G4Media.ro

Guvernul Republicii Moldova a dat aviz negativ proiectului de lege privind neutralitatea…

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în vizită la Ministerul Apărării din Republica Moldova. Sursa/Ministerul Apărării din Republica Moldova

Guvernul Republicii Moldova a dat aviz negativ proiectului de lege privind neutralitatea permanentă / Presa rusă: În ciuda prevederilor Constituției, republica cooperează cu NATO din 1994

Guvernul Republicii Moldova a dat un aviz negativ proiectului de lege „privind statutul de neutralitate permanentă”, care a fost înaintat de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), de opoziție, a anunţat, miercuri, serviciul de presă al Cabinetului de Miniștri, transmite agenția rusă de presă TASS.

„Principiul neutralității este consacrat în Constituția Republicii Moldova și este unul dintre principiile fundamentale ale activității statului. Forma și limitele neutralității permanente prevăzute de constituție pot fi dezvoltate în drept. Cu toate acestea, având în vedere lacunele și contradicțiile care există în proiectul de lege propus, Guvernul moldovean consideră neoportună aprobarea acestuia în ediția depusă” – se arată în hotărârea Guvernului. În aceasta se menționează că adoptarea proiectului de lege de către Parlament ar putea avea consecințe negative pentru securitatea națională.

„Analiza a arătat că proiectul de lege poate limita posibilitățile de securitate și apărare națională. Se creează premisele pentru izolarea statului la nivel internațional, ceea ce contravine intereselor naționale” – a explicat secretar de stat în Ministerul moldovean al Afacerilor Externe și al Integrării Europene, Veaceslav Dobîndă.

Menţionăm că, deputații BCS au înregistrat, în luna martie, în Parlamentul moldovean, un proiect de lege privind statutul neutralității permanente a țării. Autorii acestuia cred că acest lucru va permite eliminarea încercărilor de interpretare a constituției în care acesta este redactat.

În opinia lor, legile nu oferă răspunsuri clare pentru punerea în aplicare a prevederilor constituției privind neutralitatea şi nu precizează cadrul cooperării în plan militar, rolul și locul în misiunile umanitare, precum și posibilitatea de a primi și de a oferi ajutor militar.

Potrivit sondajelor de opinie, mai notează TASS, majoritatea populației Republicii Moldova se opune aderării țării la NATO. Cu toate acestea, în ciuda prevederilor constituției, republica cooperează cu Alianța Nord-Atlantică din 1994, în cadrul unui Plan individual de parteneriat.

În urmă cu câțiva ani, la Chișinău a fost deschis un Birou de legătură cu Alianța Nord-Atlantică și funcționează un centru de informare. Recentul Plan de cooperare cu NATO adoptat pentru perioada 2022-2023 de către Guvernul Republicii Moldova vorbește despre consolidarea capacității de luptă a armatei moldovene cu ajutorul blocului militar, extinderea participării acesteia la misiunile de menținere a păcii sub egida ONU, UE și OSCE.

De asemenea, evidențiază scopul realizării retragerii armatei ruse din Republica Moldova și transformarea operațiunii de menținere a păcii cu participarea căștilor albastre ruse din Transnistria într-o misiune civilă cu mandat internațional, asupra căreia Tiraspolul se opune.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

  1. Putin a reușit sa aducă nato la granițele rusiei. Asa performanta n-ar fi reușit niciun președinte american. Se spune ca putin ar lucra pentru CIA.

    • Ipoteza care dealtfel poate sa explice aparitia subita a cancerului convenabil. Adica ai lui au prins de veste si alea alea (poate chiar CIAul a scapat o boaba, cine stie lol).

  2. Incepe cu neutralitatea permanenta si se termina cu „Operatiuni Speciale”. Tipic moldobiniesc, nu se-nvata minte nici dupa a treia navala a tatarilor din deceniu.

    I-i doare mana sa semneze o petitie de aderare la NATO. Si-asa ‘coopereaza’ cu NATO din 1994 (cica).

  3. Oare anul viitor câștigă moldovenii Eurovision ? Doamne ferește !

  4. Ca de obicei ce vor cetatenii nu conteaza ci doar ce vor politicienii cumparati de unii sau de altii.E la fel peste tot,Suedia,Finlanda nu a intrebat cetatenii au luat decizia tot niste marionete.Dar avem democratie in Europa….bine doar la nivel declarativ

    • Ce vorbești Vasilica Vasilievici ? Zău ? Pai de ce ar fi întrebați unii ca tine ? Ca sa spui prostii ? Ia exemplu de la ” democrații” tai rusnaci. Sunt întrebați im fiecare zi dacă sunt de acord sa fie prosti și ei raspun da .

    • Prostane…..tac-tu puțin a întrebat pe cineva înainte să invadeze Ucraina?

    • Bine zici!! Este exact acceasi metoda peste tot. Sa nu ne miram dupa aceea daca se trezeste care-va din nou intr-un razboi. SA STIE FIECARE NATO NU ESTE O ORGANIZATIE DEFENSIVA CUM NI SE SPUNE, CI ESTE O ORGANIZATIE CE APARA INTERESELE OAMENILOR CU BANI. Cumpara guverne, dezbina tari, cuceresc si domina.

  5. Axon, se vede că ești putinist, ce face Maia Sandu de cand e președinte nu fac ai noștri de 3o de ani …e normal sa se gândească la o alianță in caz de război, la cat sunt ei de mici ….respect pt Dna Președinte, daca vă decideți să participați la prezidențialele din Romania aveți cele mai mari șanse, ne am saturat de non valorile noastre care coabitează Intr o corupție generalizată….

  6. Nu poate exista „aviz negativ” !