G4Media.ro

Probleme pentru Tăriceanu înainte de alegeri. Guy Verfhofstadt, într-o scrisoare către Hans…

Vizita premierului Calin Popescu-Tariceanu la Bruxelles, cu ocazia Consiliului European de vara; dejun de lucru oferit de premierul Guy Verhofstadt.

Probleme pentru Tăriceanu înainte de alegeri. Guy Verfhofstadt, într-o scrisoare către Hans van Baalen: Recomandăm cu tristețe ca Partidul ALDE să excludă ALDE România din rândurile sale/ Tentativele de dezincriminare a corupției revin constant

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verfhofstadt, recomandă, într-o scrisoare pe 22 martie, ca Partidul ALDE european să excludă din rândurile sale ALDE România, amintind că președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a încălcat promisiunile făcute în ultimele șase luni. Verhoftadt amintește că Tăriceanu și-ar fi luat angajamentul în urmă cu șase luni să evite ”alunecarea pe o pantă iliberală” și să implemeneze recomandările Comisiei de la Veneția, dar că ”tentativele de dezincriminare a corupției revin constant, iar justiția continuă să fie reformată de OUG-uri adoptate ad-hoc de guvern”.

Redăm mai jos integral scrisoarea lui Guy Verhofstadt

”Așa cum știți, în ultimele șase luni a existat o comunicare intensă între Grupul ALDE din Parlamentul European și Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE România. În paralel, o rezoluție privind statul de drept din România a fost adoptată de PE și au avut loc mai multe schimburi de opinie publice și private cu premierul Dăncilă.

Focusul acestor comunicații a fost:
– îngrijorările crescute despre modificările din justiție care amenință independența și imparțialitatea
– reformarea codurilor penale care complică lupta anti-corupție
– tentativele de dezincriminare a corupției
– protocoalele de cooperare dintre serviciile de informații și instituțiile judiciare
– legea privind ONG-urile

Îngrijorările au fost împărtășite nu doar de majoritatea parlamentarilor europeni, dar și de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția.

Tăriceanu a agreat împreună cu Grupul ALDE acum șase luni că, din cauza îngrijorărilor de mai sus, România era la o răscruce. Vorbind în fața acestui grup, Călin și-a luat angajamentul de a evita alunecarea pe o pantă iliberală. A fost de acord că e nevoie de implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, iar toate proiectele legislative trebuie să fie re-evaluate de Comisia de la Veneția înainte de adoptarea finală.

Din păcate, șase luni mai târziu, după multe întâlniri și scrisori, nici o reformă care să reflecte cele asumate nu a fost măcar inițiată. Tentativele de dezincriminare a corupției revin constant, iar justiția continuă să fie reformată de OUG-uri adoptate ad-hoc de guvern.

Ca Liberali și Democrați, am apărat întotdeauna sistemul de checks and balances și ne-am ridicat în apărarea statului de drept împotriva forțelor care au încercat să-l distrugă. O justiție independentă și imparțială, capabilă să lupte contra impunității, pluralismul media și o societate civilă vie nu sunt pentru noi doar piloni de bază ai unei piețe comune, ci, mai important, condiții esențiale pentru supraviețuirea Europei ca un continent liber și democratic.

Credem puternic că măsuri care subminează sistematic valorile de mai sus nu trebuie făcute în numele nostru și nu sub numele nostru.

De aceea, recomandăm cu tristețe ca Partidul ALDE să excludă ALDE România din rândurile sale.

În numele grupului ALDE din Parlamentul European,

Guy Verhofstadt”

Context. Liberalii austrieci ( NEOS – Noua Austrie și Forumul Liberal) au cerut din nou excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu din ALDE european la consiliul extraordinar care a avut loc pe data de 9 februarie la Berlin, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. O decizie ar urma să fie luată în iunie, deci după alegerile pentru Parlamentul European, însă nu este prima dată când în ALDE european se pune problema excluderii partidului lui Tăriceanu, fără a fi luată vreo măsură în acest sens. (Detalii aici)

Sursa Foto: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Aferim!

    Hai și cu PSD-PCR, domnule Timmermans, ce mai aștepți?

    • Guy Verhofstadt e un om bun!

      Dar se pare că Udo Bullman se gândeşte numai la voturi! Să vedem cât poate târî prostituata decedată PSD.

      Muie PSD/ALDE!

    • Nu vă lăsați păcăliți de forțele răului, nu vă amagiti, votați bunastarea! VOTAȚI PSD!

  2. Vorbe, vorbe, vorbe….. Ne-am pierdut increderea ca grupurile parlamentare vor face ceva si nu sunt complice la ceea ce se intampla azi in Ro.

    • Complice nu sunt, doar slabe.

    • Sigur ca e convenabil sa aruncam vina pe oricine altcineva in loc sa ne privim in oglinda ca cetateni… Complicitate e mult prea mult spus. E o teama de schimbare si de pierdere de pozitii, dar daca vreti ca eurogrupurile parlamentare sa aiba intradevar si autoritate si relevanta, sustineti partide care au propuneri serioase de reforma. Cum au votat USR, de exemplu, propunerea de liste parlamentare transnationale? Cum se pozitioneaza?

      Propunerea a fost respinsa din lasitate, chiar si ca experiment cu doar cateva locuri eligibile transnational, cele eliberate de britanici.

      Mi-ar placea sa-l vad pe Tariceanu dezbatand in campanie contra unui candidat gen Sandro Gozi, italian care candideaza in Franta, de exemplu…

    • nu sunt slabe insa, cum au tot spus, si familiile doctrinare si institutiile EU…ei nu pot lua masuri pentru ceva ce „se anunta” nu pot amenda ceva ce nu s-a intamplat.
      mecanismul normal e sa sactionezi ceva dupa ce e in vigoare.
      de aceea, ei nu pot decat sa „observe, atentioneze” etc.
      de multe ori cand pot ei trece la actiune e prea tarziu…

  3. trădicene, cred că ai belit-o. Ai mers pe mâna lui dragnea și ai câștigat. Un sejur complet la ”beciul domnesc”.

  4. De ce cu tristete? Multi dintre noi se bucura.

  5. Ahahaha! Asta ma gandeam si eu, ce atata tristete domnule?

  6. într-o scrisoare pe 22 februarie ” – cred ca e o greseala! Nu e martie?

  7. Dna . Kovesi cercetata p. o poza , iar seful Alde , ca ar fi primit mita 800.000 Euro, ete aparat de Parlamrnt . ca sa nu poata fi cercetat. Unde-i onoarea demnitarului? Dece se ascunde sub fusta Pralamentului daca-i nevinovat?

  8. Alte hahalere și în parlamentul european la fel că ale noastre. Parlamentul și Consiliul European nu trebuia alcătuit tot din persoane din partide. Erau de ajuns să își trimită țările oameni specializați pe domenii.
    Nu vrea să recunoască nimeni că țările estice au fost primite că piețe de desfacere pentru vestici. Ne fut aia in cur cum vor ei. Și dacă îi dă afară din marea familie Alde și Socialistă ce. Partidele noastre se bucură că atunci chiar nu îi mai deranjează nimeni.

  9. . In cazul lui Tăriceanu, trebuie să ne amintim. că imediat ce a fost ales Președinte al Senatului, a ignorat cu ostentație faptul ca în conformitate cu sancțiunile UE, urmare anexării ilegale a Crimeii, președintele Dumei de Stat, a Federației Ruse, NARÂȘKIN avea interdicție de intra în țările UE, și l-a primit cu covorul rosu, să țină o alocațiune in Senatul Romăniei ! Cum a fost posibil așa ceva ? Dece presa românească nu a reacționat pe măsură ? Păi, să nu punem in legătură atitunile din ce in ce mai belicoase ale lui Tăriceanu, față de Parlamentul European și Comisia UE ? Din ce am reținut din presă, este că, acum NARÂȘKIN. are o funcție importaniă in seviciile secrete ale armatei Ruse. Oare nu se pot face anumite presupuneri ale atitudinii recalcitrante ale coaliției PSD-ALDE-UDMR față de insistențele organismelor specializate ale UE, de a se respecta reglementările convenite prin Tratatul de aderare, semnat chiar de Tăriceanu, din poziția de Premier ? Ceva mi se pare putred în toate aceste evenimente.