Guvernul Viktor Orban, sub presiune: Finlanda vrea să aducă Ungaria în fața Consiliului UE pentru încălcarea statului de drept în cadrul procedurii prevăzute de Articolul 7
Guvernul Finlandei, țara care deține președinția rotativă a UE, vrea să crească presiunea asupra Ungariei și să facă următorul pas în procedura prevăzută de Articolul 7 din Tratatul UE (numit și ”opțiunea nucleară”). E vorba de audierea reprezentanților Ungariei în Consiliul UE pe problema nerespectării statului de drept, a declarat pentru The Guardian un purtător de cuvânt al guvernului finlandez.
Audierea în Consiliu este un pas procedural prevăzut de Articolul 7, articol declanșat anul trecut printr-un vot în Parlamentul European. Cea mai dură sancțiune pentru un stat membru UE vizat de Articolul 7 este suspendarea dreptului de vot în instituțiile europene, dar pentru declanșare e nevoie de unanimitate – greu de atins în condițiile în care guvernul Viktor Orban are aliați în Polonia și Italia.
”Procedura prevăzută de Articolul 7 a fost declanșată în cazul Ungariei de către Parlamentul European. Tratatul UE indică faptul că următorul pas va fi audierea în consiliu a țării vizate. Finlanda crede că Ungaria are dreptul de a fi ascultată și că este în interesul său”, a declarat pentru The Guardian oficialul citat.
”Parlamentul a votat anul trecut declanșarea procedurii, deci credem că e timpul să trecem la audieri. Deja multe state membre au cerut începerea audierilor”, a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului finlandez.
De remarcat că România, țara care a deținut președinția rotativă a UE înaintea Finlandei, nu a deschis subiectul audierii Ungariei, dată fiind apropierea ideologică dintre Liviu Dragnea și Viktor Orban.
Context
Reamintim că Parlamentul European a votat la 12 septembrie 2018, cu peste două treimi, declanșarea procedurilor pentru sancționarea Ungariei pentru derapajele de la statul de drept și va începe procedurile pentru acționarea Articolului 7 din Tratatul UE, care prevede suspendarea dreptului de vot a țării. Parlamentul a aprobat un raport critic la adresa Ungariei, raport redactat de Judith Sargentini.
Principalele acuzații la adresa guvernului Ungariei sunt că a îndepărtat din funcții judecătorii independenți, a redus la tăcere presa liberă și a luat la țintă societatea civilă.
Procedura declanșată pentru sancționarea Ungariei este una complexă, dar are un precedent: tot în 2018, Comisia Europeană a declanșat aceeași procedură în cazul Poloniei, și ea acuzată că a încălcat valorile și principiile europene.
Foto: Viktor Orban (Contul personal de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii