G4Media.ro

Guvernul urmează să aprobe vineri sporuri pentru angajaţii din direcțiile de sănătate…

Ludovic Orban in sedinta de Guvern / Foto: Captura Facebook

Guvernul urmează să aprobe vineri sporuri pentru angajaţii din direcțiile de sănătate care contribuie la prevenirea efectelor pandemiei de COVID-19 / Măsuri şi pentru zilieri şi persoanele care lucrează sezonier

Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de vineri, care începe la ora 16.00, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede ca, în perioada stării de alertă, angajaţii direcţiilor de sănătate publică şi DSP Bucureşti care execută, conduc sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 să beneficieze de sporuri. Astfel, directorii executivi şi directorii executiv adjuncţi primesc un spor la salariul de bază de 40%, în timp ce funcţionarii publici încadraţi în serviciul de control în sănătate publică vor avea un spor de 30%. Un alt proiect de OUG se referă la măsuri pentru zilieri, cei care lucrează sezonier şi angajatorii care au salariaţia care lucrează în regim de telemuncă, relatează News.ro.

„(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, pe perioada stării de alertă instituită prin Hotătârea Guvernului nr.394/2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările ulterioare şi prelungită prin Hotărârea Guvernului nr.476/2020, cu modificările şi completările ulterioare şi prin Hotărârea Guvernului nr.553/2020, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, personalul din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 beneficiază de un spor calculat la salariul de bază după cum urmează:

a) directorul executiv şi directorii executivi adjuncţi beneficiază de un spor la salariul de bază de 40%;

b) funcţionarii publici încadraţi în serviciul de control în sănătate publică beneficiază de un spor la salariul de bază de 30%.

(2) Cuantumul sporului prevăzut la alin. (1) nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute la art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.

(3) Sporul prevăzut la alin. (1) se acordă odată cu drepturile salariale aferente lunii august 2020”, arată proiectul de ordonanţă de urgenţă înscris pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a Executivului.

Măsuri pentru zilieri şi cei care muncesc sezonier

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă vizează instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă. Violeta Alexandru a precizat că impactul bugetar este de circa 2,5 miliarde lei, pentru măsurile cuprinse în ordonanţa de urgenţă şi aproximativ 700.000 de oameni ar putea fi beneficiarii acestor reglementări.

„Prin derogare de la prevederile art.112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, Codul Muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul reducerii temporare a activităţii determinată de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului”, arată proiectul de act normativ.

Reducerea timpului de muncă este stabilită prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin cinci de zile lucrătoare consecutive, iar angajatorul având obligaţia de stabilire a programului de muncă pentru întreaga lună. Reducerea timpului de muncă se aplică şi în cazul programului de muncă în ture, precum şi în cazul programului de muncă inegal.

„Decizia angajatorului de reducere a timpului de muncă, programul de lucru, modul de repartizare a acestuia pe zile şi drepturile salariale aferente se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile 3 înainte de aplicarea efectivă a măsurii şi se transmite în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară producerii acesteia”, mai arată sursa citată.

De asemenea, pe durata reducerii timpului de muncă salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.

Indemnizaţia este suportată de angajator şi se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective, urmând a se deconta din bugetul asigurărilor pentru şomaj după îndeplinirea de către angajator a obligaţiilor declarative şi de plată aferente veniturilor din salarii şi asimilate salariilor din perioada pentru care se face solicitarea.

Proiectul de act normativ prevede măsuri şi pentru zilieri sau persoanele care desfăşoară activităţi sezonieră pe contract de muncă cu perioadă determinată.

Astfel, zilierii ar urma să primească o sumă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remuneraţia cuvenită zilei de muncă. Pentru cei care lucrează sezonieri este prevăzută o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, însă nu mai mult de 41,5% din câştigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate.

OUG include bani şi pentru angajatorii care au salariaţi în regim de telemuncă

Actul normativ conţine şi măsuri regimul de elemuncă şi anume pentru fiecare telesalariat angajatorii beneficiază de un ajutor financiar de 2.500 lei pentru a achiziţiona echipamente tehnice necesare desfăşurării activităţii în acest regim.

„Pentru desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, se acordă, o singură dată, angajatorilor pentru fiecare telesalariat, un sprijin financiar în valoare de 2.500 lei în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă.

Un alt proiect de ordonanţă de urgenţă modifică şi completează OUG 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea comercializării, înmatriculării sau înregistrării acestora în România şi a OUG 80/2000 privind omologarea şi certificarea produselor şi materialelor de exploatare utilizate la vehiculele rutiere, precum şi condiţiile de introducere pe piaţă şi de comercializare a acestora. Actul normativ prevede că „nu se supun omologării de către R.A.R. vehiculele rutiere noi care deţin omologare UE a întregului vehicul”.

Foto: Captură Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. In ultimele zile au aparut atatea relatari despre DSP-urile care nu raspund la telefoane, nu fac anchete la termen, sunt lente, birocratice si chiar seamana confuzie. Si atunci, pentru ce le mariti Dle Orban salariile, nu ar fi mai bine sa creati mai multe posturi si sa organizati mai eficient aceste directii carora le-ati dat atributii mari in pandemie? Ma uit si la ministrul sanatatii, se transforma pe zi ce trece intr-un inspector de spitale, face prea multe declaratii confuze, nu pare sa mai controleze sistemul decat la suprafata. Nu vreau sa mai scriu si despre felul mediocru, lipsit de curaj in care se ocupa de celelalte probleme cum ar fi absenta medicamentelor esentiale (euthyrox, adrenalina) dar ieftine. Din populism electoral, ministrul sanatatii nu are curaj sa schimbe legea psdista si sa lase piata libera, adica sa fie medicamente, chiar daca mai scumpe. Prefera sa lase atata lume in suferinta ca sa fie pensionarii multumiti cu pretul medicamentelor. Hai Orban, nu-ti face iluzii ca directorii de la DSP vor raspunde la telefon ca au salarii mari, pune-i sa angajeze telefoniste, ce Dumnezeu v-ati transformat intr-un guvern de pampalai.

  2. În România, incompetenţa se răsplăteşte. O mizerie de ţară cu un popor asemenea.

  3. Imi e scarba, alocatiile copiilor marite cu 30 lei pentru ca „nu avem bani” dar de sporuri de mii de lei la salarii si mai mari avem.
    Fmm PNL.
    Mue PSD Mue PNL

  4. Deci, bani sunt! Înseamnă că nu există niciun motiv pentru nerespectarea legii pensiilor!.

  5. dar vaca de la ministerul muncii a anuntat ca fost aprobata vinerea trecuta oug pe tru zilieri si sezonieri… vezi briefingul de presa, e posibul ca astia chiar nu mai stou ce aproba sau g4media nu stii ce scriu. Tara lu peste

  6. Guvernul Orban are cel puțin 2 pietre de moară care vor atârna extrem de mult în decizia de vot a oamenilor:
    – modul în care a gestionat problema creșterii pensiilor raportat la prevederile legale;
    – impotența și incompetența dovedite în procesul de aprovizionare și distribuire gratuita a măștilor pentru cetățenii vulnerabili. În 2 luni să nu poți rezolva o problemă strict comercială !!!!
    Asta da guvernare capabilă și responsabilă!!!

  7. Acum inteleg de ce ati marit cu 30 de lei alocatiile copiilor, restul ii dati celor ce pot vota si au oricum salarii imense.
    Ne vedem la vot PNL…ghinion!

  8. Nu oferim un spor de x% pentru fiecare virus/boala care exista? Pe langa asta sa nu uitam de sfanta spaga care trebuie data medicului/asistentei care mai nou au o facultate la fara frecventa…

  9. Clientelism politic ca la DSPuri mai rar!!!
    Adica, la catastrofele numite de PSD, 99% numiti clientelar de PSD, incompetenti si NEScoliti, vai de mama lor, care au FACUT fix NIMIC in vremea Pandemiei, pentru ce aceste Sporuri?!
    In DSPuri colcaie functionarii clientelari, pusi de pSD, care pana la aceasta pandemie au plimbat cateva hartii zilnic, NIMIC nu au facut, Controale peste tot ar fi trebuit, asa cum e Legea, NIMIC, vedem acum ca DSPurile NU sunt in stare de nimic(de fapt, asa arata TOATE Institutiile Statului, depasite TOTAL!!), nici macar la telefon NU raspund, sunt DEPASITE Total, din cauza INCOMPETENTEI, a haosului din aceste Institutii clientelare!
    Si Guvernul PNL rasplateste CE?!
    Un fost coleg de armata al sotului meu, inginer de meserie, s-a „angajat”(pe pile, evident, tatal lui a fost Sef la DSP!) ca sofer, acum cativa Ani, inainte de pensionare, pe un salariu urias(simplu sofer!) si ne povestea ca ABSOLUT NIMENI nu face nimic, Controale nici atat, zac in birouri, la cafea si taclale, plimba hartii, ies si isi fac cumparaturile, vine fiecare la birou cand vrea… ceva de neimaginat..
    Astora le DA acum Guvernul sporuri de 40%??!
    Pai, ce au FACUT de merita asa ceva?!
    Si-au facut treaba pentru care iau Salariile si Sporurile, oricum, prevazute de Lege!
    Pentru ce inca 40%??!!
    Ia uite ce Sefi sunt in fruntea DSPurilor, majoritatea au ramas cei numiti de PSD:
    https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/sefa-dsp-timis-dificultati-mari-in-a-se-exprima-dupa-aparitia-unui-caz-de-coronavirus-video.html

    Rusine, PNL, rasplatiti incompetenta si dezastrul din DSPuri??!!

  10. Uite cui DA Sporuri Guvernul PNL…era sa scriu Guvernul PSD, dar tot un drac e:
    https://ziare.com/stiri/ancheta/anchete-penale-la-dsp-dolj-au-scos-din-carantina-mai-multe-persoane-infectate-cu-covid-19-1605681
    Merita Sporuri, asa-i?!

  11. Eu, „cu siguranță”, NU voi vota PNL.

  12. Sa vedem si sursele de venit , ptr ca PNL mereu se plâng că nu sunt bani , căci ptr clientela politică vad ca mereu se găsesc resurse financiare. Am inteles ca ptr alocații și pensii nu sunt bani si bugetul nu susține aceste cheltuieli , dar sporuri de 40-50% la DSP se găsesc la salariile foarte nesimtite aberante si ptr nimicul care îl fac ei . Rușine.