G4Media.ro

Guvernul susține ca ”Holocaustul și istoria evreilor” să fie materie obligatorie în…

Evrei arestați pe strada IC Brătianu, foto: Muzeul Holocaustului Washington

Guvernul susține ca ”Holocaustul și istoria evreilor” să fie materie obligatorie în liceu, anunță Alexandru Muraru, consilierul premierului pentru combatarea antisemitismului și xenofobiei

Holocaustul și istoria evreilor ar putea fi materie obligatorie în liceu, anunță Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și consilier onorific al premierului Florin Cîțu.

Guvernul propune și ca programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile pentru disciplina școlară “Istoria Evreilor. Holocaustul” să fie elaborate de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel” și experți ai Ministerului Educației, în colaborare cu membrii Consiliului de Onoare. Materialele elaborate vor fi aprobate de Ministerul Educației.

  • ”Aceste reglementări sunt în concordanță cu obiectivele din Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură, adoptată de Guvern în luna mai a acestui an pentru perioada 2021 – 2023”, se arată în comunicatul transmis de Alexandru Muraru.

Comunicatul integral

Ca urmare a propunerii legislative privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor și a Holocaustului, Guvernul susține modificarea Legii educației naționale în vigoare pentru includerea disciplinei școlare “Istoria Evreilor. Holocaustul” ca disciplină obligatorie în învățământul liceal și profesional începând cu anul școlar 2023 – 2024.

De asemenea, Guvernul propune ca programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile pentru disciplina școlară “Istoria Evreilor. Holocaustul” să fie elaborate de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului în România “Elie Wiesel” și experți ai Ministerului Educației, în colaborare cu membrii Consiliului de Onoare. Materialele elaborate vor fi aprobate de Ministerul Educației.

Mai mult decât atât, Guvernul sprijină instituirea și acordarea Premiului Muzeului Național de Istorie al Evreilor și al Holocaustului, pentru a recunoaște, încuraja și aprecia meritele deosebite ale unor persoane, instituții și organizații care contribuie la lupta împotriva antisemitismului, păstrarea memoriei Holocaustului sau promovarea vieții evreiești.

Aceste reglementări sunt în concordanță cu obiectivele din Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură, adoptată de Guvern în luna mai a acestui an pentru perioada 2021 – 2023.

Totodată, susținerea proiectului de lege de către Executiv este în concordanță cu angajamentele pe care România le-a luat în ultimii ani, reiterate și consolidate la forumul Internațional de la Malmo din acest an, prin participarea președintelui Klaus Iohannis. Astfel, România se angajat, în continuare, să promoveze educația, cercetarea și amintirea Holocaustului la nivel internațional și pentru a dezvolta instrumente internaționale pentru lupta împotriva antisemitismului. În mod specific, România a subliniat la Malmo că va revizui, actualiza și consolida educația asupra Holocaustului a elevilor români, dar și a programelor de formare pentru profesorii, profesorii și instructorii care predau discipline legate de Holocaust.

Autoritățile statului român au luat deja până acum, în ultimii ani, o serie de măsuri importante menită să contribuie la promovarea memoriei Holocaustului și la prevenirea și combaterea antisemitismului. Aceste măsuri se referă la adoptarea unui cadru legislativ pentru combaterea antisemitismului, negării și distorsionării Holocaustului, utilizarea memorializării pentru predarea istoriei Holocaustului în România, introducerea unor programe școlare menite să stimuleze toleranța și să prezinte elevilor români istoria Holocaustului, dezvoltarea unei rețele naționale pentru prevenirea atrocităților, adoptarea unor strategii naționale pentru comunitatea romă, utilizarea unor mecanisme administrative și juridice pentru combaterea discriminării în România, precum și prin implicarea în inițiativele internaționale menite să combată antisemitismul, negarea și distorsionarea Holocaustului, prevenirea și combaterea terorismului.

sursa foto: Muzeul Holocaustului Washington

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Popor de sclavi…

  2. Sclavi , doar atat.

  3. O mizerie pe care nu și-o dorește niciun cetățean român.

  4. Parca era vorba ca e programa prea incarcata. Pentru asta e loc?

    • Pai se scoate Religia, banuiesc.

      Sau, stai! Mai bine sa mai taie din orele de romana si matematica, nu? Bingo!

  5. Pentru ceva parai politicienii noștri ar baga in manuale si istoria Bangladeshului. Vai de capu nostru cu pârliții astia la conducerea țării ….

  6. Romania Educată a lui Cimpeanu si KWJ.
    Altfel, nimic nou sub Soare !
    A mai fost un turnator la Secu’, Andrei Marga, care a vrut același lucru..
    A ajuns la tombeton, cum vor ajunge si cei de azi.

  7. „Ca să știi cine te conduce află pe cine nu ai voie să critici.”

  8. numai prostii mai fac copii in Romania

  9. Nu m-as mira sa aibe efectul invers celui dorit.

  10. Departe de mine de a nega holocaustul si crimele comise oribile atunci.
    Dar mi se pare o prostie ca acest moment urat al istoriei sa devina obiect de studiu obligatoriu in scoli, acum la 80 de ani distanta. Mai sunt si altele asemenea si asa se face ca 90 % din romani habar nu au sa inteleaga sau sa explice un subiect stiintific fie el cat de simpu…de exemplu teorema lui Pitagora, sau acceleratia gravitationala, sau ce e un virus. Mai multa limba romana, matematica, fizica, informatica, istorie, de asta e nevoie. Am vazut la TV ministrii romani si maghiari .Multi din ministrii maghiari vorbesc mai corect romaneste decat Catu, de exemplu!

  11. Israelul e o tara prietena .

  12. Oricât de nobila ar fi intentia, la încarcarea actuala cu ore e prea mult sa se mai adauge ceva.
    Un capitol în manualul de istorie a României ar fi arhisuficient. Si desigur un capitol, mai bogat, despre „binefacerile” aduse de regimul comunist.

    • Corect spune Ursul Gras,dar mai trebuie adăugat ceva,numele exponenților comuniști care au adus comunismul în Romănia și naționalitatea lor.Holocaustul a fost deosebit de grav,despre milioanele de morți produse de comunism nu vorbește nimeni.

  13. Exagerarea holocaustului poate avea efect invers. Trebuie sa fim rezonabili. In ce stat se mai preda ca o disciplina separată?
    Manuale noastre de istorie sint o rușine.

  14. Se dau note? Se lasa corigenti?

  15. Cred ca s ar invata mult mai multe prin iserarea unui capitol la istorie decat crearea unei noi discipline fara rost. Dupa ce ca elevii merg efectiv degeaba la scoala si in loc sa sesizeze asta si sa ia masuri cu materiile inutile ei continua sa bage ….