G4Media.ro

Guvernul vrea acorduri cu FMI și BERD ”fără condiționalități” pentru măsuri economice…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul vrea acorduri cu FMI și BERD ”fără condiționalități” pentru măsuri economice țintite pe perioada crizei provocate de coronavirus. Cîțu pentru Bloomberg: ”Cea mai mare grijă e să mă asigur că oamenii primesc la timp salariile, pensiile și șomajul”

Guvernul plănuiește să utiizeze fondurile dintr-un acord în curs de 500 milioane de euro cu Banca Mondială și privește și la alte instituții globale, precum FMI și BERD, pentru măsuri țintite pe perioada crizei provocate de coronavirus, a declarat luni ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, într-un interviu pentru Bloomberg.

Cîțu a mai spus în același interviu că asemenea ”aranjamente” nu ar avea condiționalități. FMI a anunțat de curând că a lansat produse pentru sprijinirea statelor pe perioada pandemiei de coronavirus, produse care nu vin la pachet cu condiționalitățile legate de reforme structurale.

”Cea mai mare grijă e să mă asigur că oamenii primesc la timp salariile, pensiile și șomajul”, a spus Cîțu în interviul acordat ziaristelor Andra Timu și Irina Vilcu de la Bloomberg.

Deficitul bugetar din acest an va crește peste 6% din PIB, pe fondul creșterii cheltuielilor guvernamentale cu spitalele și ajutoarele economice pentru companii și angajații afectați de criza provocată de coronavirus, a mai spus Florin Cîțu.

”Analizăm toate oportunitățile de finanțare. Plănuim să utilizăm toate fondurile pe care le putem lua de la Comisia Europeană, acorduri fără condiționalități, și dacă identificm oportunități pe piețele externe vom apela și la acelea. Piața locală, instituțiile internaționale și piețele externe – aceasta e ordinea opțiunilor noastre”, a spus Cîțu în interviul pentru Bloomberg.

Ministrul Finanțelor a mai spus că estimează o revenire economică în formă de ”V” (creștere rapidă după scăderea provocată de coronavirus) și a adăugat că ”nu vrem să ne irosim muniția”.

Foto: Florin Cîțu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. Eram sigur ca Catu ING si liberalii ne baga in cacat iar cu FMI, vom pradui pe degeaba ce mai are Statul si vom fi colonia perfecta.

    • Cîțu, acum 6 luni, din opoziție: „Ce crimă poate fi mai mare decât să nu plătești concediile medicale?”

      Tu de ce nu le plătești, criminalule?

  2. Asa Orbane, luati credite de la FMI, sa nu cumva sa ramana ucigasii din decembrie 89 fara speciale. De-aia v-a votat lumea in mai anul trecut.

  3. Primordiale sunt salariile de nababi și pensiile speciale de boși ale clasei superioare. Chiar aș fi curios când vor începe să vorbească de egalitatea românilor care în stare de urgență unii cerșesc mâncare și boșii speciali trăiesc în opulență cu banii furați sau cei care deși încă muncesc, nu se ajung cu salariile mizere.

  4. De banii din amenzi se iau teste sau se maresc veniturile clientelei politice maica ?
    Daca tot nu fac nimic macar sa le creasca veniturile, maica!

    Sa nu le uite pe amante, pe fine, ca au prea putine functii si salarii maica. Cate 7-8, maica.
    Dupa ce muncesc 24/7 cand mai au timp sa faca si sex cu baronul, maica ? La serviciu maica ?

  5. Iar ne imprumutam sa ne platim salariul? Corona o sa fie relax fata de ce urmeaza.

  6. Citu nu vrea sa sperie prostimea, dar deficitul bugetar pe 2020 va fi în jur de 10%.

    • Pe primel două luni, deficitul a crescut enorm, cu gargaragiul incompetent Cîțu la timona Finantelor. Pandemia nu face decât sa mai adauge ceva la INCOMPETENTA acestui carierist si a clientelei de birocrati cu salarii NESIMTITE din minister

    • Si eu cred ca va mai mare, uite de ce:
      Economica.net, 23 Aprilie 2012: „Deficitul bugetar al României a scăzut de la 9% din PIB în 2009 la 5,2% din PIB în 2011.
      Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 5,2% din PIB (30,33 miliarde RON), în scădere faţă de 9% din PIB în 2009 (45,13 miliarde RON, in miezul Crizei) şi 6,8% din PIB în anul 2010 (35,675 miliarde RON), relevă un studiu al Biroului de statistică al UE (Eurostat), dat luni publicităţii.
      În anul 2008, Deficitul bugetar al României fost de 5,7% din PIB (29,23 miliarde RON).(cand Tariceanu era Premier si spunea ca „economia DUDUIE”!!)

      Acum, cu aproape jumate din Industrie oprita(PLUS domeniile HORECA, Turism, Transporturi, Retaileri NON-Alimentari.. ) mi-e greu sa cred ca Deficitul bugetar va fi SUB 10%!

  7. Astea sunt doar cele mai mici probleme pe care le vom avea. Sa vedeti cand o sa se vada efectul intoarcerii unei parti mari fi diaspora, acasa, fara bani in buzunar, fara o perspectiva si mai ales fara loc de munca! Somajul va exploda, iar actuala guvernare , pana acum dovedit mult sub-mediocra, as spune chiar foarte slaba, nu va fi in stare sa ia nicio masura. Si sa nu uitam ca mare parte dintre acestia i-au votat anul trecut!

    • Asa, asa, stai linistit, romanii vor vota PSD, analfabeta Veorica se va intorce si va fi BINEEEE!!!
      Cu Orlando alaturi, vor DA de TOATE la TOTI, de unde?
      Din Programul de guvernare-minune, FIX cum a declarat Olguta in 2019, DUPA Votarea noi Legi a Pensiilor care mareste Punctul de pensie(din PIX!) la 1775 Lei din 1 Septembrie 2020, cand intrebata de UNDE atatia BANI, Olguta a raspuns vesela-vioaie: „Cititi Programul de guvernare”!
      O sa revina Veorica cu Orlando si cu Programul de guvernare-minune in mana vor DA de TOATE la TOTI mandrii romani care vor aduce PSD la guvernare, FIX ca DUPA alegerile din 2016:
      https://www.youtube.com/watch?v=o16xlQCuWM8
      Vor „face” Spitalele moderne promise in 2020(ce bune ar fi fost ACUM!), vor „face” Austostrazile promsie, VOR FACE multe…din cele nEFACUTE in aproape 3 ANI de guvernare in care au FACUT mai #NIMIC PSDist!

    • Cris, trebuie sa te contrazic pentru ca diaspora a venit ca a auzit ca imediat se vor da ordinele de lucru pentru loturile de autostrada avizate și sunt aproape toate avizele obținute și pentru celelalte loturi și vrea sa ni le construiasca!
      A văzut ca, dacă ea nu vine, nimic nu se face în Romanica.

  8. ”Cea mai mare grijă e să mă asigur că oamenii primesc la timp salariile, pensiile și șomajul”
    Eu credeam ca cea mai mare grija este sa tinem firmele private in picioare sa nu puna lacat sau sa dea afara oameni ca sa aibe statul de unde plati bugetarii si pensionarii

  9. Dl Catu vrea „acorduri de finanțare cu FMI și Banca Mondială FARA condiționarea de reforme structurale”??!
    Adica, FMI sa acorde Romaniei Imprumut ca sa platesca Pensiile SPECIALE URIASE ale favorizatilor PSD si Salariile uriase ale bugetarilor(care se calca-n picioare in Institutiile publice, NEINFORMATIZATE si NEReformate!) si Scadentele si Dobanzile la Imprumuturile anterioare, iar Romania sa continue sa se distreze tocand intr-o veselie BANII de la FMI, cum a facut si DUPA Acordul anterior cu FMI: nici o reforma a Statului roman bugetofag, plin de Institutii stufoase, care mai de care mai bugetofage, pline de Clientela politica incompetenta si analfabeta BINE platita si Rasplatita si nici o REFORMA a Companiilor de Stat, majoritatea pe Pierderi GRELE An de AN, Pierderi ACOPERITE de fiecare data de la Bugetul de stat, Companii de Stat unde clientela politica domnente pe salarii uriase din care pompeaza Sume mari la Partid?!
    Apoi, chiar indrazniti sa cereti Acord de Imprumut „fara conditionalitati” cu Banca Mondiala DUPA ce in 2019 Orlando Teodorovici si Veorica au ANULAT Contractul cu BM pentru INFORMATIZAREA ANAF, dupa ce deja Romania a tras 18 MILIOANE Euro, din cei 70 Milioane Euro(cat prevedea Contractul final!), 18 Milioane Euro care s-au dus pe „consultanta”!
    Profit.ro, 24 Mai 2019:
    „DOCUMENT Guvernul a pus cruce oficial modernizării ANAF prin programul cu Banca Mondială. Eșecul ne lasă cu un împrumut de 18 milioane euro, bani cheltuiți pe Consultanță.
    ANAF ar fi trebuit să-și modernizeze infrastructura IT cu bani împrumutați de la Banca Mondială a fost OPRIT Oficial ieri prin Hotărâre de Guvern.
    După mai bine de 5 ani de la lansarea programului de modernizare, stabilit inițial să se încheie la final de 2018, Guvernul a tras linie.
    Autoritățile au împrumutat 18 milioane euro pe care i-au cheltuit cu rezultate ZERO, iar asta în timp ce sistemul IT al ANAF, învechit și încărcat tot mai mult, cedează acum atât de des încât nu mai miră pe nimeni.
    Singurele „rezultate” sunt că ANAF are un handicap imens în ce privește colectarea modernă la buget, statul pierde astfel foarte mulți bani și persistă suspiciuni că motivul pentru care modernizarea ANAF a fost blocată de cei responsabili de implementare a fost dorința politicienilor de a menține un sistem opac și neperformant, pe care să și-l poată subordona și să-l poată folosi ca armă pentru protejarea sau atacarea unor afaceri sau activități criminale.
    Până la acest moment nu a fost tras nimeni la răspundere pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în ce privește implementarea programului de modenternizare a ANAF.
    Având în vedere că lipsa modernizării ANAF reprezintă un atentat la siguranță națională, Fiscul fiind esențial pentru bună funcționare a statului, autoritățile ar trebui să înceapă o anchetă în această privința.
    De ce este important: Sistemul IT vechi și lipsa unor proceduri moderne în cadrul ANAF reprezintă un handicap major pentru economia României, de la cea mai mică firmă și până la bugetul statului, care este lipsit din acest motiv de venituri importante.
    O colectare mai bună, mai ales de la cei care nu plătesc taxe pentru că beneficiază de protecție politică sau încalcă legea, ar putea însemna taxe mai mici pentru firmele și persoanele corecte, dar și o concurență corectă în mediul economic.”

    NU v-as DA nici 1 Euro FARA Conditii de REFORMARE a CHELTUIELILOR absolut aiurea, care sa fie IMPUSE de FMI si BM!!
    Nici 1 Euro!

  10. Vad ca postacii de serviciu isi fac treaba cu constiinciozitate. Dezinformati la greu si aruncati vina pe cei care incearca sa ne scoata din criza asta pe care nimeni nu si-a dorit-o. Ce vreti bai, hahalerelor, sa nu mai plateasca statul pensii si salarii? Din ce sa traiasca oamenii care nu mai merg la serviciu in perioada carantinei? Tot o dati cu pensii speciale si salarii de lux dar va faceti ca uitati ca idolii vostri din PSD le-au infiintat si tot din cauza lor nu se poate renunta la ele. Ciuma Rosie are majoritate in Parlament si la Curtea Constitutionala. Pai cum vreti atunci, hahalerelor, sa taie pensiile si salariile de lux, cand parlamentul si CCR se opun?

    • Ia sa vezi tu cum Parlamentul borfasilor PSD va APROBA Imprumutul, altfel de unde BANII aia multi pentru PLATA Salariilor lor uriase si pentru Pensiile lor SPECIALE uriase, pentru cazarea la Hoteluri de lux, pentru soferii care ii plimba cu masinile de lux, pentru Indemnizatiile de fiecare zi, uriase si ele!!
      Sau, se poate Acord de imprumut, cu Scrisoare de intentie, cum a facut Boc in 2009, FARA Aprobarea Parlamentului si l-au criticat PNListii!
      PNListul Ioan Ghise l-a criticat intr-una pe Boc!
      Gasiti pe net povestea, mi-aminteam cate ceva, acum am gasit povestea Imprumutului facut de Emil Boc, adica de T. Basescu in 2009!

    • Prin modificarea codului fiscal, bula!
      Dar, oricum, nu e treaba noastră sa știm „cum”, ca nu noi suntem la guvernare, noi vrem și cerem, iar EI trebuie sa găsească soluția și sa FACA.

  11. Ăsta nu e ăla aproape primministru și cu măsurile care nu au fost întotdeauna în interesu cetățenilor?

  12. Cu banii pe pensii speciale in doar ultimii patru ani de zile, puteam construi in Romania 243 de spitale noi noute, la standarde inalte.
    Nu domnule Catu, nu stimati liberali, prioritatea voastra NU TREBUIE SA FIE PLATA PENSIILOR SPECIALE si a salariilor de mii de euro a slugilor, neamurilor si amantelor pesedistilor care au fost puse in functii de conducere in toate institutiile din tara. Nu indatorati si mai mult tara pentru a plati niste nenorociti care nu sunt buni nici de maturat trotuarele, darmite sa elaboreze strategii sau sa faca reforme. economice.

  13. Cu banii pe pensii speciale in doar ultimii patru ani de zile, puteam construi in Romania 243 de spitale noi noute, la standarde inalte.
    Nu domnule Catu, nu stimati liberali, prioritatea voastra NU TREBUIE SA FIE PLATA PENSIILOR SPECIALE si a salariilor de mii de euro ale slugilor, neamurilor si amantelor pesedistilor care au fost puse in functii de conducere in toate institutiile din tara. Nu indatorati si mai mult tara pentru a plati niste nenorociti care nu sunt buni nici de maturat trotuarele, darmite sa elaboreze strategii sau sa faca reforme. economice.

