Haos la validarea secțiilor de votare din Sectorul 3: nici 100 de secții nu au fost verificate de biroul electoral luni după-amiază, din aproape 300. Operatorii de tabletă și președinții nu știu cât va mai dura și acuză că nu primesc explicații
Sute de operatori de tablete și de președinți de secții de votare din București, pentru alegerile locale și europarlamentare de duminică, 10 iunie, au fost lăsați cu ochii în soare la propriu în ziua în care ar fi trebuit să definitiveze procesul electoral.
Haosul la validarea rezultatelor în fața judecătorilor vine după ce președinții și membrii secțiilor de votare au numărat voturi toată noaptea și, în cazul operatorilor, au monitorizat video numărarea voturilor din cele cinci urne și au completat procesele verbale electronice pe tablete.
Perechile președinte-operator au sosit încă dis de dimineață la birourile electorale de sector. Luni după-amiază, doar o treime au terminat procesul din sediile birourilor electorale, pentru că ritmul de preluare a secțiilor de către judecători pentru validarea lor este și de câte maximum patru per oră.
Așa se întâmplă în Sectorul 3, la sediul stabilit la Liceul Tehnologic Nicolae Teclu, după cum explică mai mulți operatori sub protecția anonimatului pentru G4Media.ro.
Curtea a fost împânzită de sute de scaune de plastic pe care au fost lăsați în soare operatorii de tablete STS și președinții de secții, fără mâncare sau apă de la orele 4-5, până în jurul orei 12. De această situație a profitat primarul de sector Robert Negoiță, care a declarat că-i „înțelege” pe oameni și la comanda căruia s-au adus mai multe meniuri de mâncare și apă.
Edilul a fost însă huiduit, chiar în timp ce se îndrepta spre „amfiteatrul” de zeci de scaune de grădină unde așteptau operatorii să fie strigați de ore bune, în bătaia soarelui.
Cei mai norocoși și-au găsit spațiu sub câteva crengi care cădeau spre curte, la umbra cărora încercau să se ferească la amiază de temperaturile de peste 36 de grade Celsius, ori chiar pe un tobogan din curtea Liceului Teclu.
Alții au simțit nevoia să doarmă după mai bine de 30 de ore de activitate și s-au întins pe terenul din parcul din apropiere:
La biroul electoral Sectorul 3, în jurul orei 14:00, bonul de ordine în lucru, alocat unei secții de votare reprezentată de președinte și cel puțin operatorul de tabletă, care au și venit cu sacii de buletine de vot dimineața, transportați de microbuze, era 97.
„La un calcul simplu, fiind pe poziția 146, mai am în față 50 de secții de acum. Vin înapoi peste 12-25 de ore, în ritmul acesta, și probabil tot nu se va ajunge la noi”, spune o președintă de secție sub protecția anonimatului.
- Sunt 294 de secții de votare în Sectorul 3, potrivit unui document al Biroului Electoral Central (BEC), din 24 mai anul curent.
Asta în condițiile în care primele transporturi ale reprezentanților secțiilor de votare în prezența unui polițist s-au făcut imediat după miezul nopții.
Întârzierile persistă fără răspunsuri din partea autorităților locale prezente în curtea Liceului Teclu care nu au vreo intenție de a le explica oamenilor până la cât continuă validarea secțiilor și închiderea urnelor luni, 10 iunie.
Oamenii nu știu nici de la cât ar fi reluat procesul marți, 11 iunie, în cazul cel mai probabil de a fi nevoie să continue a doua zi validarea secțiilor, după cum explică aceștia.
Operatorii de tabletă și președinții de secții sunt plătiți cu câte 330 de lei brut pe zi pentru această activitate, maximum 5 zile, fără [editare ulterioară] luni, 10 iunie, în ziua încheierii procesului de votare și de predare a tabletei.
Pentru marți, 11 iunie, nu există nicio obligație de a fi prezenți pentru predarea echipamentului și a actelor cu care a operat președintele în secție, ziua alocată acestui serviciu fiind luni, 10 iunie.
- Acest lucru – dacă există operatori ai Serviciului de Telecomunicații Speciale în birourile electorale, altfel operatorii sunt nevoiți să le returneze la sediul STS de pe Splaiul Independenței.
„STS nu pot decât să ne consoleze, pentru că această organizare nu e datoria lor. În cel mai bun caz, ar putea prelungi termenul de ducere înapoi a tabletelor, pentru weekend, față de joi cât e stabilit acum”, spun mai multi operatori de tablete, dupa ce au căutat explicații la operatorii STS puși la dispoziția lor pentru clarificări legate de votare.
Operatorii și președinții de secție din Sectorul 3 cu care a discutat G4Media reclamă că nu pot trece de jandarmii de la sediul din Liceul Nicolae Teclu pentru a cere explicații cuiva de la BEC despre întârzieri și despre ce au de făcut ori peste câte ore le vine rândul.
De asemenea, oamenii acuză că bonurile de ordine nu se respectă, ceea ce face ca pentru oamenii care își așteaptă rândul să fie o zi complet lipsită de predictibilitate.
Nu este clar nici ce se va întâmpla cu elevii Liceului Tehnologic Nicolae Teclu marți, 11 iunie, în aceste condiții în care procesul ar putea să continue pentru a fi terminat cât mai curând.
- Elevii nu erau prezenți la cursuri luni, 10 iunie, ceea ce indică faptul că școala lor are cursurile suspendate o zi lucrătoare din cauza procesului electoral.
Probleme de acest fel sunt și în Sectorul 1, unde la biroul electoral de sector erau circa 20 de secții „în lucru”, la ora 10, din cele peste 160.
Cauzele întârzierilor ar fi, potrivit surselor G4Media.ro, refacerea proceselor verbale de către președinți și operatori și, în unele situații, chiar renumărarea voturilor, la solicitarea judecătorilor.
Contactat de G4Media.ro, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, nu a răspuns apelului reporterului G4Media. I-am lăsat un mesaj, iar când va răspunde vom reveni cu declarațiile sale.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii