G4Media.ro

Guvernul vrea să reglementeze telemedicina: medicii vor putea oferi consultații la distanță…

Sursa foto: Pexels

Guvernul vrea să reglementeze telemedicina: medicii vor putea oferi consultații la distanță și vor monitoriza starea de sănătate a pacienților prin orice mijloace electronice

Guvernul vrea să reglementeze, printr-o ordonanță de urgență, telemedicina, astfel că medicii vor putea oferi, începând din anul 2021, consultații la distanță și vor putea monitoriza starea de sănătate a pacienților prin orice mijloace electronice.

„Azi am avizat un proiect de Ordonanță de urgență pe care l-am propus Ministerului Sănătății, și care face actul medical mult mai simplu de oferit, care poate salva vieți atunci când pacientul nu poate ajunge imediat la doctor. Am avizat OUG pentru telemedicină. Medicul va putea să facă o primă consultație, să evalueze starea de sănătate, chiar să dea tratament și să trimită rețeta electronic, pe e-mail. Sau va stabili cât de repede trebuie să meargă omul la spital. Cu atât mai mult, dacă este nevoie de un consult pluridisciplinar, fie că pacientul este la el acasă sau în unitatea medicală, poate stabili cu ajutorul medicului curant, o legătură directă cu mai mulți medici specialiști pentru a primi diagnosticul sau tratamentul adecvat”, a anunțat marți vicepremierul Raluca Turcan.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, consultat de G4Media.ro, telemedicina va cuprinde următoarele servicii: teleconsultația, teleexpertiza, teleasistența, teleradiologia, telepatologia, telemonitorizarea și a doua opinie medicală.

Serviciile medicale prin telemedicină vor putea fi acordate de pe orice dispozitiv audio sau video sau prin orice mijloace de comunicare la distanță.

Medicii vor putea să ofere consultații de la distanță, să prescrie tratament și să monitorizeze starea de sănătate a pacienților.

De asemenea, vor putea fi transmise documente medicale și vor putea fi stabilite consultații la distanță între mai mulți medici.

Conform proiectului, serviciile medicale acordate prin telemedicină sunt suportate din fondul de asigurări sociale de sănătate. După adoptarea ordonanței de urgență în Guvern, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili normele pentru decontarea acestor servicii, începând cu anul 2021.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Melcii de familie practica de mult medicina la distanta. Ati incercat sa vedeti unul in ultimii 20 de ani? Daca esti la oras, te tine la distanta, in sensul ca stai in anticamera cu orele, si la el in cabinet cateva minutele. Daca esti la sat, sta el la cateva zeci de km distanta, ca doar fonciirea se incaseaza si electronic.

  2. mi se pare cea mai bună lege for ever.
    ar fi ceva extraordinar. asa nu se mai aglomerează
    cabinetele medicale. intrebarea este vor răspunde medicii?

  3. Tele CE?!
    Cu jumatate din populatie analfabetta functional, oare cum va „functiona” Telemedicina?!
    Cumva precum Scoala online de acum???!!!!
    Intr-o Tara cu jumate din populatie analfabeta si fara ACCES la Informatie, in zonele uitate de lume, in Romania aia profunda si saraca din Teleorman, Vaslui, Botosani, Dolj, Gorj, Calarasi, Ialomita, Vrancea, Harghita, Tulcea etc, CUM va functiona TELE asta??!!!!