Guvernului ungar i-a fost solicitată înaintarea opiniei scrise în conformitate cu procedura de activare a articolului 7 al Tratatului UE/ Budapesta atacă Bruxelles-ul pe tema migrației într-un videoclip
La reuninea lor de marţi, miniştrii ţărilor din UE pentru afaceri europene au solicitat ca guvernul ungar să înainteze în scris opinia sa cu privire la procedura de activare a articolului 7 al Tratatului UE, iar Comisiei Europene, să prezinte motivele pentru declanşarea procedurii de infringement împotriva Ungariei, transmite agenția MTI.
Ministrul austriac pentru afaceri europene, Gernot Blumel, i-a informat pe colegi săi despre modul în care preşedinţia austriacă a Consiliului UE doreşte să continue procedura privind respectarea statului de drept, iniţiată de Parlamentul European.
La o conferinţă de presă susţinută după consfătuirea de la Luxembourg, Gernot Blumel a declarat că a solicitat Guvernulu ungar înaintarea în scris a opiniei sale, solicitare cu care reprezentantul Executivului de la Budapesta a fost de acord.
Răspunzând la o întrebare, Gernot Blumel a menţionat că procedura va trebui să avanseze pas cu pas, deoarece este pentru prima dată când Parlamentul European a declanşat o procedură conform articolului 7, astfel că este un domeniu încă necunoscut .
În defensivă, Ungaria îndeamnă la „scuturarea” Bruxelles-ului cu privire la imigrație
După votarea articolului 7 de către Parlamentul European, Budapesta dorește să se apere împotriva „atacurilor la adresa ţării”. Într-un scurt videoclip, autoritățile ungare avertizează din nou Bruxelles-ul, scrie Le Figaro, citat de Rador..
În perioada premergătoare Consiliului Afacerilor Generale, la Luxemburg, unde se va discuta din nou despre încălcările statul de drept în Ungaria și Polonia, Budapesta a difuzat un videoclip la sfârșitul săptămânii trecute. Un film căruia puterea maghiară a ales să-i facă publicitate într-un comunicat adresat, luni dimineață presei din la Bruxelles.
În timp ce, în septembrie, Parlamentul European a votat în favoarea activării Articolului 7 din cauza atacurilor repetate ale Budapestei la adresa statului de drept, linia de apărare promovată de acest stat membru rămâne aceeași: dacă Ungaria este atacată de Bruxelles, acest lucru se întâmplă din cauza politicii anti-imigrație pe care o promovează.
„Am dori să spunem clar marelui public european că nu vrem să devenim o țară a imigrației. Acesta este motivul pentru care guvernul a lansat acest videoclip pe internet în limba engleză, ca răspuns la atacurile împotriva țării noastre”, a afirmat puterea ungară printr-un mesaj pe e-mail, reamintind cuvintele pe care le repetă de săptămâni întregi premierul Viktor Orbán.
Acest scurt videoclip, de 35 de secunde, începe cu declaraţia eurodeputatului belgian, totodată președinte al grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, care subliniază că „avem nevoie de migrație”.
Urmează obiecţiile Budapestei cu privire la numărul de migranți deja primiți pe „bătrânul continent.” Şi anume, faptul că „1,8 milioane de migranți au intrat în Uniunea Europeană încă din 2015” și că „alte milioane urmează să vină”.
Urmează apoi o listă a consecințelor pe care, potrivit Budapestei, le-ar avea primirea acestor migranți, cu imagini şocante pe post de ilustraţii. „De la începutul crizei”, spune o voce din off, „sute de oameni și-au pierdut viața în atacuri violente din întreaga Europă”. „Criminalitatea violentă este în creștere, iar Guy Verhofstadt dorește mai multă migrație”, continuă vocea. „Este imprudent. Este timpul să scuturăm Bruxelles-ul. Să protejăm Europa!”, conchide videoclipul.
Le Figaro mai notează că Ungaria, ca şi Polonia și România, au devenit o mare bătaie de cap pentru Bruxelles, unde se știe bine că aplicarea efectivă a articolului 7 – care necesită unanimitatea statelor membre – nu va putea fi pusă în practică, respectiv, suspendarea drepturilor de vot.
La rândul lor, Budapesta și Varșovia îşi strâng rândurile și exercită presiuni. De altfel, așa s-a întâmplat şi săptămâna trecută, când Polonia a refuzat, la Consiliul Justiției și Afacerilor Interne (JHA), să aprobe raportul anual privind aplicarea Cartei drepturilor fundamentale pe motiv că acest raport sublinia discriminările împotriva persoanelor LGBT semnalate în unele țări ale UE, dar nu se referea în mod explicit la discriminările împotriva creștinilor și a evreilor.
În timpul acestui Consiliu (JHA), Ungaria a fost foarte discretă. Dar, pe parcursul întâlnirilor pregătitoare pentru acest Consiliu, Budapesta şi Varşovia ar fi vorbit la unison. Oricum, Grupul de la Vișegrád (Republica Cehă, Slovacia, Polonia) își va proteja al patrulea membru, Ungaria.
Viktor Orbán și pozițiile partidului său, Fidesz – membru al PPE – sunt, de asemenea, o durere de cap pentru dreapta europeană. Într-un interviu acordat cotidianului „Le Monde”, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, săptămâna trecută, că „Viktor Orbán nu-şi mai are locul în PPE”.
Foarte divizat cu privire la Ungaria, partidul condus de Joseph Daul așteaptă acțiunile premierului ungar la summit-ul PPE care îl va preceda, miercuri, pe cel al șefilor de stat și de guvern. Obiectivul acestuia îeste reducerea presiunilor.
În caz contrar, PPE nu are niciun fel de marjă de manevră. Pentru că este foarte complicat să excluzi un partid din PPE. Mai ales în perioada premergătoare alegerilor europene, unde extremele europene vor înregistra un progres, în detrimentul PPE. Excluderea partidului lui Viktor Orbán ar face ca PPE să piardă 12 de locuri în luna mai a anului viitor.
(Sursa: MTI, Le Figaro, RADOR)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank