Guvernul Ungariei investește 77 de milioane de euro în proiecte din Ținutul Secuiesc. Proiectele pot fi depuse doar în limba maghiară
Programul lansat de statul ungar pentru dezvoltarea economică a Ţinutului Secuiesc va sprijini investiţiile mari, având pentru 2019 un buget de 25 de miliarde de forinţi (peste 77 de milioane de euro) – scrie cotidianului transilvănean Krónika, citat de agenția publică de presă maghiară MTI. Suma reprezintă jumătate din totalul banilor trimiși de Budapesta pentru programe de dezvoltare economică din afara granițelor Ungariei.
Informația a fost furnizată de Mónika Kozma, director executiv al Fundaţiei maghiare Pro Economica, entitatea care va administra programul. Ea a susţinut la Sfântu Gheorghe o conferinţă de presă despre detaliile programului, împreună cu Sándor Tamás, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Árpád Antal, primarul oraşului Sfântu Gheorghe.
În cadrul apelului de proiecte nu există restricţii cu caracter etnic, însă proiectele pot fi depuse numai în limba maghiară, a spus sursa citată. G4Media.ro a relatat că unul dintre puținii români beneficiari de fonduri prin acest proiect a fost în acest an liderul PSD Mureș, Vasile Gliga.
”În primă fază vor sprijini investiţiile mari, concentrându-se pe agricultură, industria de prelucrare şi industria alimentară. Se doreşte ca într-o serie de domenii să fie realizate investiţii care să ajute şi activitatea furnizorilor, a micilor producători. Apelul de proiecte va fi publicat înainte de sfârşitul anului. Ulterior, în primăvară va fi publicat un nou apel dedicat proiectelor de valoare mai mică”, a spus Monika Kozma, potrivit MTI.
Prim-ministrul ungar Viktor Orbán declarase săptămâna trecută că programul de dezvoltare economică se desfăşoară în România cu acordul statului român, iar negocierile politice necesare în acest sens au fost desfăşurate de reprezentanţii locali ai minorităţii maghiare, transmite MTI.
G4Media.ro a scris încă din luna august că o fundație din Ungaria canalizează milioane de euro către fermierii din Transilvania printr-un program practic inaccesibil potențialilor beneficiari care nu cunosc limba maghiară. Proiectul – pilot era adresat locuitorilor din zona Câmpia Mureșului. Doar circa 8-10% dintre beneficiari sunt români, restul maghiari.
Ministerul de Externe susține că a atenționat Budapesta, dar până acum nici o autoritate a statului român nu a comunicat public pe acest subiect. Reamintim că guvernul maghiar este tot mai implicat în Transilvania, alocând sume uriașe pentru controlul presei de limba maghiară, pentru proiecte economice, culturale, sociale și religioase ale cetățenilor români de etnie maghiară. Mai mult: în 2014, un oficial al Ambasadei Ungariei la București dezvăluia un plan al guvernului Orban pentru cumpărarea de terenuri agricole in Transilvania.
Foto: Viktor Orban și Kelemen Hunor (Sursa: Pagina personală de Facebook a premierului Ungariei)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
20 comentarii