ENTR: „Haide, nu mai plânge, ce fel de bărbat ești tu?” Consecințele pentru tineri ale masculinității toxice
Ești mai puțin bărbat dacă… ? Sau, cu alte cuvinte, care sunt prejudecățile care duc la „masculinitate toxică”. Mai multe prejudecăți, presiunea socială și culturală de-a lungul timpului și cu intensități diferite, toate contribuie la dezvoltarea unor idei și comportamente care pot afecta negativ viața unui tânăr bărbat și pe a celor apropiați.
Să fii dur, să fii antifeminist, să fii puternic – acestea par să fie principalele trei componente ale masculinității toxice, potrivit studiilor din ultimii ani – un articol care citează studii de specialitate și constatările Asociației Psihologilor Americani, aici.
Proiectul european ENTR , dezvoltat de publicații media internaționale, la care G4Media este partener abordează teme de larg interes pentru tinerii între 18 și 30 de ani. Tema acestei săptămâni este legată de ceea ce reprezintă „masculinitatea” sub diferite aspecte. O sub-temă a acestuia o reprezintă „masculinitatea toxică”. Ce este aceasta, în accepțiunea studiilor din Europa și SUA, pe scurt, în aceste explicații video:
Primul pas pentru a respinge tentația masculinității toxice este să o identifici.
Publicația citată, care stă la baza acestor informații, subliniază că aceia care sunt influențați în direcția de a-și neglija corpul („îngrijirea este pentru femei”), de a nu merge la doctor, pot să considere aceste prejudecăți semnale de alarmă. Aceasta, deoarece în anumite cazuri neglijarea problemelor de sănătate implică și neglijarea sau negarea celor de sănătate mintală.
Studiul citat arată că acești bărbați sunt descurajați să solicite ajutor dacă se confruntă cu depresia sau alte afecțiuni. Nu în ultimul rând, ei sunt predispuși să nu acorde ajutor în cazul în care sunt de față atunci când are loc o agresiune fizică sau sexuală.
Conștientizarea acestui fenomen este primul pas pentru a scăpa din capcană, așadar tinerii sunt încurajați să solicite sprijinul unui psiholog.
Foto: Pexels/Pixabay
Fotografie de copertă în video: Anush Gorak/Pexels
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
62 comentarii