Guvernul Ungariei continuă programele de susținere economică a comunităților maghiare din afara granițelor / Szijjártó Péter: Fiecare membru al națiunii maghiare poate să conteze pe guvern
Guvernul Ungariei continuă programele de susținere a dezvoltării economice a comunităților maghiare din afara granițelor, alocând în acest scop alte 18,5 miliarde de HUF – potrivit anunțului făcut, marți, în plenul ședinței Parlamentului Ungariei de către Szijjártó Péter, ministrul de externe ungar, citat de kronikaonline.ro
Szijjártó Péter a arătat că: în cazul Ungariei, din cauze istorice, granițele națiunii și cele ale țării nu coincid. Ministrul de externe a declarat că guvernul urmărește o politică externă în care este interesat de relații de bună vecinătate, vor să întrețină o relație bună cu toate statele vecine, ceea ce este benefic în primul rând comunității naționale maghiare de peste hotare.
Ungaria se străduiește să evite tensiunile, mențin o distanță mare față de problemele de politică internă, până ce acestea nu au un efect asupra comunității naționale maghiare – a adăugat primul ministru ungar.
Szijjártó a declarat că: este important și respectul reciproc, au așteptarea față de statele vecine să respecte faptul că ceea ce pentru ei „ca eveniment istoric reprezintă o bucurie, pentru noi este o tragedie națională„ În același timp: „respectul evenimentelor istorice, nu înseamnă revizionism„ a afirmat Szijjártó.
Cu această ocazie, Szijjártó a anunțat că guvernul ajută comunitățile de peste hotare să se întărească din punct de vedere economic, și în acest scop executivul va continua programele de dezvoltare economică, alocând alte 18,5 miliarde de HUF în acest sens. „Fiecare membru al națiunii maghiare poate să conteze pe guvern, fie că trăiește în țara mamă sau peste hotare„ – a declarat Szijjártó.
Context
În noiembrie 2019, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba, că programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri. Mai mult, Lazurca a spus la acel moment că România cere ca programul să fie derulat ”doar cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu”.
Monika Kozma, directorul executiv al Fundaţiei Pro Economica, prin care sunt distribuite în Transilvania finanțările de la Budapesta, a avut la acel moment o reacție extrem de nediplomatică. Ea a calificat într-o declaraţie acordată cotidianului „Kronika” drept o declaraţie nedemnă de statutul unui diplomat afirmaţiile ambasadorului României la Budapesta, susținând că Lazurca ar fi spus neadevăruri referitor la programul de dezvoltare economică al guvernului ungar.
Ministerul de Externe de la București a anunțat în octombrie 2019 că nu există nici un acord bilateral între România și Ungaria și nici nu a transmis în alt mod consimțământul privind programul prin care guvernul de la Budapesta investește zeci de milioane de euro în fermierii din Transilvania.
MAE susține că ”a atras atenția” Ungariei, arătând că ”acordarea de asistență economică depășește sfera tratamentului preferențial care poate fi oferit de către un stat pentru minoritatea sa înrudită de pe teritoriul altui stat, conform standardelor acceptate la nivel internațional, și că în consecință astfel de măsuri pot fi promovate doar cu consimțământul părții române, și fără vreo discriminare în funcție de criteriul etnic”, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii