G4Media.ro

Guvernul vrea să abroge legea care interzice timp de doi ani privatizarea…

Guvernul vrea să abroge legea care interzice timp de doi ani privatizarea companiilor de stat

Guvernul Cîțu a discutat în ședința de guvern de azi un proiect de lege pentru abrogarea unei legi inițiate de PSD care interzice timp de doi ani orice privatizare a companiilor cu capital de stat.

Astfel, executivul a analizat un proiect pentru abrogarea Legii nr. 173/2020, potrivit unui comunicat de presă.

Legea 173/2020 a fost inițiată și votată de majoritatea PSD din precedentul Parlament și interzice pentru o perioadă de 2 ani privatizarea sub orice formă a acțiunilor deținute de stat la companiile și societățile naționale, la instituții de credit, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de capital social deținută.

Mai mult, legea suspendă, tot pentru 2 ani, privatizările deja începute la acel moment. (Foto: Pexels.com)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. pai cum sa intre la putere si sa nu vanda si ei ceva de la stat doar mai sunt destule de vandut , da o ordonanta cu pensiile speciale cand ? macar afara cu pensionarii care lucreaza la stat si iau si pensie si salariu in acelasi timp programul de guvernare fluturat in campanie l au aruncat la gunoi pnl si usr , am crezut ca numai psd promit in campanie mint si trag teapa dar si astia sunt mai nasoi si iau sapga tot in caltabos si palinca vezi cazul de la iasi cu alexa cu spaga in tabla

    • Imediat după instalarea Guvernului Orban, premierul a anunțat că economia are nevoie de privatizări. Cîțu, care pe atunci era la Finanțe, a și dat nume: CEC, Hidroelectrica, Nuclearelectrica. Iar prin Guvern se știa deja că existau pe listă și Tarom, Romgaz, Transgaz. Opoziția a trecut atunci prin Parlament o lege care bloca pe doi ani vînzarea participațiilor statului român la companiile naționale, dar Guvernul Orban a dat repede o ordonanță care modifica legea și înlocuia „participații“ cu „acțiuni“. Astfel, printr-o scamatorie, rămînea blocată doar vînzarea acțiunilor, nu și a activelor – singurele instrumente generatoare de profit. Statul ar fi rămas cu acțiuni pe hîrtie la niște companii golite de valoare.

      https://www.catavencii.ro/editorial/romania-la-reduceri/

  2. De fapt nu e vorba neapărat de privatizare, legea 173/2020 interzice orice vânzare de actiuni ale statului, inclusiv pachete minoritare. Printre altele, legea 173 blochează acum listarea (fără cedarea controlului statului, deci nu privatizare) a Hidroelectrica, listare care ar fi benefica si pentru BVB, dar mai ales pentru companie. Așa ca titlul articolului e înșelător.

  3. De ce nu privatizăm Guvernul? Parlamentul?

    Eu nu am votat pentru privatizări !!! Ne-a ajuns din 90 pana astazi !!!!!

    In programul de guvernare nu scrie nimic de privatizări !!!

    Cumva cu asta vom plăti creditele lui KKâtzu? Cu ultimele companii strategice/profitabile rămase?

  4. Lobby-ul Ambasadei SUA si al celor din UE nu vine gratis. Au sunat si si-au cerut “drepturile”… Abrogam legea si vindem ce mai e profitabil pe la noi… legea asta era printre putinele lucruri bune facute de cei de la PSD… sa nu inceapa unii propagandisti cu gaurile negre din companiile de stat pentru ca dupa ce se va da liber la privatizari, vizate vor fi companiile care sunt pe profit (Hidroelectrica e prima pe lista). In plus, unele guverne din zona ar putea cumpara si strategic prin companii controlate de ele, in sensul de a cumpara pachetul majoritar pentru companiile noastrr care sunt pe pierdere, urmand ca apoi sa le bage in faliment urgent, scapand de concurenta in zona. Asa au facut si rusii cu noi, asa au facut si unele state din UE… a, si sa nu uitam, intre timp mai cumparam niste echipamente Patriot pentru dusmanul invizibil…

  5. Pentru baietii de la PSD/AUR: faceti referendum pentru privatizarea Casei poporului cu tot cu parlament.
    Poate e si tema de motiune de cenzura sau plangere penala pentru inalta tradare. Cui vindeti si de ce, cand piata este jos? Hmm.

  6. Hai ca trec toti la HAur !-:)

  7. Iar au sarit postacii cu vai nu ne vindem tara.
    Listarea la bursa a unui nr de actiuni, fara ca statul sa piarda controlul, este benefica.
    PSD a listat la bursa 57 de companii, Transgaz,Distrigaz, Nuclearelectrica,Transelectrica…… si nu a sarit nimeni in sus.

    • Suntem „postaci” oricare nu suntem de acord cu nicio privatizare a niciunui guvern indiferent de partid?

      Personal, am protestat pentru Rosia Montana si Colectiv impotriva guvernului Ponta care vindea pe nimic resursele tarii si distrugea mediul, impotriva guvernului Dragnea care dorea infiintarea „Fondului Suveran” prin privatizarea a 30 de companii de stat, impotriva OUG 13, am fost si pe 10 august, dar nu am incasat fumigene, din fericire.

      Am votat USR din 2016.

      Vad ca guvernul PNL-USR-UDMR vrea de asemenea
      1) Infiintarea unei „Banci de dezvoltare” cum dorea Dragnea
      2) Privatizarea companiilor de stat
      3) Mentinerea pensiilor speciale pentru magistrati si militari, abrogarea doar a pensiilor parlamentare, acordarea de pensii speciale primarilor din 2022

      Deci privatizarea e buna cand o face PNL-ul, cand o face PSD-ul e ciuma rosie? Pentru mine PSD=PNL=aceeasi mizerie si incepe sa ma ia sila de USR.

      Imi pare rau ca am iesit vreodata sa protestez, voi parasi tara oricum din 2023, Romania nu are niciun viitor, s-a vandut tot, s-a furat aproape tot si nu raman sa vad cum se fura ce a mai ramas

    • @gabriel: consiliile de administratie pot decide vanzarea unui pachet de actiuni in cazul in care acest lucru este oportun, de obicei atunci cand au nevoie de capital pentru investitii in cazul companiilor profitabile, respectiv capital pentru redresare/restructurare atunci cand lucrurile nu merg grozav. Daca profitul este la nivelul asteptarilor si nu esti constrans, nu vinzi ci reinvestesti profitul
      in dezvoltarea companiei. Exista si exceptii, desigur, dar fara sa pierzi pachetul majoritar. Referitor la al doilea punct, cu cele 57 de companii listate de catre PSD, manipulezi grosolan. Majoritatea au fost listate la bursa in perioada 2006-2008 (de exemplu Transelectrica in August 2006, TransGaz in noiembrie 2007). Cine era la putere atunci?

    • @Alex acțiunile, fie ele și minoritare, nu se vând când prețul este jos, logic nu? Se vând când e sus, când e foame de bani investitorul profita.
      Asa ca te rog lasă-ne cu vrăjeala asta ca e bine cu pachete minoritare. Au alte soluții acum sa aducă banii europeni, etc… Nu sa vândă pe te miri ce.

    • @Corect: imi pare rau, nu vad logica in ceea ce spui tu. Investitorul va cauta mereu sa cumpere atunci cand pretul actiunilor este scazut. Nimeni nu vrea sa cumpere actiuni la suprapret. E o chestie de logica elementara. Piata e mereu “dictata” de catre cel care cumpara, nu de cel care vinde. Si eu pot sa cer 1000 de euro pe un kilogram de prune, dar nu mi le
      cumpara nimeni. Si nu vad ce legatura are asta cu pachetul majoritar sau pachetul minoritar de actiuni. Eu zic sa nu intri in polemica cu mine pe subiectul asta pentru ca te faci de ras. 🙂

    • Piața este dictata nu de cel care cumpără, ci de cerere și oferta, degeaba cumpăra 10 dacă vinde doar unul, va fi un preț mare și invers dacă vând 10 și cumpăra doar unul rezulta preț mic. Situația ultima este ceea de acum, când toate tarile au nevoie de bani și atunci vând pachete minoritare de acțiuni pt lichidități (într-un scenariu prost). De ce e prost, din cel puțin doua motive:1. asa cum spuneam mai sus vând la un preț mic, în criza (dacă tu ai un activ vrei sa îl vinzi la prețul când economia merge, sau când aceasta este jos?…. Explicație pt clasa primara) și 2. daca îți reduci pachetul de acțiuni la o companie profitabila, atunci inclusiv la distribuirea profitului/dividentelor ceea ce tu obții scade.
      Mana pe carte colegu!

  8. Lăsați să vină străinii să cumpere ce a mai rămas. Un singur lucru nu pot lua pământul din agricultură terenurile agricole vor rămâne aici pe vecie producțiile agricole oricum merg la export ca materie primă și importam mâncare și preparate din carne sau pâine congelata.

  9. Piața este dictata nu de cel care cumpără, ci de cerere și oferta, degeaba cumpăra 10 dacă vinde doar unul, va fi un preț mare și invers dacă vând 10 și cumpăra doar unul rezulta preț mic. Situația ultima este ceea de acum, când toate tarile au nevoie de bani și atunci vând pachete minoritare de acțiuni pt lichidități (într-un scenariu prost). De ce e prost, din cel puțin doua motive:1. asa cum spuneam mai sus vând la un preț mic, în criza (dacă tu ai un activ vrei sa îl vinzi la prețul când economia merge, sau când aceasta este jos?…. Explicație pt clasa primara) și 2. daca îți reduci pachetul de acțiuni la o companie profitabila, atunci inclusiv la distribuirea profitului/dividentelor ceea ce tu obții scade.
    Mana pe carte colegu!

  10. pentru fostii angajati Petrom ,care au castigat in instanta(dosar1442/2/2015 ICCJ decizie definitiva) actiunile in procent de 8% OMV Petrom unde instanta ICCJ obliga guvernul sa vanda pe bursa voi deontologii din postarile anterioare,ce ziceti?
    Legea spunea(asta care vor sa o abroge) ca poate sa le rascumpere guvernul actiunile si ce s-a intamplat din 8 05 2019 si pana acum?

  11. Noi 23.000 de reclamanti din dosarul 1442/2/2015 de la Î.C.C.J in care obliga Guvernul Romaniei sa vanda pe bursa un pachet 8% OMV Petrom decizie definitiva din 8 mai 2019, cu noi cum ramane?
    Guvernul nu poate sa aplice aceasta decizie definitiva a Î.C.C.J pentru ca nu vrea PSD-ul!
    Legea PSD-ista prevedea ca statul poate sa cumpere(si sa răscumpere) actiuni apartinand companiilor de stat,nici asta nu se aplică? nici cu asta nu sunteti de acord?