Hanul Solacolu, un monument istoric din București în stare avansată de degradare, ar putea fi conservat cu 8 milioane de lei. Proiect al consiliului general al Capitalei
Consiliul General al Capitalei va dezbate joi un proiect care vizează lucrări de punere în siguranţă, conservare şi protejare a monumentului istoric Hanul Solacolu, din Calea Moşilor nr. 134, transmite Agerpres. Valoarea totală a proiectului este de 8,2 milioane lei, iar durata de execuţie este estimată la 16 luni.
Hanul Solacolu figurează pe Lista Monumentelor Istorice ale Municipiului Bucureşti. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, prezintă pericol major de prăbușire şi se află în clasa de risc seismic I, potrivit referatului de aprobare a hotărârii.
Hanul Solacolu e situat pe Calea Moșilor, în zona centrală a Bucureștiului.
Conform proiectului citat de Agerpres, pentru conservarea acestui patrimoniu cultural naţional este necesară efectuarea în regim de urgenţă de lucrări de punere în siguranţă şi protejare.
„Pentru a reduce riscul seismic, în contextul atenuării efectelor unui potenţial dezastru provocat de cutremure şi a lua măsuri de intervenţie la construcţiile existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, se impune aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie”, se arată în document.
În iulie 2022, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a preluat în administrare Hanul Solacolu pentru realizarea de lucrări de consolidare, conservare şi protejare.
Imobilul din Calea Moşilor nr. 134 – 134A a fost construit de fraţii Solacolu în anul 1859. Clădirea a fost iniţial prima fabrică de paste făinoase din Bucureşti, faţada exterioară era prevăzută cu prăvălii, având deschidere pe renumita arteră comercială a Bucureştiului, Calea Moşilor sau Podul Târgului de Afară.
Imobilul cu un etaj este în prezent nefuncţional şi într-o stare de degradare majoră din cauza lipsei întreţinerii şi a lucrărilor de reparaţii, preciza Nicuşor Dan.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank