G4Media.ro

Haos la principalele spitale din Londra, după ce temperaturile record au afectat…

Sursa foto: Unsplash / Abhijit Chirde

Haos la principalele spitale din Londra, după ce temperaturile record au afectat sistemele informatice / Operații și programări au fost anulate sau amânate. Pacienții grav bolnavi, redirecționați la alte spitale

Două dintre cele mai importante spitale din Marea Britanie au fost nevoite să anuleze operații, să amâne programări și să redirecționeze pacienți grav bolnavi către alte centre în ultimele trei săptămâni, după ce calculatoarele lor s-au blocat în toiul caniculei de luna trecută, relatează The Guardian.

Defecțiunile informatice de la spitalele Guy’s și St Thomas’ din Londra au provocat suferință pentru medici și pacienți și au stârnit, de asemenea, temeri cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra centrelor de date care stochează informații medicale, financiare și din sectorul public.

Directorul Guy’s and St Thomas’ Trust, profesorul Ian Abbs, a prezentat „scuze sincere” pentru această defecțiune, pe care a recunoscut-o ca fiind „extrem de gravă”. El a vorbit la nouă zile după ce calculatoarele spitalelor au căzut, pe 19 iulie, ca urmare directă a căldurii record.

Sistemele IT de bază au fost restabilite până la sfârșitul săptămânii trecute, dar încă se mai lucrează la recuperarea datelor și la repornirea altor sisteme. „Complexitatea sistemelor noastre IT actuale a făcut dificilă recuperarea acestora”, a declarat un purtător de cuvânt al trustului.

Fără acces la înregistrările electronice, medicii nu au putut spune cum reacționau pacienții la tratamentele lor. „Zburam orbește”, a declarat un medic senior de la St Thomas. „Obținerea rezultatelor de la laboratoare a fost un coșmar absolut și a implicat oameni care transportau bucăți de hârtie de la și la laborator.

„Cu toate acestea, de multe ori oamenii nu specificau unde se afla un pacient în spital. Așa că existau grupuri de portari și personal de laborator care se plimbau prin spital căutând orbește un pacient la întâmplare. Era un haos”, a adăugat el.

Pierderea înregistrărilor digitale a însemnat, de asemenea, că verificările de date care, în mod normal, ajută la limitarea greșelilor erau absente. „Fără îndoială, siguranța pacienților a fost compromisă”, a spus el.

Pe 25 iulie, spitalul a fost nevoit să ceară altor servicii NHS să nu trimită nicio cerere neurgentă pentru analize de sânge, raze X sau alte scanări imagistice.

Dosarele digitale de îngrijire pentru pacienți nu au fost actualizate din 19 iulie. Pacienții bolnavi de cancer au raportat că li s-a anulat chimioterapia în scurt timp, iar alții nu au putut contacta deloc spitalul.

Avertismentele că sistemele IT ale celor două spitale nu funcționează la niveluri optime au fost făcute anul trecut, când consiliul de administrație al trustului a fost informat că mai multe sisteme, inclusiv Windows 10, nu mai beneficiau de asistență, iar infrastructura ajunsese la sfârșitul duratei de viață.

Procesul-verbal al unei ședințe a consiliului de administrație din 21 noiembrie a menționat, de asemenea, că, în ultimele șase luni, s-a lucrat pentru a încerca să se atenueze aceste riscuri de securitate prin efectuarea de remedieri tactice în zonele cele mai vulnerabile.

Profesorul George Zervas, de la departamentul de inginerie electronică și electrică al University College London, a declarat: „Calculatoarele sunt acum vitale pentru asistența medicală, inteligența artificială fiind explorată sau utilizată pentru a sprijini diverse sarcini, cum ar fi prognosticul. De exemplu, inteligența artificială poate folosi scanările imagistice medicale pentru a diagnostica cancerul. Acest lucru înseamnă că apetitul pentru calcul, comunicare, stocare și recuperare de date este în continuă creștere”.

„În același timp, temperaturile globale cresc, iar asta înseamnă că sistemele de alimentare și de răcire trebuie să fie mult mai eficiente și mai rezistente.”

Cu toate acestea, creșterea constantă a centrelor de date înseamnă, de asemenea, că acestea joacă un rol în încălzirea planetei. „Până în 2030, se preconizează că centrele de date din întreaga lume vor consuma aceeași cantitate de energie ca întreaga Europă în prezent – ceea ce este enorm”, a adăugat Zervas.

Prin urmare, furnizarea de energie suplimentară pentru funcționarea centrelor de date în deceniile următoare va pune și mai multă presiune asupra capacității lumii de a limita emisiile de carbon. „Trebuie să găsim modalități de a calcula, stoca și comunica mai multe date cu un consum de energie semnificativ mai mic decât în prezent”, a spus Zervas.

„Trebuie să dezvoltăm rețele și sisteme eficiente din punct de vedere energetic și foarte performante, care să fie, de asemenea, mai rezistente, altfel ne vom confrunta în viitor cu probleme legate de limitări majore ale sistemelor IT și de potențiale defecțiuni”, a mai afirmat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Daca erau 50C ce faceau, ramaneau cu bisturiul si robotul in aer?🤕🤕🤕🤕🤕

  2. Orasele in care se construieste mult, cu optimism fara cap. Atentie si la Bucuresti. Poate si pe vremea lui Nero, o Roma ingramadita, in canicula, a luat foc, si imibiliarii care nu cunosteau incalzirea globala au aruncat vina pe rege. Cand treaba merge prost si avizele nu sunt otinute de cone trebuie regele trebuie inlaturat, imobiliarii au dar foc si orasului si regelui.

  3. Daca se intampla asta in ro, emigrau 100 si 1 milion injurau.

  4. La noi nu ar fi atâta stres. Medicii există doar in condicile de prezenta sa ia banul grămadă, sisteme daca avem nu le folosește nimeni, dar în general nu există. Putem răsufla ușurați că noi asemenea probleme nu vom avea nici peste 50 de ani. La noi singurul sistem care funcționează este selecția naturală. Nu consuma resurse nici umane, nici financiare. Un sistem 100% natural am putea spune. Nici nu știu de ce mai avem medici.