este prioritară.
Nu ne putem permite luxul animozităților politice.
O atenție deosebită trebuie acordată familieii, mai ales celor cu copii mici. Vrem să creștem demografia.
Vrem să asigurăm prosperitatea țării noastre.
Față de românii din diaspora ne angajam să menținem un dialog deschis și transparent, să îi sprijinim.
Vom căuta cele mai bune soluții la criza generată de prețurile exagerate la energie.
Un stat puternic e un stat care sprijină mediul de afaceri. Vom păstra cota unică și suntem împotriva creșterii taxelor și impozitelor.
Alte obiective: reformarea administrației publice, debirocratizare.
Ne propunem o guvernare participativă și alături de Președinție și parlament ne vom angaja într-un parteneriat onest și de lungă durată cu sovietatea civilă, biserica, patronatele.
Un domeniu-cheie este cel al educației. Vom lua toate măsurile care se impun pentru ca elevii să nu mai aibă de suferit din cauza pandemiei.
Cultura este un factor integrator.
Justiția e puterea statului care trebuie să asigure un serviciu eficient, accesibil, independent și transparent.
Ne propunem ca politica externă să fie coerentă, predictibilă.
Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un obiectiv strategic.
În NATO se va urmări consolidarea profilului de pilon strategic regional.
Ne dorim ca de astăzi să punem toți umărul și să construim o Românie puternică și prosperă.
Sarcina Guvernului este să mobilizeze acel spirit extraordinar al românilor și să pună în valoare potențialul poporului nostru.
Ora 10.07: Ședința Parlamentului pentru votul de învestitură a Guvernul Ciucă a început. Ședința este condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
298 de parlamentari şi-au înregistrat prezenţa din totalul de 466.
Știrea inițială: Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, joi, în şedinţă comună pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă.
Şedinţa plenului reunit al Parlamentului începe la ora 10,00.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă va prezenta programul de guvernare şi lista Guvernului. Vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului.
Potrivit Constituţiei şi Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Votul este secret, cu bile.
Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.
Pentru a fi învestit, Guvernul Ciucă are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. Dar Cabinetul Ciucă este susţinut de PSD, PNL, UDMR şi minorităţile naţionale, care au în total 321 de senatori şi deputaţi, ceea ce îi asigură o majoritate confortabilă pentru a trece de votul Parlamentului.
Marţi, premierul desemnat a depus la Parlament lista cu miniştri şi programul de guvernare.
Lista Guvernului PNL – PSD – UDMR este următoarea:
* prim-ministru – Nicolae Ciucă (PNL)
* vicepremier, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu (PSD)
* vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)
* ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei – Cseke Attila (UDMR)
* ministrul Finanţelor – Adrian Câciu (PSD)
* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Dan Vîlceanu (PNL)
* ministrul Economiei – Florin Spătaru (PSD)
* ministrul Antreprenoriatului şi Turismului – Constantin-Daniel Cadariu (PNL)
* ministrul Energiei – Virgil Popescu (PNL)
* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Adrian Chesnoiu (PSD)
* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila (PSD)
* ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor – Tanczos Barna (UDMR)
* ministrul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu (PNL)
* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi (PSD)
* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse – Gabriela Firea (PSD)
* ministrul Culturii – Lucian Romaşcanu (PSD)
* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Florin Roman (PNL)
* ministrul Sportului – Eduard Novak (UDMR)
* ministrul Justiţiei – Cătălin Predoiu (PNL)
* ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode (PNL)
* ministrul Apărării Naţionale – Vasile Dîncu (PSD)
* ministrul de Externe – Bogdan Aurescu (PNL)
Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind avize pozitive. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.
În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.
După ce Guvernul primeşte votul de încredere din partea Parlamentului, premierul şi miniştrii vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul de credinţă.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
101 comentarii