G4Media.ro

Hans Klemm: Este important ca indivizii să fie activi în lupta anticorupţie;…

Hans Klemm: Este important ca indivizii să fie activi în lupta anticorupţie; nicio societate nu este imună

Nicio societate nu este imună la corupţie, unul din aspectele importante fiind lupta individuală a cetăţenilor împotriva acestui fenomen, a declarat joi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, transmite Agerpres.

Diplomatul american a făcut parte din juriul concursului de discursuri „NU CORUPŢIEI”, lansat de Ambasada SUA. În finala competiţiei, care a avut loc joi, au participat opt studenţi din ţară.

Înainte de concurs, ambasadorul SUA a vorbit despre susţinerea pe care Statele Unite ale Americii o acordă României, inclusiv în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

„SUA, încă de la căderea comunismului, au fost un partener activ, alături de România – chiar înaintea stabilirii Parteneriatului strategic – în ceea ce priveşte susţinerea, dezvoltarea şi consolidarea instituţiilor române ale unei guvernări democratice. Aceste lucruri sunt bazate pe valori specificate în cadrul Tratatului Nord-Atlantic, valorile democraţiei, libertăţii, statului de drept”, a afirmat diplomatul.

El a subliniat că nu există societăţi imune la fenomenul corupţiei.

Este un efort depus în orice ţară din lume, inclusiv în Statele Unite ale Americii, acela al luptei anticorupţie. Nicio societate nu este imună la acest lucru, nicio ţară nu este imună„, a punctat acesta.

Ambasadorul a prezentat şi un caz din ţara sa: „Citeam, în drum spre acest loc, un articol despre un membru al Congresului SUA, din San Diego, care în prezent este investigat de FBI pentru încălcarea legii de finanţare a campaniei electorale şi un lucru legat de domnul Hunter, ce v-ar putea suna cunoscut unora dintre dumneavoastră, este că, în ciuda acestor acuzaţii că ar fi încălcat legea, chiar dacă existau rechizitorii împotriva sa şi a soţiei sale, a fost reales în Congres, ca reprezentant din California, în noiembrie anul trecut. Deci astfel de lucruri se petrec nu doar în alte ţări, ci şi în propria mea ţară, Statele Unite ale Americii”.

Hans Klemm a evidenţiat, în acest context, câteva elemente necesare în lupta anticorupţie – un sistem judiciar puternic şi o muncă solidă a procurorilor.

Dar numai tribunalele singure nu pot învinge corupţia. Un guvern curat este foarte util. Au existat experimente în lume pentru formarea unor sisteme de guvernare în care corupţia să pătrundă cu greu, dar chiar şi acelea înregistrează înfrângeri. Este foarte important să existe un efort civic larg în lupta anticorupţie, atât prin organizaţii ale societăţii civile, (…) susţinerea din sectorul privat. (…) În final este important ca indivizii, motivaţi de valori precum democraţia, libertatea şi statul de drept, să fie activi în lupta anticorupţie„, a precizat diplomatul american.

După ce studenţii din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş şi-au prezentat discursurile, juriul din care, pe lângă Hans Klemm, au mai făcut parte Bogdan Petrache de la Mega Company şi Analbela Costache de la Funky Citizens, a decis câştigătorii.

„Românii au talent”, a glumit ambasadorul SUA înaintea anunţării celor clasaţi pe locurile 1, 2 şi 3.

Primul loc i-a revenit lui Abigail-Florina Dan din Cluj-Napoca. Aceasta a vorbit, în discursul său, despre modul în care corupţia a intrat în viaţa cotidiană a românilor, în perioada comunismului, dar şi despre alegerile individuale în ceea ce priveşte lupta anticorupţie.

„Ştiu că lupta anticorupţie începe cu mine. Începe cu acţiunile mele, cuvintele mele, atitudinea mea. Poate nu e mult, dar e un început. (…) Azi eu aleg drumul mai lung sau chiar mai greu, dacă asta înseamnă că nu voi face compromisuri”, a afirmat ea, în discursul prezentat în limba engleză.

Pe locurile II şi III s-au clasat Luiza-Maria Iordache, studentă în Bucureşti, şi Mihaela-Simona Zegreanu, studentă la Târgu Mureş.

Potrivit regulamentului competiţiei, discursurile au fost analizate pe baza viziunii (10 puncte), puterii de convingere (10 puncte), originalităţii (10 puncte), modului de livrare a discursului (10 puncte) şi utilizării corecte a limbii engleze (10 puncte).

Premiul întâi este un laptop, iar câştigătorii premiilor II şi III au fost răsplătiţi cu o cameră video GoPro, respectiv o baterie externă performantă.

Competiţia de discursuri a fost lansată de Ambasada SUA pe 9 decembrie, cu prilejul Zilei Internaţionale Împotriva Corupţiei. Scopul a fost ca participanţii să vorbească „despre ce înseamnă România fără corupţie pentru ei”, potrivit mesajului de la momentul anunţării concursului, de pe site-ul Ambasadei SUA la Bucureşti.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Felicitari Ambasada USA !!!!!

    Ar fi fost bine ca actiuni de genul acesta sa fi fost organizate la nivelul Institutiei Prezidentiale din Romania.

  2. Care indivizi?!

  3. That’s my man right here!

  4. In week-end iesim din nou sa sustinem justitia. Nu, nu procurori sau magistrati platiti regeste din banii nostrii, ca in ei nu prea mai am incredere. Ei au fost mana in mana cu infractorii ca de asta am ajuns aici. Scoateti manusile Domnule Klemm, stiti doar de ce fel de ajutor avem nevoie

  5. Nici dictatura lui Vlad Tepes nu mai scoate mafia din ţara.

  6. Sfaturi, sfaturi…
    Rămâneți cu vorbele.
    Marea corupție din Parlament prin reprezentanții sai au capturat statul roman

    Contractele de armament si cesiunea exploatatiilor de gaze din Marea Neagra stau in spatele acestei capturari a statului romani de marii penali ai Romaniei.

    Voi va vindeți armamentul expirat si va retrageti din tratate iar pe români ii mangaiati pe crestet pentru continuarea luptei anticorupție!

    Romanul de rand nici nu stie nici nu intelege aceasta manipulare a coruptilor interni si internationali.
    Democrația va fi in curand un cuvant din dictionar pentru acest „bobor”.