G4Media.ro

Guvernul transferă suprafețe de păduri autorităților locale, ca să-și amenajeze parcuri

sursa foto: G4Media.ro

Guvernul transferă suprafețe de păduri autorităților locale, ca să-și amenajeze parcuri

Premierul Ludovic Orban a fost de acord, joi, cu introducerea pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern a două proiecte de hotărâre privind transmiterea unor suprafeţe de pădure din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al Municipiului Timişoara şi, respectiv, al Municipiului Suceava.

Propunerile au venit din partea ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, care subliniat că solicitări vin din partea mai multor administraţii publice, care sunt interesate să-și amenajeze parcuri.

„Avem în momentul de faţă discuţii, solicitări din partea mai multor administraţii publice, astfel încât pădurea trece din administrarea publică a Romsilva în administrarea publică a administraţiilor publice locale, cu obiectivul de a-şi amenaja păduri parc, folosind – sper eu – şi fonduri europene”, a comentat Alexe în ședința de Guvern.

Guvernului a aprobat, așadar, transmiterea cu titlu gratuit a suprafeţei de 143,92 hectare fond forestier din grupa 1 funcţională, vegetaţie forestieră, cu funcţii speciale de protecţie subgrupa 1.4.a. – păduri special amenajate în scop recreativ (păduri-parc), din domeniul public al statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în domeniul public al Municipiului Suceava. În ce priveşte pădurea de la Timişoara, este vorba despre o suprafaţă de 585,57 hectare.

„Eu am discutat cu cei de la Romsilva să identifice în toate judeţele României păduri care nu au fost de recreere sau nu au funcţionalitate de pădure-parc, să putem da drumul la amenajări silvice, pentru că astfel vom reuşi să facem acest lucru pentru comunităţile României, nu doar pentru marile oraşe”, a mai spus Costel Alexe.

„Vom readuce la Timişoara Pădurea Verde. Este o frustrare a timişorenilor că de atâta timp ea nu ne aparţine. Noi am realizat un plan, că în momentul în care va fi transferată de la Romsilva la municipalitate, va deveni pădure-parc. Vin şi acum cu angajamentul ferm al municipalităţii de a investi atâta cât este necesar pentru a pune în valoare o asemenea comoară pe care Timişoara o are ca moştenire. Suntem pe procedură şi sper să facem cât mai curând inaugurarea transferului pădurii”, relata recent primarul municipiului Timișoara, Nicolae Robu. Primăria Timişoara are în prezent în administrare 50,5 hectare din Pădurea Verde, plus alte 6,5 hectare pe care este amenajată Grădina Zoologică.

Sursa Foto: G4Media/pădurea băneasa

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Or să facă mall în pădure…

  2. Elegant:taiem padurea ca sa betonam.

    Unde? In TM, orasul vandut jamaicanilor si in Suceava, unde se bea Mona.

    Asteptam cu interes Olt, DBai si pe the whild childe Bucuresti unde duoamna Firea inca poate sa mai faca un shit show

  3. La Bucureşti, iar Capitala dă totdeauna exemple de bună practică, celebrul parc Herăstrău are cel puţin 22 restaurante care îl deosebesc de o pădure.

    • Corect. Sa ne scuze PNL ca nu avem incredere in Alexe, Robu si altii . Parcul e o chestie ne-aducatoare de bani smecherilor in imobiliare sau horeca , blocurile sau restaurantele in schimb sunt.

  4. M-am speriat credeam ca ii da padurea Baneasa lu’ Firea, mai lasati-ne dreaq cu parcurile voastre, in Herastrau nu te mai poti plimba seara in jurul lacului linistit ca te lovesti de toate barurile. Atat ne mai trebuie sa inchida astia padurile si sa faca tot felul de constructii, langa Bucuresti in Edenland mori de cald in padure, fuck-it…

  5. Buna afacere, se distrug și singurele păduri ce scăpaseră neprofanate cu betoane și construcții civile.

  6. Ce îi mai plac pădurile peneleului

  7. Sunt atatea zone industriale ramase in paragina care se pot transforma in spatii verzi!
    Dar deh, dureaza si nenea Johan vrea sa aiba rezultate peste noapte, ca la benzile pentru biciclisti marcate in Sibiu in spatele masinilor parcate prin ingustarea soselei. Un pericol enorm pentru biciclisti, pentru ca cel care da cu spatele sa iasa din parcare nu poate sa-l vada pe biciclist si nici nu poate parca cu fata la sosea pentru ca parcarea nu este perpendiculara ca nu era loc.
    Bravo Guvern si Bravo Johan! Imbunatatiti statistica de zone verzi/locuitor prin distrugerea unor lucruri care erau bune in loc sa faceti ceva constructiv.
    PNL 0%.

  8. Alte cazuri „Belina” ?!? Vorbiți de parcă transferul proprietăților publice din administrarea autoritățile centrale către administrarea autorităților locale reprezintă privatizarea acestora.

  9. Alexe este efectiv o calamitate pentru mediu. Nociv om.

  10. 585,57 ha de padure pentru a fi transformată în parcuri în Timișoara !
    Care este suprafața totală actuală a parcurilor din Timișoara, că sunt curios și nu am gasiope net ?

  11. De ce nu sunt daramate blocurile cu bulina si alte ruine si in locul lor amenajate zone verzi? Ar absorbi praful, poluarea. Este nevoie de zone verzi in oras. De ce sa distrugi padurile, plamanii verzi de la marginea orasului? Padurea este un ecosistem complicat si daca se intervine, chiar cu modificari marunte precum alei de beton, prezenta mult prea numeroasa si frecventa a omului, etc., o distrugi. Padurea Baneasa s-a transformat dramatic in doar 2-3 ani. Sa distrugi aceste paduri e ca si cum ti-ai distruge deliberat plamanii. Si asa pe langa marile orase au mai ramas doar palcuri firave de padure pe care le-au inconjurat „dezvoltatorii” agresivi, saracii de ei, cu blocuri. Macar de faceau case, era mai discret, mai decent. Cum sa scoti blocul din capul comunistului ? Demografic suntem in scadere dar imobiliara prospera agresiv.

    • Tot Centrul Vechi din Bucuresti e cu bulina, hai sa-l facem parc. Alte idei mai proaste nu ai?

    • La cati nomenclaturisti stau in centrul vechi al Bucurestiului, ar fi o idee buna sa ii scoatem din cotete si sa facem un parc.