G4Media.ro

Guvernul Serbiei a stabilit reintroducerea serviciului militar obligatoriu/ Unii experți militari au…

Sursa foto: Facebook / Александар Вучић

Guvernul Serbiei a stabilit reintroducerea serviciului militar obligatoriu/ Unii experți militari au criticat planul

Miniștrii guvernului Serbiei au convenit vineri să reintroducă serviciul militar obligatoriu care a fost abolit în urmă cu 14 ani, a declarat președintele Aleksandar Vucic, lăudând decizia ca fiind un pas important pentru îmbunătățirea pregătirii de apărare a țării, scrie Reuters. Guvernul a afirmat într-un comunicat că va forma un grup de lucru pentru a lansa procesul.

Conform planului, bărbații sârbi vor avea un serviciu militar obligatoriu constând în 60 de zile de pregătire și 15 zile de exerciții, a declarat guvernul. Serviciul va fi voluntar pentru fete.

Unii experți militari au criticat planul, spunând că va fi costisitor și că o perioadă atât de scurtă de serviciu va contribui puțin la capacitățile de apărare ale țării.

Forțele armate ale Serbiei, care a apărut ca stat independent după prăbușirea sângeroasă a fostei Iugoslavii în anii 1990, au fost complet profesionalizate în 2011, dar rămân prost plătite și echipate.

Serbia, care este candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a păstrat unitățile de voluntariat și de rezervă.

„Nu este intenția noastră să atacăm pe nimeni, dar vrem să îi respingem pe cei care ne amenință”, a declarat Vucic după semnarea unui acord pentru reintroducerea conscripției săptămâna trecută.

Demersul Serbiei coincide cu o decizie similară a Croației, țară vecină membră NATO, al cărei ministru al Apărării a anunțat la începutul acestei luni că recrutarea obligatorie, care a fost suspendată în 2008, va fi reintrodusă de la 1 ianuarie 2025.

Serbia, care își menține neutralitatea militară, a aderat la programul Parteneriatului pentru Pace al NATO în 2006, iar în 2015 a semnat Planul individual de acțiune pentru parteneriat – cel mai înalt nivel de cooperare pentru țările care nu aspiră să adere la alianță.

Luna trecută, Serbia a semnat un acord istoric cu compania franceză Dassault Aviation pentru achiziționarea a 12 noi avioane de luptă Rafale, o decizie care semnalează îndepărtarea de Rusia, aliatul său tradițional și furnizor de arme.

Croația a achiziționat, de asemenea, 12 avioane de luptă Rafale, dintre care șase au ajuns deja în țara membră a UE.

Cele două țări vecine, care întrețin relații mai degrabă reci de la prăbușirea în anii 1990 a fostei federații iugoslave din care făceau parte, se află în plin proces de achiziționare de elicoptere și arme moderne, pe care unii experți îl consideră o cursă a înarmării.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...