G4Media.ro

Guvernul vrea modificări la legea informațiilor publice: Instituțiile vor publica pe site…

Foto: Inquam Photos/ Cornel Putan

Guvernul vrea modificări la legea informațiilor publice: Instituțiile vor publica pe site răspunsurile la toate solicitările

Una dintre modificările dorite de Guvern în legea care permite accesul liber la informațiile publice vizează publicarea pe internet a tuturor răspunsurilor la solicitările făcute. Dacă pentru cetățean, modificarea este una benefică, având acces în acest fel la toate informațiile, pentru jurnaliști ar putea crea un dezavantaj, sunt de părere specialiștii din domeniu.

„După comunicarea informației de interes public solicitate, răspunsul transmis solicitantului se publică și pe pagina de internet a autorității sau instituției publice, conform Anexei 1, cu anonimizarea datelor cu caracter personal” conform unei completări aduse articolului 22.

„Teoretic, ține de buna practică să facă asta. Că dacă ai folosit resursele publice să aduni informații, ar trebui sa aibă acces mai multă lume la ele. Dar da, poate fi un dezavantaj pentru un jurnalist. Varianta de compromis ar putea să fie un delay de 24 -48 de ore, sau chiar mai mare între comunicarea răspunsului către solicitant și afișarea pe site”, a explicat pentru G4Media.ro Cristina Lupu, directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a publicat pe site-ul instituției un proiect de modificare a normelor de aplicare a Legii 544/2001, legea informatiilor publice, ce are ca scop, teoretic, o îmbunătățire a modului în care această lege funcționează deja.

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Nu inteleg de unde propunerea asta cun intarzierea de 24-48 ore. Daca legea nu prevede in mod expres ca informatiile trebuie publicate imediat, toate autoritatile statului vor intepreta asta in sensul ca si daca le publica dupa un, se incadreaza in prevederile legii.

  2. Nu sunt chhiar asa sarac,

    Problema e ca hainele se imput de la transpiratia abundenta, si nu poti tine pasul spalarii cu cel al transpiratiei.

    La pantofi , e si mai rau ca nu poti fi spalati.

    Transpiratia abundenta are efect de distantare sociala.

    Oamenii rad de tine ca esti murdar , dar tu esti ff transpirat.

  3. Deci , concluzie

    Nu sta nici o fata cu mine

    La modul cum transpir

    De ex, de la casa pana la metrou sunt ud leoarca …

    🙁

  4. cum nu puteam lucra in mediu office …

    mi-am gasit de casigat bani pe internet …

  5. Daca e buna pentru cetateni e buna si pentru jurnalisti.
    Care-i treaba, vor jurnalistii sa faca bani pe diferenta de informare / intuneric info, sau de ce-i f**e grija pe unii sa obtina privilegii fata de ceilalti contribuabili?

    Ah, 90% din media e controlata de infractori care-si pierd puterea de influentare? Foarte bine atunci, asa sa fie, fara nici o intarziere, jurnalistii pot accesa stirea simultan cu cei interesati direct.
    Si pot face informare nu activism sau propaganda. (aviz latrina3, rtv, stiri pe surse,b1tv,adevarul,cancan,evz,gandul, etc)

    • Cred ca e vorba ca e mai greu sa lucrezi la o investigatie daca toata lumea poate sa-ti urmareasca cererile de date publice. Lucrezi luni de zile si te trezesti ca publica altcineva articolul inaintea ta sau ceva de genul.

  6. Doresc

    Sa mi se dezinstaleze echipamente din casa daca sunt
    Sa nu mai fiu supravegheat din sateliti
    Sa ma lasati in pace pe strada

    🙂 🙂 🙂

    • Orice solicitare de acces la informațiile publice are ca termen de răspuns 30 de zile, în situații excepționale de 45 de zile.

      Publicarea răspunsului de site-ul oricărei instituții decurge din acest termen, așa că acel „delay” este practic o necunoaștere a legislației.

  7. Hai, nu mai fiti atat de carcotasi ca deja va dati in petic si va sta rau!

    In primul rand, jurnalistii din asta traiesc, asta e painea lor. Sa se intereseze, sa scrie si sa informeze.
    E dreptul lor sa primeasca ei intai raspunsul la intrebarile puse de ei pt a-si putea scrie ulterior articolul.
    In afara de asta, exista riscul (mai degara certitudinea) ca anumiti jurnalisti sa stea toata ziua la panda si sa-si construiasca articolele sau stirile pe seama jurnalistilor care au pus de fapt intrebarile.
    Adica unul se zbate se documenteaza, pune intrebari, iar altul fura raspunsurile si imediat transmite stirea „exclusiv, desigur” si „breaking News”
    Ar fi bine asa, cu un delay de 24-48h pt jurnalisti.

  8. Daca n-o baga in https://ipfs.io/ degeaba.

  9. Au scris aici multi postaci pe langa legea informatiilor publice.
    Rog sa vedeti ca daca soliciti azi inf. publica de la orice institutie publică ori nu iti răspund sau raspund in dorul lelii.
    Am solicitat la Prefectura Buzău date.
    Nu s-a răspuns nimic.
    Am castigat la Apel la Ploiesti.
    Am obținut nimic.
    50 Lei ch judecata.
    Nicio informație publică.
    Trebuia sa redeschid sau sa reiau judecata.
    Si evident ca in opinia mea au ascuns o mare hoție.

    Asa ca legea sa ramana asa.
    Daca se schimba pot sterge postarea de pe site.
    Prosti multi in institutiile publice dar sunt campioni la golanii!

  10. Din 2016, abuzurile și infracțiunile instituțiilor sunt confidentiale.

  11. Legea 544/2001 e o gluma printre politicieni!!

    Ia uite cat „bani” dau Partidele, de exemplu, pe Legea 544/2001:
    „Un grup civic din Iași anunță că a câștigat procesul cu PSD: Va trebui să ne spună cum a cheltuit banii din subvenții.
    06.05.2020
    Grupul civic Reset din Iași anunță, miercuri, că a câștigat definitiv procesul cu PSD, în dosarul deschis după ce partidul a refuzat să transmită ONG-ului, în BAZA Legii 544/2001, situația detaliată a cheltuielilor pe 2016, 2017 și 2018 provenite din subvenții de la stat, relatează Mediafax.

    Conform organizației non-guvernamentale, Curtea de Apel Iași a menținut decizia de fond care i-a dat câștig de cauză.

    „PSD nu a catadicsit să ne răspundă, ne-a ignorat și sfidat toate apelurile, iar după ce i-am chemat în instanță, a venit cu explicații și întâmpinări fie puerile sau caraghioase (legate de calitatea procesuală sau adresa noastră de email), fie contrare legii. Toate explicațiile fanteziste ale pârâtului au fost spulberate rând pe rând de instanța de trei judecători ai Curții de Apel Iași. De exemplu, unul dintre motivele invocate de PSD pentru nefurnizarea informațiilor solicitate a fost că acestea pot fi consultate online. Instanța a precizat însă că tocmai caracterul public al acestor informații ar fi trebuit să ușureze sarcina pârâtului de a furniza informațiile cerute. De asemenea, faptul că orice cetățean poate avea acces la mediul online nu absolvă autoritatea publică de sarcinile stipulate în mod expres de Legea 544/2001”, arată sursa menționată.
    Așadar, ONG-ul spune că PSD trebuie să spună cum a cheltuit banii din subvenții, „fără amânări și alte tertipuri”.

    Azi, 3 Septembrie 2020, PSD nu a publicat INCA Situatia Detaliata a Cheltuielilor din Subventiile primite de la Stat pe Anii 2016-2017-2018, desi Sentinta Instantei e DEFINITIVA!!!!