G4Media.ro

Guvernul Scoției anunță că va convoca un referendum pentru independență / Premierul…

Guvernul Scoției anunță că va convoca un referendum pentru independență / Premierul Nicola Sturgeon: Problemele „s-au înrăutățit” din cauza Brexitului și pentru că „nu suntem independenți”

Executivul a lansat o campanie pentru un al doilea vot, din cauza rezultatului Brexitului, după ce a alocat 20 de milioane de lire sterline la rectificarea bugetară pentru parlament cu scopul de a organiza plebiscitul.

Scoția va încerca din nou să se separe de Regatul Unit. Ministrul-șef al țării, Nicola Sturgeon, a comparat, marți, Scoția cu țări de dimensiuni similare, precum Elveția și Finlanda, înainte de a-și lansa campania pentru convocarea unui al doilea referendum privind independența regiunii.

Ministrul-șef și liderul Partidului Național Scoțian (SNP) a lansat primul dintr-o serie de documente care vizează argumentarea beneficiilor unei Scoții independente, intitulat „Independența în lumea modernă. Mai sănătos, mai fericit și mai corect: de ce nu, Scoţia?”

Din 72 de pagini, acest document compară situația Scoției – unită cu teritoriul britanic din 1707 – cu până la zece țări de aceeași dimensiune sau mai mici, precum Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia, Islanda, Irlanda, Elveția, Austria, Belgia și Țările de Jos. Aceste țări au „niveluri de sărăcie infantilă” mai scăzute și, de asemenea, „inovare și productivitate mai ridicate”.

Sturgeon justifică convocarea unui al doilea referendum – după primul organizat în 2014, în care alegătorii au respins scindarea – prin faptul că Scoția nu a votat pentru Brexit, deși rezultatul final al Regatului Unit a fost ieșirea din UE.

Problemele „s-au înrăutățit” din cauza Brexitului și pentru că „nu suntem independenți”, a adăugat Sturgeon, care a precizat că dorește ca această consultare să se desfășoare „legal”, pentru care va avea nevoie de avizul guvernului britanic și al Parlamentulului din Westminster (central).

În apariția sa de marţi în fața presei, Sturgeon l-a invitat în mai multe rânduri pe premierul britanic Boris Johnson să se așeze la masă pentru a negocia „mandatul incontestabil” pe care Executivul său îl are pentru organizarea consultării la sfârșitul anului 2023.

În caz contrar, Executivul scoțian va explora diferite căi, cum ar fi opțiunea legală. „Datoria mea este față de poporul Scoției, nu față de Boris Johnson”, a insistat ministrul șef. Guvernul scoțian a alocat deja, în recenta sa revizuire a bugetului pentru legislatură, 20 de milioane de lire sterline (23 de milioane de euro) pentru desfășurarea plebiscitului.

Sturgeon a recunoscut că pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o dezbatere a „tuturor” celor care sunt pro și contra, întrucât „Scoția va fi independentă doar dacă majoritatea dorește”.

După primul document lansat marţi, în săptămânile următoare alții vor aborda informații despre chestiuni precum moneda, impozitele, apărarea, protecția socială și pensiile, precum și revenirea Scoției în blocul european. „Nu va fi ușor, dar fiecare decizie grea merită”, a spus Sturgeon.

La primul referendum, care a avut loc pe 18 septembrie 2014, 55% dintre alegătorii din Scoția au respins separarea, față de 45% care au susținut independența. La referendumul privind rămânerea sau părăsirea UE din iunie 2016, Scoția a votat să rămână în UE cu 62%.

Lansând campania, însoțit de coliderul Verzilor, Patrick Harvie, Sturgeon a insistat că există un „mandat de necontestat” de a convoca un al doilea referendum după victoria partidului său la alegerile autohtone din Scoția din 2021.

Sursa: Cadena/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Niste baieti de stanga, de fapt chiar de extrema stanga, cu mentalitate de trib si care li s-a urcat democratia la cap. La fel ca si in Catalonia pana nu ajung in puscarie, nu se lasa.

  2. Stinga, nestinga, au dreptate. Desi sint in general impotriva referendumurilor pentru independenta (am salutat rezultatul ultimului referendum scotian), acesta este perfect justificat. Cind au votat pentru Brexit, englezii trebuiau sa se gindeasca la consecintele separarii de UE asupra integritatii Regatului Unit. Nu poti sa organizezi un referendum pentru Brexit si apoi sa-i impiedici pe scotieni sa organizeze propriul lor referendum.

    • Exact!

  3. Nu au nici o problemă în a își umple țara cu africani, arabi, diversity is our greatest, greatest strenght, multiculturalism is a beauty, dar vor să fie independenți de londra…. twisted logic…

    • Your logic is twisted.

      Una din temele principale ale Brexitul a fost protectia joburilor englezilor impotriva navalei imigrantilor. Nimic mai firesc ca o tara a Regatului unde multiculturalismul e important sa vrea sa se separe de Regatul izolationist. Motorul si tema principala a urmatorului referendum scotian ar fi Brexitul, nu nationalismul. Englezii au vrut sa se separe (de fapt, n-au avut nici ei habar ce vroiau, au pus botul la propaganda mincinoasa a lui Farage si Cummings), scotienii n-au vrut. Nimic mai firesc ca Brexitului sa-i urmeze Scexitul.

    • Ești conștient că referendumul pentru independența scoției a fost făcut înainte de brexit? Doi, dacă nu au motive economice să se despartă de restul uniunii sau „naționaliste”, care este scopul? Multiculturalismul? Crezi că le va merge mai bine fără Londra?

  4. Păi ce-ai făcut, măi nene, mă, nu tocmai stabilirăm că (sic!) Crimeea, Kosovo nu au dreptul ăsta? Aaaaaa, în Scoția se poate? Aaaaa, dubla măsură e valabilă de pe vremea lui Cuza? Unii cu ocaua mică, alții cu armele mari?

    • Crimeea si Kosovo (inainte de independenta) aveau echipe nationale sportive (ca sa vorbesc pe intelesul dvs )?

    • Aveau și băscuță? Dar ciorapi croșetați? E pe ,,intelesul” dumneavoastră?