Harghita: Consilierii partidelor româneşti acuză Consiliul Județean că alocă sume mai mari localităţilor cu populaţie preponderent maghiară
Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a decis vineri, în şedinţă extraordinară, alocarea pentru localităţile din nordul judeţului a unor sume mult mai mici decât fondurile repartizate celor cu populaţie maghiară din cota de 6% din impozitul pe venit, fapt care a stârnit nemulţumirea consilierilor partidelor româneşti, relatează Agerpres.
În şedinţa extraordinară s-a supus dezbaterii şi aprobării o hotărâre privind repartizarea către localităţile din zonele Gheorgheni şi Topliţa a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, decizie care a fost amânată la precedenta şedinţă, din cauză că banii propuşi pentru alocare localităţilor româneşti erau mai mici şi de zece ori decât cei alocaţi localităţilor cu populaţie preponderent maghiară.
La şedinţa de vineri, şeful grupului PSD din CJ Harghita, Costin Hîrlav, a depus un amendament la această hotărâre prin care se diminuau sumele de la localităţile maghiare şi se majorau sumele pentru localităţile româneşti. Acest amendament a fost, însă, respins, fiind aprobată hotărârea iniţială.
Consilierul PSD Costin Hîrlav a subliniat că sunt diferenţe foarte mari, chiar şi de zece ori, între localităţile cu populaţia preponderent maghiară şi celelalte, subliind că alocările nu trebuie să se facă pe criteriu etnic, ci în funcţie de numărul de locuitori.
„Astăzi am depus un amendament prin care am considerat că se poate repara o greşeală, dar din păcate ceilalţi colegi consilieri nu au vrut. Este un gust foarte amar, pentru că mi se pare o bătaie de joc la adresa localităţilor româneşti. Ceilalţi colegi ne-au arătat că politica se bazează pe voturi, ori, noi, trei consilieri PSD plus doi de la PNL, suntem cantitate neglijabilă pentru a lua decizii. Noi nu am cerut bani în plus, noi am cerut, de fapt, drepturile noastre care considerăm că ni se cuvin, în funcţie de numărul de locuitori. Nu am cerut sume aberante. Este normal ca localitatea Remetea să primească mai mult decât Sărmaş, deoarece Remetea are spre 7.000 de locuitori, Sărmaş are 3.700 de locuitori, dar nu de zece ori mai mult. Deci, Remetea a primit un milion, iar Sărmaş a primit 100.000 de lei, sunt foarte mari diferenţe”, a declarat Costin Hîrlav pentru Agerpres.
Acesta a mai explicat că nu există o metodologie clară de repartizare a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, alocarea fiind stabilită de conducerile UDMR din cele trei zone ale judeţului, respectiv Odorhei, Ciuc şi Gheorgheni.
„În zona Gheorgheni, domnul preşedinte Barti (preşedintele UDMR din zona Gheorgheni, Barti Tihamer, care este şi vicepreşedinte al CJ Harghita – n.r.) alocă sume foarte mari localităţilor din zona Gheorgheni iar localităţilor româneşti ceea ce mai rămâne”, a spus Costin Hârlav.
El şi-a exprimat speranţa că zona Topliţa, locuită preponderent de români, va fi tratată, în viitor, ca zonă separată şi repartizarea nu va mai fi făcută de conducerea UDMR din zona Gheorgheni.
La rândul său, consilierul PNL Teodor Dobrean a precizat, pentru Agerpres, că a sperat că se va aproba solicitarea de a se aloca sume mai mari pentru localităţile româneşti, dar acest lucru nu s-a întâmplat, existând o disproporţie foarte mare faţă de banii repartizaţi comunelor cu populaţie maghiară.
„Se pare că, deşi nedeclarat, totuşi, după cum arată aceste cifre alocate localităţilor româneşti, şi vorbim aici despre Topliţa, Gălăuţaş şi Sărmaş, există totuşi o disproporţie în alocare, care are, practic, un element şi etnic, deşi nu s-a vrut să se recunoască în această şedinţă. Suntem total nemulţumiţi de modul în care s-a pus problema. Totuşi, suntem încă la început de lună noiembrie, mai sunt două luni în faţă, sper din suflet să se găsească rezolvare, să ne putem aşeza la masă şi să discutăm aceste alocări din ceea ce a mai rămas, sper să putem găsi înţelegere la consilieri din zona Ciuc şi Odorhei pentru a rezolva această situaţie tensionată, care trenează în acest moment”, a declarat consilierul Teodor Dobrean.
Şi acesta a arătat că sumele votate în şedinţa de vineri au fost propuse de conducerea UDMR Gheorgheni fără să se ia în calcul deloc nevoile de investiţii din zona de nord.
El a dat exemplul comunei Remetea, cu populaţie preponderent maghiară, care a primit suma de un milion de lei pentru a dezvolta reţeaua de gaz, în vreme ce, pentru o investiţie similară, municipiul Topliţa a primit suma de 513.000 de lei.
De asemenea, comunele Gălăuţaş şi Sărmaş, cu populaţie majoritar românească, au primit câte 100.000 de lei, în vreme ce comunele cu populație maghiară Suseni, Ditrău şi Ciumani au primit câte 600.000 de lei, 700.000 de lei, respectiv 900.000 de lei.
Teodor Dobrean a punctat faptul că el este consilier al întregului judeţ Harghita şi pledează pentru echilibru în alocarea banilor, solicitând repartizarea unor sume mai mari şi municipiului Gheorgheni, unde populaţia maghiară este majoritară.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a ţinut să sublinieze că deciziile nu au fost niciodată bazate pe etnicitate şi a punctat că la următoarea şedinţă de consiliu se va analiza această situaţie, pentru a se găsi soluţii de rezolvare, ţinând cont că vor mai exista bani din cota de 6%, care pot fi repartizaţi pentru ca Topliţa şi celelalte localităţi să nu rămână în afara finanţării.
El a arătat că este un politician optimist, care crede că greşeala poate fi reparată şi a pledat pentru solidaritate şi găsirea de soluţii.
Vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamer, care conduce organizaţia UDMR din zona Gheorgheni şi despre care consilierii partidelor româneşti spun că a decis alocarea de fonduri considerată injustă, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.
De asemenea, reprezentanţii UDMR Gheorgheni nu au răspuns întrebărilor consilierilor partidelor româneşti nici în cursul şedinţei extraordinare, desfăşurate în sistem online.
După şedinţa ordinară din luna octombrie, când această hotărâre a fost scoasă de pe ordinea de zi, dar a fost adusă în atenţia publică, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a condamnat „discriminarea instituţională săvârşită prin repartizarea inegală şi inechitabilă” de către CJ Harghita a fondurilor către comunităţile româneşti din acest judeţ, subliniind că repartizarea sumelor pe criteriu etnic este o metodă inacceptabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii