Guvernul Ungariei neagă orice ilegalitate în scandalul Pegasus și lansează un atac împotriva The Guardian / Reacția unui jurnalist de la publicația engleză: Legile referitoare la supraveghere sunt foarte vagi în Ungaria
Ungaria se apără în scandalul Pegasus, negând comiterea oricărei ilegalități în spionarea ziariștilor prin intermediul software-ului dezvoltat de compania israeliană NSO Group. În replică, ziariști și o parte a societății civile acuză autoritățile că au utilizat legislația laxă din domeniu pentru a spiona ziariștii.
Kovacs Zoltán, purtătorul de cuvânt al premierului Viktor Orban a reacționat agresiv la adresa presei pe site-ul oficial al guvernului de la Budapesta în urma investigației unui consorțiu format din 17 organizații media independente, conduse de publicația franceză nonprofit Forbidden Stories.
„Duminică seară, un grup de știri de stânga, condus de The Guardian, a dezvăluit povestea că, potrivit unei «scurgeri» de baze de date ce conține numere de telefon, ar putea «dovedi» că anumite guverne, inclusiv Ungaria, au folosit un software numit «Pegasus», dezvoltat de firma de supraveghere israeliană NSO Group și, potrivit reporterilor, l-au folosit pentru a «spiona» jurnaliștii critici și adversarii politici”, a afirmat Zoltán.
Purtătorul de cuvânt mai susține că Ungaria nu a efectuat nicio supraveghere ilegală, fiind „un stat democratic în care predomină statul de drept”.
„Prima problemă cu «scandalul», și aceasta este în opinia ministrului de interne Sándor Pintér, este că de când guvernul premierului Orbán a preluat puterea de la socialiști în 2010, nu a existat nicio supraveghere ilegală în Ungaria. Iar rezultatele protocoalelor de supraveghere susțin acest fapt. Ministrul a adăugat că Ungaria este un stat democratic în care predomină statul de drept, prin urmare acționează în conformitate cu reglementările în vigoare atunci când decide asupra acțiunilor în cazuri individuale”, mai scrie purtătorul de cuvânt pe site-ul guvernului maghiar.
Reprezentatul Executivului de la Budapesta îi consideră „pur și simplu naivi” pe cei care susțin că Ungaria ar fi spionat ilegal jurnaliști prin intermediul soft-ului Pegasus.
„Între timp, într-un interviu acordat ieri cotidianului de stânga maghiar Népszava, ministrul justiției Judit Varga a subliniat faptul evident că statele trebuie să aibă instrumentele necesare pentru a combate numeroasele amenințări cu care se confruntă astăzi. Și aceasta include păstrarea capacității de a proteja o țară împotriva eforturilor discutabile ale serviciilor secrete străine și a agenților lor sau a acțiunilor care vizează subminarea ordinii constituționale. Cei care susțin altfel sunt pur și simplu naivi”, a declarat Kovacs Zoltán.
De asemenea, acesta mai susține că investigația realizată de consorțiul format din cele 17 publicații „se rezumă la afirmații nefondate”.
„Apoi, există și problema nu atât de mică, că toate acestea se rezumă la afirmații nefondate. Citim referințe la liste «scurse» și așa mai departe, dar se pare că nu există altceva decât afirmații necoroborate”, a mai spus Zoltán.
Drept răspuns la acuzațiile guvernului ungar, jurnalistul The Guardian, Shaun Walker, a corectat printr-o postare pe Twitter o serie de informații pe care le-a calificat drept ”eronate” transmise de Kovacs Zoltán.
„1. Este greu de văzut cum poate fi un complot anti-Orban atunci când există atât de multe alte țări și figuri implicate deja.
2. The Guardian a muncit din greu la această investigație, dar nu noi am «condus-o», ci Forbidden Stories.
3. Nu a fost un «grup de organizații de stânga», ci o coaliție largă de publicații, inclusiv unii dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din Europa”, se arată în postarea lui Walker.
Jurnalistul The Guardian mai subliniază faptul că guvernul maghiar nu a negat existența vreunui fel de supraveghere, ci numai a unei „supravegheri ilegale”, adăugând că legislația din Ungaria este foarte vagă în acest sens.
„4. Spuneți că nu există dovezi, dar oferim analize criminalistice efectuate de Amnesty International și evaluate de colegi de Citizen Lab. Presupun că cititorii pot decide dacă consideră acest lucru credibil sau consideră că negările oficiale vagi sunt mai demne de încredere.
5. Încă nu există negarea faptului că această supraveghere a avut loc (doar o negare a „supravegherii ilegale”). Așa cum am prezentat clar în articole, temeiurile legale referitoare la supraveghere sunt foarte vagi în Ungaria (așa cum a fost criticat anterior de organismele internaționale).
6. Dacă insinuarea este cu adevărat că Szabolcs Panyi și restul jurnaliștilor erau o amenințare reală la adresa securității naționale, ar părea crucial să se elibereze dovezile unor astfel de afirmații incendiare despre jurnaliști importanți și bine respectați”, a mai scris Shaun Walker pe Twitter.
Context
Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat duminică o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.
Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.
Dezvăluirile au stârnit indignarea organizațiilor pentru drepturile omului, a presei și a liderilor politici din întreaga lume. NSO Group, acuzat în mod regulat pentru ajutarea regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este utilizat doar pentru a obține informații legate de rețele criminale sau teroriste. Compania „a negat ferm acuzațiile false formulate” în cadrul anchetei, despre care a spus că sunt „pline de ipoteze eronate și teorii nefondate”, menționând că are în vedere deschiderea unor procese de defăimare.
Citește și:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii