G4Media.ro

Hanul Solacolu, un monument istoric din București în stare avansată de degradare,…

Sursa foto: PMB

Hanul Solacolu, un monument istoric din București în stare avansată de degradare, va fi conservat / Proiectul a fost adoptat de Consiliul General

Consiliul General al Capitalei a adoptat joi o hotărâre pentru punerea în siguranţă, conservarea şi protejarea monumentului istoric Hanul Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134. Valoarea totală a proiectului este de 8,2 milioane lei, iar durata de execuţie este estimată la 16 luni, relatează Agerpres.

Hanul Solacolu figurează pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului Bucureşti. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, prezintă pericol major de prăbuşire şi se află în clasa de risc seismic I, potrivit referatului de aprobare a hotărârii. Pentru conservarea acestui patrimoniu cultural naţional este necesară efectuarea în regim de urgenţă de lucrări de punere în siguranţă şi protejare, se menţionează în document. Imobilul din Calea Moşilor nr. 134 – 134A a fost construit de fraţii Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost iniţial prima fabrică de paste făinoase din Bucureşti, iar faţada exterioară era prevăzută cu prăvălii.

În iulie 2022, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a preluat în administrare Hanul Solacolu pentru realizarea de lucrări de consolidare, conservare şi protejare.

Imobilul din Calea Moşilor nr. 134 – 134A a fost construit de fraţii Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost iniţial prima fabrică de paste făinoase din Bucureşti, faţada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureştiului, Calea Moşilor sau Podul Târgului de Afară.

Imobilul cu un etaj este în prezent nefuncţional şi într-o stare de degradare majoră din cauza lipsei întreţinerii şi a lucrărilor de reparaţii, preciza Nicuşor Dan.

CGMB a adoptat şi un al doilea proiect care vizează consolidarea seismică şi renovarea energetică moderată a clădirii din Intrarea Victor Eftimiu nr. 9. Finanţarea investiţiei se va asigura prin PNRR şi transferuri de la bugetul local. Proiectul are o valoare totală de 87 de milioane de lei (exclusiv TVA) şi o durată de execuţie de 20 de luni. Imobilul se află pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului Bucureşti, este amplasat în Zona construită protejată nr. 42 – Brezoianu. Clădirea se află 100% în proprietate privată, are opt etaje şi 97 de apartamente. Construcţia datează din 1935 şi reprezintă un exemplu de stilistică modernistă cu inserţii Art Deco. Clădirea este încadrată în clasa întâi de risc seismic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Firea e disperata….! Ce bloc ar fi făcut ea acolo,sa și depoziteze sarmale….!?

  2. Dupa ce initial (acum doi ani) ND avea in vedere reabilitarea si refunctionalizarea constructiei in Centru cultural, brusc si-a dat seama ca starea de degradare este cvasi-totala, imposibila si, deci, inutil de renovat. Solutia conservarii este minimala, jenanta, fara sens. Acolo se va eterniza un focar de infectii si accidente, tinand cont si de „calitatea” locuitorilor din proximitate. Ca atare, ruinele Hanului Solacolus se vor alatura altor sute, chiar mii, de constructii delabrate, irecuperabile urbanistic, care abunda in centrul Bucurestiului.