G4Media.ro

Haosul provocat de compania de securitate cibernetică CrowdStrike ar putea determina o…

Haosul provocat de compania de securitate cibernetică CrowdStrike ar putea determina o regândire a politicilor în rândul investitorilor şi clienţilor

Compania americană de securitate cibernetică CrowdStrike a ajuns vineri în centrul atenţiei din toate motivele greşite, după ce o actualizare de software cu defect efectuată de aceasta a provocat ravagii în întreaga lume, transmite Reuters, citată de News.ro.

Acţiunile companiei au scăzut vineri cu peste 11%, după ce o întrerupere a funcţionării sistemelor informatice a perturbat operaţiunile în mai multe industrii – închiderea serviciilor publice, oprirea zborurilor şi forţarea unor companii media să întreruă emisia.

CrowdStrike – care a atins anterior o capitalizare de piaţă de aproximativ 83 de miliarde de dolari – este printre cei mai populari furnizori de securitate cibernetică din lume, cu aproape 30.000 de abonaţi la nivel global.

Firma a fost o companie software preferată de investitori, datorită creşterii şi marjei mari.

Preţul acţiunilor CrowdStrike s-au dublat în ultimul an, înainte de scăderea de vineri.

Dar întreruperea sistemelor de IT ar putea forţa clienţii şi investitorii deopotrivă să-şi regândească dependenţa de companie, deschizând uşa potenţialilor rivali precum Palo Alto Networks, ale cărei acţiuni au crescut cu 1,7% vineri, şi SentinelOne, care a consemnat o creştere a titluriloe sale cu până la 3,6%.

”Acest eveniment este o reamintire a cât de complexe şi împletite sunt sistemele noastre de calcul globale şi cât de vulnerabile sunt ele la o greşeală şi o eroare”, a declarat Gil Luria, analist senior de software la D.A. Davidson.

El a adăugat că ”Deşi majoritatea companiilor nu au cu adevărat o alternativă la Microsoft, ele au alternative pentru securitate”.

”Acest lucru poate determina multe companii să-şi reconsidere produsul de securitate pe care îl folosesc şi dacă trebuie să se diversifice între diferite produse de securitate pentru a preveni aceste tipuri de întreruperi”, a mai spus el.

Directori de securitate de la diferite companii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de CrowdStrike, dar nu au dezvăluit planuri de a opri colaborarea cu aceasta, potrivit unei persoane aflate la curent cu intenţiile lor.

Analiştii au spus că, deşi evenimentele de vineri au fost dăunătoare pentru CrowdStrike, ei nu au prevăzut că firmele concurente vor lua o mare cotă de piaţă ca urmare a incidentului.

”Acesta este în mod clar un ochi negru major pentru CrowdStrike şi acţiunile va fi sub presiune”, a spus Dan Ives, analist la Wedbush Securities, dar a remarcat că incidentul a rezultat dintr-o actualizare tehnică şi nu dintr-o ameninţare de hack sau cibersecuritate, care ar fi fost ”mai îngrijorător”.

Analiştii JPMorgan au spus că clienţii vor fi iniţial supăraţi, dar că compania şi-a asumat problema.

CEO-ul CrowdStrike, George Kurtz, a spus într-o postare pe platforma de socializare X că evenimentul nu a fost un incident de securitate sau un atac cibernetic şi că a fost implementată o soluţie.

Ulterior şi-a cerut scuze pentru impactul produs de companie.

”Au loc pene, iar amploarea aici este semnificativă, dar credem că gestionarea rapidă şi un răspuns eficient din partea CrowdStrike vor fi de ajutor”, au spus analiştii JPMorgan.

Ben Bernstein, un fost investitor în securitate cibernetică, care conduce acum startup-ul de securitate Gusto, a declarat că intenţionează să rămână cu CrowdStrike pentru moment.

”De obicei vrei să mergi la companii mai mari, unde se presupune că au procese mai bune. Este vorba despre anumite companii şi interacţiuni pe care oamenii le au cu aceste companii şi dacă simt că sunt de încredere”, a spus Bernstein.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...