Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul de bugetul pe 2020: 15 miliarde de lei moldovenești deficit
Executivul de la Chișinău a aprobat, vineri, proiectul bugetului de stat pentru anul 2022, în cadrul căruia a proiectat venituri de 50,4 miliarde de lei moldovenești [circa 2,5 miliarde de euro], iar cei mai mulți bani vor veni din impozite și taxe, pe când la capitolul cheltuieli guvernanții de la Chișinău au estimat suma de 65,2 miliarde lei moldovenești [circa 3,25 miliarde de euro].
Potrivit datelor Băncii Mondiale, Republica Moldova a avut un PIB de 11,91 de miliarde de dolari în 2020, iar cheltuielile prevăzute vor fi undeva la 6,5% din acest produsul intern brut.
În politica bugetar-fiscală propusă este prevăzută creșterea accizelor pentru produsele de tutun, dar și majorarea salariului minim pentru personalul bugetar, cu 10%.
„Bugetul pentru anul viitor este unul al oamenilor, pentru că vom crește semnificativ alocațiile pentru oameni. Dar este și un buget al dezvoltării, pentru că avem investiții pentru infrastructură, dezvoltare. În acest an, la capitolul venituri, politica bugetar-fiscală a fost menită să mențină stabilitate, dar și mențină veniturile familiilor, pentru face față crizelor cu care ne confruntăm. Toate modificările care sunt făcute sunt pentru a asigura această predictibilitate. La capitolul cheltuieli continuăm și în 2022, să ne ținem de cuvânt și să creștem veniturile, vom crește salariile, creștem fondurile pentru drumuri, infrastructură”, a declarat Natalia Gavrilița, premierul Moldovei.
La rândul său, ministrul Finanțelor, Dumitru Budeanschi, a precizat că bugetul calculat se bazează foarte mult și pe finanțări externe.
„Este un buget care se bazează în mare măsură pe sprijinul partenerilor externi. Resursele proprii nu ar fi făcut față, nu ar fi fost asigurată stabilitatea bugetară”, a declarat el.
Guvernul a mai aprobat vineri proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor. Între altele, documentul prevede alocarea în proporție de sută la sută din încasări pentru drumuri către bugetele locale, ceea ce va spori finanțarea de către autoritățile locale, majorarea cuantumului scutirilor personale, în special dublarea scutirilor pentru copii de la 4.500 la 9.000 de lei moldovenești [circa 450 de euro].
Soldul datoriei de stat la 31 decembrie 2022 este estimat la 103,3 miliarde lei moldovenești, ponderea datoriei de stat în PIB la sfârșitul anului 2022 nu va depăși 40,4%, cu 3,7 puncte procentuale mai mult față de valoarea precizată pentru finele anului 2021.
Foto: ministrul Finanțelor din Republica Moldova, Dumitru Budeanschi. Sursa/Guvernul Republicii Moldova
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu