G4Media.ro

Haaretz: Un președinte de extremă-dreapta în România ar fi omul lui Putin…

Sursa foto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Haaretz: Un președinte de extremă-dreapta în România ar fi omul lui Putin care ar genera haos în NATO și UE / Acesta este motivul pentru care Moscova este atât de puternic implicată în alegeri 

”Putin ar fi încântat să creeze o axă româno-ungară rebelă, perturbatoare și vociferantă în inima NATO – exact ceea ce s-ar întâmpla dacă Georgescu câștigă duminică”, arată publicația israeliană Haaretz, într-o amplă analiză dedicată candidatului de extremă dreaptă Călin Georgescu și turului doi al alegerilor din 8 decembrie. ”Acesta este motivul pentru care Moscova este atât de puternic implicată în alegeri printr-o campanie de influențare prin sute de clipuri de dezinformare și dezinformare care își au originea în Rusia”, susține autorul analizei, Alon Pinkas. Potrivit autorului, având în vedere imprevizibilitatea lui Trump cu privire la Ucraina și NATO, turul doi al alegerilor de duminică din România este important.

Redăm mai jos articolul integral din Haaretz:

”La aproximativ un an după ce Mihail Gorbaciov a introdus perestroika și glasnost în Uniunea Sovietică în 1986, Shimon Peres, ministrul de externe de atunci al Israelului, s-a întâlnit cu dictatorul român Nicolae Ceaușescu la București.

Peres mi-a spus câțiva ani mai târziu: „L-am întrebat: „De ce nu introduceți glasnost în România? Nu este timpul și lucrul corect de făcut?”. Ceaușescu s-a uitat la mine nedumerit și mi-a spus: „E vorba de fereastră. Dacă deschizi fereastra doar puțin, nu va intra aer proaspăt, ci furtuna brutală de afară va năvăli și îți va dărâma toată casa”.”

S-a întâmplat oricum, în decurs de o săptămână, în decembrie 1989, iar România nu a mai privit înapoi. Până acum.

Mă îndoiesc că vreun român care citește aceste rânduri vrea să își amintească de regimul de teroare al lui Ceaușescu și de brutalitatea poliției secrete, dar iată analogia: Dacă România își deschide fereastra doar un pic pentru a permite candidatului de extremă dreaptă, extremist și puternic pro-Moscova Călin Georgescu să devină președinte, casa românească va fi în cele din urmă măturată de Rusia.

Duminică, românii au o alegere extrem de clară în turul doi al alegerilor prezidențiale. Să o aleagă pe candidata Uniunii Salvați România, Elena Lasconi, o candidată democrat-liberală, orientată spre Uniunea Europeană, NATO, Statele Unite, pro-Israel, care promite continuitate și o măsură de stabilitate. Sau alegeți-l pe Georgescu și ipotecați viitorul României la Moscova în loc de Bruxelles.

Aproximativ de la sfârșitul secolului al XVIII-lea până la Primul Război Mondial, traiectoria politică a României s-a îndreptat treptat dinspre estul otoman către Europa Centrală și de Vest emergentă. Constituția din 1866, sub Carol de Hohenzollern (ulterior regele Carol I), s-a bazat aproape în întregime pe constituțiile occidentale. O înclinație occidentală la fel de clară este exprimată de constituția sa post-Ceaușescu din 1990.

În 1916, România a intrat în război de partea Aliaților. Dar în timpul perioadei interbelice tumultoase din 1919-1939, linia sa de falie politică a semănat cu cea din Germania, Franța, Italia, Austria și alte țări: o luptă între democrația parlamentară și autoritarism.

România se confruntă astăzi cu aceeași falie.

Alegerile din 1928, un eveniment democratic model, au fost câștigate de Iuliu Maniu – care este considerat pilonul democrației românești. Cu toate acestea, în anii 1930, imitând Germania, Austria și Italia, extrema dreaptă a câștigat popularitate printr-un amestec toxic de naționalism, spiritualitate ortodoxă și antisemitism fundamental. Acestea sunt aceleași atribute ale extremei drepte moderne din România, care nu a reușit să obțină o majoritate, dar a înregistrat totuși câștiguri importante în alegerile parlamentare de duminică.

După căderea lui Ceaușescu în 1989, România a pornit pe calea integrării în Europa pe fondul realității post-sovietice. În martie 2004, a aderat la alianța militară NATO în ceea ce a fost numit al doilea val de extindere (primul a avut loc cu cinci ani mai devreme), alături de Bulgaria, Slovacia, Slovenia și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania. În ianuarie 2007, la capătul unui proces de aderare de 12 ani, România a aderat la UE împreună cu Bulgaria.

Primul tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat la 24 noiembrie, s-a încheiat cu o surpriză majoră: puțin cunoscutul Georgescu a condus detașat, cu 22,9% din voturi, forțând desfășurarea turului doi duminică împotriva lui Lasconi.

În săptămâna care a urmat, România a organizat alegeri generale, în care problema centrală nu a fost doar alegerea unui nou parlament. Aceasta a pus în discuție o enigmă crucială: va continua România să fie ancorată ferm în Occident și să facă parte din sfera euro-atlantică, sau va redeveni un satelit rusesc pe orbita lui Vladimir Putin?

Poziția geopolitică a României – un membru NATO care se învecinează cu Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Marea Neagră – este de așa natură încât visele și iluziile lui Putin de a crea o sferă de influență asemănătoare Pactului de la Varșovia din era sovietică o fac ideală pentru a fi cooptată și controlată pentru politica sa externă.

Putin ar fi încântat să creeze o axă româno-ungară rebelă, perturbatoare și vociferantă în inima NATO – exact ceea ce s-ar întâmpla dacă Georgescu câștigă duminică.

Acesta este motivul pentru care Moscova este atât de puternic implicată în alegeri printr-o campanie de influențare prin sute de clipuri de dezinformare și dezinformare care își au originea în Rusia.

Liderii politici mainstream fac apel la acorduri între partidele românești care alcătuiesc blocul democratic de centru și de centru-stânga, cerând atât partidelor, cât și susținătorilor lor să se coalizeze în jurul unei majorități pro-europene – adică Lasconi. Acesta este motivul pentru care ea și alții au declarat cu fermitate că, pentru continuitate, echilibru și stabilitate, atât pe plan intern, cât și în ceea ce privește UE, premierul Marcel Ciolacu ar trebui să rămână în funcție în cazul în care va câștiga duminică.

Cu toții au comentat în mod repetat legătura directă dintre creșterea ultranaționalismului și a extremismului în politica românească și campaniile rusești de propagandă și de interferență în rețelele de socializare care diseminează informații eronate, dezinformări și fapte false pentru a fomenta frustrarea și furia în rândul celor care primesc „știri” nefiltrate din aceste surse.

O victorie a lui Georgescu ar însemna în mod inevitabil instabilitate și dezbinare în cadrul NATO, tocmai când alianța trebuie să elaboreze o politică ucraineană, având în vedere ostilitatea președintelui ales al SUA, Donald Trump, față de Kiev. Georgescu însuși a negat că dorește să se retragă din alianță, explicând în schimb că România trebuie să renegocieze condițiile de aderare la NATO.

În primul rând, țările nu își pot negocia cu adevărat condițiile de aderare. Odată ce o țară aderă la NATO, ea se angajează să respecte cele 14 articole ale tratatului și este legată de acestea. O țară poate să nu respecte deciziile alianței, să nu își îndeplinească angajamentele financiare privind cheltuielile de apărare sau să dezbată decizii ad hoc. Dar nu poate negocia condițiile de aderare.
În al doilea rând, și mai important, Putin nu ar dori ca România să părăsească NATO, ci mai degrabă, la fel ca Ungaria, să semene discordie și haos din interior. Georgescu ar fi reprezentantul lui Putin pentru haos atât în NATO, cât și în UE.

În plus, având în vedere că viitoarea administrație americană este suspicioasă față de NATO și între indiferență, nerăbdare și ostilitate față de Ucraina, România va avea nevoie de UE și NATO ca scut și descurajare împotriva Rusiei.

În același timp, va trebui să elaboreze o politică externă echilibrată față de Statele Unite, care să evidențieze valoarea sa geopolitică. Acest lucru nu poate fi realizat de un candidat care primește ordine de la Moscova. Acesta este motivul pentru care, având în vedere imprevizibilitatea lui Trump cu privire la Ucraina și NATO, turul doi al alegerilor de duminică din România este important.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. protocronismul meditatia transcedentala si alte prostii le-au inventat ceausescu si cu securitatea in anii 70 , asta e clar candidatul lor , nu stiu de ce atata lume e surprinsa

  2. Puie monta nu citește ziarele de afara?

  3. Nu mai catalogati pe unul care vrea sa impuna Romaniei un sistem suveranist-distributiv (comunism mai cu mot) ca fiind de extrema dreapta pentru ca jigniti toate persoanele care sunt cu adevarat de dreapta in sens economic si social (piete libere, pro libertate).
    Catalogarea corecta este comunist antisemit.
    NAZI este prescurtare de la nationalsozialismus.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.