G4Media.ro

Hai să descoperi magia științei: workshopuri de fizică și computing pentru copii…

Sursa foto: Freepik

Hai să descoperi magia științei: workshopuri de fizică și computing pentru copii în luna iulie (Parteneriat)

LearnGate organizează o nouă serie de workshopuri pentru copii în luna iulie: fizică experimentală, robotică și computing.

Vârsta: copii de 10-15 ani

Workshop fizică experimentală: Natura luminii – undă sau particulă? 15 iulie, ora 14.00 (locuri epuizate)

Curs Computing și Tabără Urbană ECDL KidTech

Pentru detalii legate de locație și înscriere sunați la nr. de telefon 0751188752 sau trimiteți un mail la adresa office@learngate.ro

Detalii despre workshopul de fizică:

Atelierul „Fizica și superputerea luminii” este conceput de cercetători de Platforma Măgurele.

Oamenii de știință au fost permanent preocupați să înțeleagă ce este lumina. Cum apare, de unde vine lumina, cum interacționează cu mediul și materia, cum vedem obiectele?

După câteva secole în care s-a crezut că s-a făcut “lumină” în această controversă, nimeni altul decât Albert Einstein demonstra experimental prin efectul fotoelectric intern că lumina este formată din cuante de energie, confirmând astfel o ipoteză a părintelui mecanicii cuantice, fizicianul Max Planck. Din nou se afirma și se confirma prin experiment că lumina este particulă. Deși aparent teoriile erau contradictorii, fizicienii aveau fiecare dreptate, însă interpretau doar o altă față a aceluiași cub. Ulterior, fizica cuantică modernă a pus piesele cap la cap și a definit teoria duală a fotonilor, cuante de energie ce se comportă fie ca undă, fie ca particulă în funcție de tipul de experiment, respectiv de interacțiune cu mediul prin care se propagă.

Pentru a răspunde la întrebarea ”Ce este lumina”, în acest curs vom face experimente în care elevii vor înțelege efecte precum polarizarea luminii, ce este lumina coerentă și lumina necoerentă, cum se manifestă difracția și interferența luminii, ce este absorbția luminii.

Copiii vor afla cum s-au inventat și cum funcționează pe baza acestor efecte cinematografia 3D, holografia, mediile de stocare optice precum CD-urile și DVD-urile, panourile fotovoltaice și chiar calculatorul cuantic și criptografia cuantică.

Pentru o abordare cât mai intuitivă a unor noțiuni considerate abstracte și greu de asimilat, vom face experimente prin care vom observa comportamentul undelor sonore și vom găsi similitudini cu cele ale undelor luminoase, vom observa efecte de interferență și difracție a luminii, vom descoperi holograme ascunse, vom face experimente captivante de sunet și lumină.

Detalii despre cursul de Computing:

În ultimii ani, gândirea computațională a devenit una dintre abilitățile cele mai importante pentru toți, în special pentru tineri, asta datorându-se schimbărilor de pe piața muncii și rolului tot mai important pe care l-au căpătat algoritmii și inteligența artificială. A fi capabili să rezolvăm probleme chiar gândind ca un programator devine din ce în ce mai necesar.

ECDL Computing este primul modul internațional de certificare la standard internațional ECDL care stabilește conceptele esențiale și competențele referitoare la abilitatea de a utiliza gândirea computațională și dezvoltă cunoștințele de programare pentru a crea aplicații simple de computer, folosind un limbaj de codare tot mai popular – Python.

Cu o experiență de 27 de ani în învățământ și colaborator cu experiență în proiectele ECDL Romania, profesoara Mariana Violeta Ciobanu ne împărtășește câteva păreri despre cursul cu certificare ECDL Computing, pe care îl și predă în cadrul școlii de vară – ECDL EduHub Summer School.

”În cadrul acestui curs, participanții se familiarizează cu tehnicile specifice gândirii computaționale precum: descompunerea, recunoașterea de șabloane, abstractizarea, elaborarea algoritmilor. Astfel, aceștia își dezvoltă competențele de programare în limbajul Python și învață să creeze interfețe grafice și jocuri folosind comenzi din bibliotecile Turtle și PyGame. Totodată cursul promovează gândirea creativă și inovatoare și încurajează abilitățile de colaborare și comunicare în contextul lucrului în echipă.”

Image by pressfoto on Freepik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...