G4Media.ro

Guvernul a adoptat ordonanța care îi permite să înființeze noi companii de stat,…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul a adoptat ordonanța care îi permite să înființeze noi companii de stat, sub pretextul războiului din Ucraina / Proiectul a fost inițiat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și de ministrul Economiei, Florin Spătaru

Executivul va putea înfiinţa, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat, la propunerea ministerelor de resort în al căror domeniu de specialitate se încadrează obiectul principal de activitate al societăţii sau sub a căror autoritate funcţionează regia autonomă.

Potrivit unui comunicat al Executivului, măsura a fost adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 20/2014.

Documentul a fost inițiat de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și ministrul Economiei, Florin Spătaru, și avizat de miniștri de Finanțe, al Muncii și de Justiție. Proiectul urma să fie pus pe ordinea de zi în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri, 15 februarie, dar a fost adoptat în ședința de miercuri, 22 februarie.

De asemenea, ministerele de resort vor putea participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar, cu respectarea prevederilor legislative în domeniul ajutorului de stat.

Totodată, ministerele de resort vor putea prelua, pe bază de justificări fundamentate, în numele statului, active şi active funcţionale, în scopul valorificării acestora cu respectarea prevederilor legale în vigoare, la preţul pieţei, rezultat dintr-un raport de evaluare al unui expert independent.

Argumentele guvernului pentru a înființa noi companii de stat

În nota de fundamentare se arată că în prezent nu există dispoziții legale care să permită tuturor ministerelor, atunci când împrejurările distincte o impun, să înființeze societăți și ”se impune asigurarea cadrului legal pentru a permite statului român să înființeze societăți prin intermediul unor acte cu aplicabilitate individuală”.

Inițiatorii motivează proiectul invocând ”evenimentele extraordinare” din perioada 2020-2022, de la pandemie la război, dar și reformele asumate de România prin PNRR:

”Înființarea de companii de stat de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate (…) Înființarea unor companii de către ministerele competente ar putea accelera procesul, în contextul în care depășirea termenelor ar putea genera pierderea de către România a fondurilor europene prevăzute. Aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind astfel la realizarea obiectivelor din PNRR. Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective.

Guvernul susține și că în contextul războiului din Ucraina, ”statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice și geopolitice în domeniile afectate de situațiile extraordinare ce ar putea interveni (situația epidemiologică/pandemie, război, criză energetică, alimentară), inclusiv deținerea de companii apte să execute necondiționat serviciile necesare combaterii efectelor situațiilor antemenționate”:

  • ”Având în vedere că elementele mai sus-menționate vizează interesul strategic, precum și interesele majore ale economiei și constituie o situație de urgență extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată, se impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanței de urgență”.

Proiectul, criticat de vicepreședintele USR, Claudiu Năsui

În urmă cu o săptămână, când voia inițial guvernul să adopte ordonanța, deputatul USR Claudiu Năsui a spus că noile companii vor fi înființate noi companii de stat pentru „şmecherii sistemului”.

„După scandalul Romarm al fabricii de măşti din pandemie, Guvernul vrea noi companii de stat pentru şmecherii sistemului. Azi, Guvernul pregăteşte terenul înfiinţării companiilor de stat la propunerea oricăror ministere. Culmea, înfiinţarea noilor companii se va face în baza unei ordonanţe dată în 2014 pentru… eficientizarea activităţii de privatizare a companiilor de stat. De ce? Pentru că după afacerea Romarm, în care unii şmecheri s-au îmbogăţit în timpul pandemiei, Guvernul zice că e nevoie de şi mai multe companii de stat”, scrie fostul ministru al Economiei pe Facebook.

El a arătat că statul român are peste 1.400 de companii, cu peste 266.000 de angajaţi. Năsui estimează la 5.000-7.000 numărul membrilor din consiliile de administraţie.

„De ce spune Guvernul că e nevoie de mai multe companii de stat? Oficial – ca să facă ‘investiţii’. Investiţii în buzunarele şmecherilor din sistem, de fapt. Trebuie să facă loc pentru noi abonaţi la banii publici, cu cele 1.400 de companii existente nu se descurcau. Asta în timp ce trecem prin inflaţie record, când avem cel mai umflat guvern din ultimii 10 ani şi traversăm o criză economică. Pentru ei se găsesc bani mereu, banii pe care vi-i iau dumneavoastră din buzunare prin taxe şi prin inflaţie”, a mai spus Năsui, vicepreşedinte al USR.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...