  14. Cine primește sa si restituie inapoi. Punct.
    Eu nu primesc nici pensii speciale, nici salarii de la stat, nici bani din contracte cu statul, nici indemnizații, nici ajutoare sau granturi de la stat, nici șomaj tehnic sau de alta natura, deși am investit in România si am pierderi in perioada actuala. Ca mine sunt si alții.
    Este foarte important sa se tina o evidentă a tuturor persoanelor in conturile cărora ajung împrumuturile contractate , pentru ca ei vor trebui puși sa si restituie banii, in special cei cu specialele si care au o performață mult sub nivelul a cât sunt plătiți de la stat.

    Este clar ca absolut tot ce au furat unii in ultimii 30 de ani se recuperează prin supra-taxarea firmelor si oamenilor cinstiti. Taxe mari exista si in alte tari, diferența este ca la ei taxele ajung in infrastructura si servicii de înaltă pentru cetatenii, la noi ajung in conturile celor care lucrează in aparatul de stat supra-dimensionat si sub-performant, si in firmele lor de casa care oferă servicii sub-standard la prețuri nesimțite.

  15. Ziarul financiar, 29 Martie 2020: „Guvernul trebuie să ceară acum, nu mâine, 20 mld. euro de la FMI, înainte ca businessul, economia şi veniturile românilor să se prăbuşească de tot, iar România să fie sfâşiată de pieţele financiare: sectorul privat nu mai are resurse să susţină 1,2 milioane de angajaţi la stat, 5 milioane de pensionari şi peste 3 milioane de şomeri, câţi vor fi.
    Nu trebuie să mai repetăm greşeala din 2008-2009, când ne-au trebuit 6 luni între începutul crizei, în toamna lui 2008, şi primăvara lui 2009, să realizăm că avem nevoie de FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială şi de acordul de la Viena, ca băncile străine prezente să nu-şi retragă liniile de finanţare locale.
    Chiar şi în condiţiile acelui acord de 20 mld. de euro, care acoperea finanţarea externă, economia României s-a prăbuşit cu aproape 10% în 2009 şi 2010, datoria publică a crescut de la 10% din PIB la 30% doar pentru a finanţa statul şi fără nicio investiţie publică, cursul leu/euro a crescut 30-40%, TVA s-a majorat de la 20% la 24%, salariile în sectorul privat au scăzut cu 20-50%, într-un an au apărut 700.000 de şomeri iar în sectorul public salariile s-au tăiat cu 25%.
    Acum este mai rău, criza în care am intrat va lovi mult mai rapid şi mult mai dur.
    Nicio ţară nu poate trăi mai mult de o lună cu businessul prăbuşit şi economia închisă. Statele pot suţine angajaţii doar o lună.
    Şi Germania, şi Franţa au nevoie de bani pentru a limita pierderile.
    Pentru a nu ajunge ca acum 10 ani sau chiar mai rău, ca în marea criză din 1929, guvernul României trebuie să apeleze acum la FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, BERD, la toţi marii creditori internaţionali.
    Desemnarea unei echipe independente de negociere, mai mult tehnică decât politică şi cu sprijinul BNR, pentru încheierea imediată a unui acord cu creditorii internaţionali (va fi coadă la uşa FMI într-o lună pentru a lua bani, iar resursele fondului sunt limitate, mai ales că va trebui salvate Italia şi Spania) pentru o finanţare de cel puţin 10% din PIB, adică 20 de miliarde de euro, ca să ajute România să nu se prăbuşească din punct de vedere al businessului şi economic de tot.
    O prăbuşire a businessului şi a economiei înseamnă prăbuşirea veniturilor pentru toţi românii.
    În schimbul banilor de la FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană, BERD, BEI, guvernul TREBUIE să accepte Restructurarea administraţiei publice (1,2 milioane de angajaţi la stat sunt mult prea mulţi), Restructurarea cheltuielilor publice (instituţiile de stat şi administraţiile locale au aruncat în ultimii 5 Ani cu bani în dreapta şi-n stânga), stoparea creşterilor salariale la stat, plafonarea pensiilor pe termen scurt şi creşterea lor în funcţie de creşterea încasărilor bugetului pe termen lung, Informatizarea fiscului, trecerea la plăţile electronice şi nu prin cash, pentru urmărirea surselor de bani, privatizarea şi restructurarea mamuţilor de stat, proces blocat de 5 ani şi, nu în ultimul rând, creşterea taxelor într-un mod rezonabil şi nu abrupt, ca la criza precedentă.”

  16. Rahati cu ochi multi ce posteaza aici. Indiferent de subiect (ca-i politica, ca-i vremea probabila) ei isi dau cu parerea.