Harghita: Inundaţii în mai multe localităţi, din cauza ploilor şi a topirii bruşte a zăpezii
Mai multe anexe gospodăreşti, străzi sau drumuri comunale din câteva localităţi harghitene au fost inundate, în ultimele două zile, în urma ploilor abundente şi a topirii bruşte a zăpezii, care au provocat ieşirea din matcă a unor pârâuri şi scurgeri de pe versanţi, a informat, marţi, Instituţia Prefectului, potrivit Agerpres.
„În perioada 19-20 februarie 2023 în judeţul Harghita s-au produs o serie de fenomene meteorologice din cauza topirii bruşte a zăpezii, însoţite de precipitaţii însemnate cantitativ, care au condus revărsarea cursurilor de apă provocând inundaţii. (…) Debitul pârâului Capolnaş a crescut semnificativ, în urma precipitaţiilor căzute şi topirii bruşte a zăpezii, în perioada 19-20 februarie 2023, în zona municipiului. Miercurea Ciuc, cartierul Ciba. Pârâul s-a revărsat şi a inundat mai multe gospodării din zonă, afectând o stradă şi un sector de drum comunal. În localităţile Praid, Ocna de Sus şi Ocna de Jos, datorită scurgerilor de pe versanţi au fost afectate, mai multe străzi. În comuna Avrămeşti, satele Firtănuş, Goagiu, Andreeni, Avrămeşti, Cecheşti scurgerile de pe versanţi au afectat mai multe străzi, au fost afectate două podeţe în Cecheşti, iar în satul Avrămeşti apa a intrat în mai multe anexe gospodăreşti”, se arată în informarea purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu.
Sursa citată precizează că au mai fost afectate porţiuni de drumuri forestiere, dar şi suprafeţe mici de păşuni şi fâneţe.
Adrian Pănescu a mai arătat că, la Miercurea Ciuc, reprezentanţii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu localnicii din zonă, au intervenit pentru decolmatarea şi curăţarea albiei pârâului Capolnaş, de blocajele de gheaţă şi de resturi vegetale, iar în localitatea Atid, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă a acţionat cu un utilaj pentru degajarea aluviunilor şi pentru decongestionarea albiei minore din zona podului de pe parâul Cuşmed, în vederea evitării producerii de inundaţii.
„La nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi comitetelor locale se asigură monitorizarea cursurilor de apă permanente şi nepermanente şi a scurgerilor de apă de pe versanţi în urma topirii zăpezii, pentru a interveni operativ acolo unde situaţia o impune”, se mai menţionează în informarea purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank